Putin Srbiji donosi investicioni paket

E. V. N.

04. 10. 2018. u 09:00

Lider RF u Beogradu bi trebalo da ozvaniči kapitalne ugovore u odbrani, energetici... Sa Vučićem posebno razmatrao projekat "Turski tok" i izgradnju gasnih stanica u našoj državi

Путин Србији доноси инвестициони пакет

Vučić i Putin

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin trebalo bi da tokom svoje posete Beogradu ozvaniči kapitalni ekonomski paket o kom je u ponedeljak razgovarao sa Aleksandrom Vučićem u Moskvi - potvrđeno je "Novostima" u diplomatskim izvorima.

Osim snažne i nedvosmislene podrške samostalnoj i vojno neutralnoj Srbiji u njenoj borbi za KiM, koje im je tokom dvosatnog razgovora "potrošilo" čak 50 minuta, dvojica državnika su se saglasila da se moraju jačati privredne veze i premašiti nivo ruskih investicija koji je sada na nivou od četiri milijarde dolara.

U tom smislu načelno je dogovoreno da se tokom boravka lidera Ruske Federacije u našoj prestonici, najverovatnije za Nikoljdan, potpiše nekoliko ugovora vezanih za energetiku, vojnu industriju, poljoprivredu, obrazovanje, nauku, putnu i železničkku infrastrukturu kojima bi se cementiralo strateško partnerstvo dveju država.

KUPER: NE SLUŠAJTE EU NEKADAŠNjI posrednik u dijalogu Prištine i Beograda Robert Kuper izjavio je da je ljudima u regionu najbolje da ne čine ono što kažu iz EU ili NATO nego da sami nađu rešenje za svoje probleme: - Ako se dve strane dogovore o promeni granica, u čemu je onda problem? Dogovor znači da sarađuju, da zajedno rešavaju problem. Ukoliko taj njihov dogovor uključuje i priznavanje Kosova, što mislim da je od vitalne važnosti, onda će strane moći da se vrate ozbiljnom poslu vođenja sopstvenih država.

Kako smo saznali, Putin je pokazao interesovanje za izgradnju gasnih stanica u Srbiji, ali i za realizaciju projekta "Turski tok". To je strateški izuzetno važno za Srbiju, ukoliko se 2019. obustavi isporuka plavog energenta preko Ukrajine, pa bismo neophodne zalihe dobijali iz novog cevovoda preko Bugarske.

Za ministra odbrane Aleksandra Vulina, poseta Vučića Moskvi snažna je poruka čitavom svetu da ima moćnih zemalja i moćnih političara na ovoj planeti, koji hoće da podrže Srbiju i njenog predsednika:

- Srbija je pred velikim izazovima, pred otvorenim provokacijama Albanaca koji su za vikend, gotovo doveli do rata. Potrebno je da velike sile imaju razumevanja za našu politiku i da znaju koliko je teško čuvati mir i stabilnost na ovom prostoru, ako ste potpuno sami. Predsednik Putin izrazio je veliko razumevanje i lično poštovanje za predsednika Vučića. On je uspeo da ostvari lični odnos sa Putinom, sa Si Đinpingom, kao i sa većinom velikih svetskih lidera, i njegova reč se sluša i poštuje.

Uoči najavljenog dolaska predsednika Rusije, (najverovatnije na Nikoljdan 19. decembra) u Beogradu će u prvoj nedelji novembra biti održana sednica Mešovitog komiteta o saradnji dveju zemalja. O tome se u sredu u Moskvi sa kopredsednikom Komiteta Jurijem Borisovom dogovorio šef diplomatije Ivica Dačić.

JEDINI VERNI SAVEZNIK SVI vodeći ruski listovi izvestili su o poseti predsednika Vučića Moskvi i prenosili atmosferu razgovora sa Putinom, a televizijske stanice emitovale su specijalne emisije o Balkanu. Onaj deo političara, politikologa i istoričara koji su za još veće zbližavanje Rusije sa Srbijom govorio je i o "Jeljcinovim gresima" prema Srbima. Poznati ruski TV novinar i voditelj popularne emisije "Pravo glasa" Roman Babajan, u zaključku o Balkanu, upravo je govorio o potrebi jačanja ekonomskih i kulturnih veza sa Srbijom: - To je najbolja pomoć najvernijem savezniku Rusije na Balkanu, bratskoj Srbiji.

- Konstatovali smo zajedno da postoji pozitivan trend u razvoju naših ekonomskih odnosa, da svake godine dolazi do rasta obima spoljnotrgovinske razmene i da je ona prošle godine iznosila oko 2,5 milijarde evra.

Očekujemo da će ove godine prevazići taj nivo - naveo je Dačić, koji se u sredu sreo i sa direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom, koji ga je informisao o toku radova na "Turskom toku" i o razgovorima koje imaju sa Bugarskom u vezi sa realizacijom gasovoda kroz ovu zemlju prema Srbiji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje, za "Novosti", da ne bi došlo do uzvratne posete Putina Srbiji da je na bilo koji način na sastanku u Moskvi došlo do nekog neslaganja oko bilo kog pitanja:

- Očigledno je da naši odnosi idu u pravcu daljeg produbljivanja i jačanja.

Rusija je potrebna Srbiji kao snažan saveznik u našoj diplomatskoj borbi oko KiM. A i Srbija je potrebna Rusiji da pokaže da i u Evropi postoje države koje su spremne da s njom učvršćuju veze.

Aleksandar Gajić, iz Instituta za evropske studije, kaže nam da posle posete predsednika Srbije Moskvi Beograd dobro zna na šta može da računa kada je u pitanju Rusija:

- S obzirom na to da je priča o razgraničenju stavljena ad akta, na ovom sastanku je verovatno potvrđeno da će Moskva nastaviti da pruža podršku Srbiji i u regionalnoj politici i po pitanju Kosova na osnovu međunarodnog prava, kao i u očuvanju pozicije vojne neutralnosti.

Gajić očekuje da će se Rusija uključiti u dijalog sa Prištinom, ali ne u ovom formatu u kom je posrednik EU, već dugoročno gledano:

- Pretpostavljam da se govorilo o tome kako će se Rusija postaviti ako se nastave provokacije i ako dođe do pokušaja zauzimanja severa KiM, jer Srbija u takvim okolnostima ne bi mogla sama da "prodrma" svetsku javnost. Verovatno je dobijeno obećanje da će Rusija reagovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (151)

Predrag

04.10.2018. 10:28

Rusija i Putin,kao i Kina i njeno rukovodstvo su jedine velike sile koje Srbiji ne zele zlo i katastrofu.Nemojte nas vise zamajavati pricama o Evropi(da ne kazem Americi) jer su nas bukvalno doveli do ivice opstanka

maniks

04.10.2018. 10:42

Nama treba ekonomski program kroz S 300 , buk, , pancir, smerc, tor, uragan, radio radarsku tehniku koji bi obezbedio dalji ekonomski prosperitet..

Aleksa

04.10.2018. 11:04

Rusija je po ko zna koji put pokazala da je zaista naš prijatelj. U dobr i u zlu, Iskreno im hvala na podršci.

Oliver

04.10.2018. 11:06

Ruske investicije predstavljaju dragocen oslonac za našu ekonomiju. Naši odnosi u svalkom pogledu nikada nisu bili jači, bolji, iskreniji.

Koco

04.10.2018. 11:08

Rusija je veliki prijatelj Srbije i sigurno ce novi investicioni projekti doneti napredak i bolju buducnost Srbiji.

Dejan

04.10.2018. 11:13

Ima prostora za konomski napredak Srbije i Rusije bez obzira sto su i sada ti odnosi odlicni.

star

04.10.2018. 11:14

Razgovori našeg predsednika sa Putinom su urodili plodom, ruski predsednik zahteva od svojih zvaničnika da nivo ruskih investicija u Srbiji mora premašiti trenutni.

rada

04.10.2018. 11:23

Ekonomski razvoj i napredak Srbije se nastavlja , što u nekima izaziva zavist i ljubomoru.

Aska

04.10.2018. 11:27

Tradicionalno dobre i velike saveznike imamo u Rusiji i Putinu, s toga je potrebno stalno negovati ove prijateljske odnose naših dveju zemalja.

Padobranac

04.10.2018. 11:27

Jedino od Rusije mozemo da ocekujemo bezuslovnu politicku i ekonomsku podrsku.

Lidija

04.10.2018. 11:28

Sa Rusijom imamo dosta tema o kojima treba raygovarati. Rusija je uvek bila uz Srbiju.

Mila

04.10.2018. 11:38

Sasvim sam sigurna da će se uskoro osetiti boljitak i dobri efekti po našu privredu zbog posete našeg predsednika Rusiji.

Dare

04.10.2018. 11:42

Svaka čast, mnogo saradjujemo sa njima a to je posebno dobro zbog gasa koji nabavljamo, siguran sam da će to uticati na cenu.

Sara

04.10.2018. 11:46

Dolazi nekoliko ugovora vezanih za energetiku, vojnu industriju, poljoprivredu, obrazovanje, nauku, putnu i železničkku infrastrukturu kojima se cementira strateško partnerstvo dveju država.

Ana Marija

04.10.2018. 11:53

Srbija ceni svakog svog prijatelja, ali Rusiju najvise jer oni su uz nas bili kad niko nije.

Marko

04.10.2018. 12:05

Poseta donosi i konkretan rezultat - tako se radi, kada je interes države i naroda na prvom mestu, sve pohvale!

Predrag

04.10.2018. 12:14

Rusija je veoma važan ekonomski partner Srbije a to pokazuje konsantan rast spoljnotrgovinske razmene.

Marko1986

04.10.2018. 12:54

Ovo je još jedan dokaz odlične saradnje dve zemlje i velikog prijateljtva dva predsednika!

Lana

04.10.2018. 13:15

Za nas je velika čast i privilegija dolazak predsednika Rusije Putina, biće nam zadovoljstvo dočekati ga! Tom prilikom biće ozvaničen kapitalni ekonomski paket o čemu je bilo reči prilikom posete našeg predsednika Vučića Moskvi!

Magi

04.10.2018. 13:38

Pored političke podrške u rešavanju ključnih problema za našu zemlju, iz Rusije stižu i investicije koje će osetno uticati na jačanje naše ekonomije.

Lenka

04.10.2018. 13:48

Svaki sastanak našeg predsednika sa liderima i državnim zvaničnicima drugih zemalja rezultira značajnim sporazumima ili novim investicijama.

marko

04.10.2018. 14:08

Rusija je vec decenijama tu za Srbiju, gradjani Srbije su im i te kako zahvalni zbog toga.

Ana

04.10.2018. 14:52

Rusi su Srbiji ukazali čast, poneli su se prema nama sa uvažavanjem i poštovanjem. Ovo je jasan znak da Srbiju niko neće moći da gazi, ponižava i ucenjuje.

Veljko

04.10.2018. 14:59

Dobor je sto nam Rusija nije okrenula ledja i sto trpe i dalje sva ta ulizivanja EU. Moje veliko postovanje i podrska Vucicu sto je opet uspeo da dovede investitore iz Rusije na nasu veliku srecu i napredak.

Jovica

04.10.2018. 14:59

Srbija je popravila sliku o sebi u svetu i dobro je sto smo na raskrsnici izmedju istoka i zapada tako da mogu svi ulagati u nasu privredu koja se preporodila.

Alek

04.10.2018. 15:12

Putin ulaze u Srbiju i podrzava nas, zato sto smo mi jedan narod koji je i kroz istoriju bio jedan uz drugoga.

BluMarine

04.10.2018. 15:16

Ruske investicije u našoj zemlji su od enormne važnosti za dalji tok napretka srbije.

MadamM

04.10.2018. 15:18

Prijateljska Rusija je za nas zlata vredna, niko se toliko ne zalaže za Srbiju kao Putin.

kolja

04.10.2018. 15:45

Uz pomoć Vučića imamo sreće što je Putin naš prijatelj i što nas podržava vojno i ekonomski.

Momcilo

04.10.2018. 16:18

Srbija i rusija nastavljaju maksimalno dobru saradnju, kako po pitanju medjusobnih odnosa, tako i po pitanju prijateljstva.

Sasa

04.10.2018. 18:49

Rusi su nas bratski narod sa kojim smo povezani i kulturno i istorijski, nadamo se sto vecim ulaganjima sa njihove strane jer to doprinosi jacanju nasih veza.

Ana

04.10.2018. 18:50

Rusija nam je velika podrska i svaki zajednicki projekat koji imamo sa njima za nas je veoma znacajan.

danica

04.10.2018. 19:21

Predsednik Putin nastavlja da nam pruza ogromnu podrsku u nasem daljem napredovanju i stabilizaciji!

vule

04.10.2018. 19:22

Rusija ne dozvoljava da nas bilo ko gazi,ponizava ili omalovazava!Hvala Vam na tolikoj podrsci!

Zoran

04.10.2018. 20:00

Investicije su uvek dobrodošle, pogotovu ako dolaze od jedne svetske sile kakva je Rusija.

boki

04.10.2018. 20:00

Tako to radi prijateljska zemlja kao što je Rusija. Naša ekonomija beleži veliki uspeh nakon svake posete lidera dveju bratskih zemalja.

Jaroslav

04.10.2018. 20:35

Ruska i Srpska zemlja su se pomagale od kada je sveta i veka, tako će i ostati dok je nas.

Bojan

04.10.2018. 20:36

Ovim tempo Rusija će imati Srbiju kao glavnom saveznika, jesmo mali ali smo žilavi.

kaji

04.10.2018. 22:53

Dolazak Ruskog predsednika Putina je svakako ogromna cast za Srbiju, imale uvek jako dobre prijateljske odnose i naravno ovaj put Rusija dobija jako zilavog saveznika.

Mirko

04.10.2018. 23:10

Srbija će sve učiniti da se izbori za mir i prosperitet u tom smislu podrška Rusije nam puno znači.

sima

05.10.2018. 01:08

Rusija je nas veliki saveznik, saradnik i prijatelj, na njih možemo uvek da se oslonimo