Kako su pre 2.500 godina kanibali pripremali ljudsko meso
27. 05. 2015. u 17:51
Tim arheologa pronašao je na nalazištu u Tlatelkomili, nedaleko od Meksiko Sitija, ostatke ljudskih kostiju starih 2.500 godina sa tragovima koji ukazuju da su bile pripremane za ishranu
Ilustracija
MEKSIKO SITI - Tim arheologa pronašao je na nalazištu u Tlatelkomili, nedaleko od Meksiko Sitija, ostatke ljudskih kostiju starih 2.500 godina sa tragovima koji ukazuju da su bile pripremane za ishranu.
Istraživači su naveli da su kosti pripadale grupi od 18 muškaraca, žena i dece. Analizama je ustanovljeno da je meso sa njih isečeno, a same kosti razbijene neposredno nakon njihove smrti.
Želeli su da saznaju kako su ljudožderi voleli da pripremaju meso uopšte, a posebno ljudsko - na roštilju, lešo ili pečeno, arheolozi su koristili niz fizičkih i hemijskih tehnika.
Rezultati njihovih testova, objavljenih u časopisu Archaeometry, pokazuju da su sve kosti bile skuvane ili pečene. Crvene mrlje na nekim od njih bi, smatraju naučnici, mogle da budu od krvi iz mesa.
Naime, tokom pečenja, "sok u mesu se koncentriše oko kostiju i delimično prodire u njih", objasnili su arheolozi.
Oni, takođe, navode da su kanibali obično pekli meso na niskim temperaturama, te da su posebno voleli da ga začine aromatskim biljaka i ljutim sosom.
Савремени канибал
27.05.2015. 19:09
Значи, следећи логику, они који употребљавају љуте сосове и зачине од ароматских биљака су људи који су најближи канибализму. Поред Србије, која је најмања у том колу, ту су још и Јапан, Кина, Мађарска, Мексиканци а највише на свету и људској историји их употребљавају Американци. Морам да признам, и ЈА. Него, шта ће нам овај преисторијски рецепт? Зар немамо данас племена која још увек једу људско месо и могу нам дати најсавременије рецепте. Молим новинара да тркне часком до њих и приупита их.
@Савремени канибал - Taj novinar bi morao da bude podosta hrabar cak i da ode u Novu Gvineju.Sretno !
Па и данас се многи шефови (посебно у банкама)на сличан начин односе према својим радницима!! ( пеку их на тихој ватри)
Komentari (3)