Lažima udaraju na granice: Vljosi Osmani se priviđa “etničko čišćenje” u Bujanovcu i Preševu

D. R. Đorđević

13. 05. 2020. u 08:00

Šefica prištinskog parlamenta optužila Beograd za "etničko čišćenje" na jugu centralne Srbije. Zoran Stanković: Imaju nastavu na albanskom, nema međuetničkih sukoba

Лажима ударају на границе:  Вљоси Османи се привиђа “етничко чишћење” у Бујановцу и Прешеву

PODACI koje je iznela Vljosa Osmani, a koji se tiču broja Albanaca u Medveđi lažni su, što se može videti iz izveštaja Zavoda za statistiku, objavljenog 2012. godine. Po njemu je u Medveđi živelo 7.438 stanovnika, od čega je Srba bilo 6.429, a Albanaca 527. Zatim, predstavnici Albanaca su bili i u vladajućoj koaliciji sa srpskim strankama do pre godinu i po, nastava se u školama odvija na albanskom, tako da ne vidim osnove za iznete tvrdnje, osim što se može zaključiti da su izrečene u dnevnopolitičke svrhe.

Ovako Zoran Stanković, predsednik Vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, komentariše optužbe predsednice Skupštine u Prištini Vljose Osmani, da "Srbija sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca u opštinama Medveđa, Bujanovac i Preševo i da je 2011. u Medveđi živelo 7.438 Albanaca, a da se sada pretpostavlja da ih ima samo 600".

Osmanijeva je navela i da su "Albanci usled uskraćivanja osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje i rad i stalnog pritiska srpskog režima, bili prinuđeni da traže bolje uslove za život svojih porodica".

Stanković, međutim, navodi da je predstavnik Albanaca sve vreme na funkciji potpredsednika Opštine, a da je, na primer, LJema Đema prva saradnica predsednika Opštine Medveđa za pitanja ekonomskog razvoja.

Što se tiče prava na obrazovanje Albanaca u ove tri opštine, Stanković kaže da deca imaju nastavu na albanskom i da im časove drže albanski nastavnici.

- Koriste i udžbenike na albanskom. Dobar deo njih nije bio na ovom jeziku, ali se na tome radi. Prema zakonu, Nacionalni savet Albanaca treba da daje predloge u vezi sa udžbenicima, ali to od njih nije došlo iako je bilo dogovoreno. U Medveđi je otvoreno ekonomsko i pravno odeljenje fakulteta iz Niša i 20 odsto udžbenika je prevedeno na albanski. U ovoj opštini nema međuetničkih sukoba između Albanaca i Srba - kaže nam Stanković.

Interesantno je da je Osmanijeva svoju "brigu" za opštine sa na jugu centralne Srbije iskazala samo dan pošto je predsednik Albanskog nacionalnog saveta u Preševu Ragmi Mustafa saopštio da smatra da u sklopu eventualnog sporazuma u dijalogu između Beograda i Prištine treba razgovarati i o opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac i da tema tog dijaloga treba da budu i "granice Srbije".

SARADNJA SA TIRANOM

MEDVEĐA je 2017. ugostila predsednika Albanije Iljira Metu, koji je obišao školu u selu Tupalu i video da se nastava odvija na albanskom jeziku. Takođe, prošle godine su se u Bujanovcu sreli naš ministar obrazovanja i ministarka tog resora iz Tirane i razgovarali su o udžbenicima za albansku zajednicu, tako da saradnja po pitanju obrazovanja postoji i na ovom nivou - napominje Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Nikola Vlahović

13.05.2020. 09:38

Poštovani g. Zorane Stankoviću. U Nemačkoj pohađaju deca (i naša) na nemačkom jeziku, u Austriji pohađaju deca (i naša) nastavu na nemačkom jeziku. U Sloveniji pohađaju deca nastavu na slovenačkom jeziku (slovenačka, srpska, bošnjačka, i sva druga deca). Zašto to isto pravilo ne važi i u Državi Srbiji.

mišel

13.05.2020. 15:37

@Nikola Vlahović - Gospodine Vlahoviću, po našim zakonima i međunarodnim konvencijama o nacionalnim manjinama država Srbija je u obavezi da njihovoj deci obezbedi školovanje na maternjem jeziku.

Р.Српска

13.05.2020. 09:47

Српски народе на Косову издржите ,Бог је свама.Божија воља је јача од сваке земаљске

Миле О.

13.05.2020. 22:22

У сбим државама се настава одвија на језику те државе у којој се живи и говори тим државним језиком осим у Србији где оће свак свој у школи.Нек отворе допунске школе и плаћају сами те школе после редовне.Државни језик у Србији је СРПСКИ језик и тачка.

Kastig

14.05.2020. 02:05

Nikada mi nike bilo jasno zbog cega nastava na stranom jeziku. Treba da uce Srpski, aako nece ne moraju, ali onda skolu neka plate sami.

Arsim

15.05.2020. 12:19

@Kastig - Ti nemas pojma gde zivis, zasto zivis i zbig cega zivis!Podhitno idi kod mehanicara da ti sat buducnosti prepravi.

Hercegovac

14.05.2020. 07:47

U Srbiji ima što nigjde nemade. Ima i bosanski (bošnjački), čak postoje i sudski prevodioci za taj "jezik".