Ivica Dačić: Izdao sam Srbiju koja slavi poraz

Milan Babović

15. 10. 2013. u 21:19

Predsednik Vlade o nacionalnim izazovima, Evropi, igri sa velikim silama, briselskim rundama: Kad sam u kući nikada ne pričam o politici

NISMO baš stvoreni za Evropu, a i ona nam se puno ne raduje.

Ovu rečenicu napisao je Ivica Dačić 1989. u listu „Student“, dok je još maštao o novinarskoj slavi u zadimljenim redakcijama.

Menjala su se vremena, menjao se i Dačić. U njegovom kabinetu na prvom spratu zgrade Vlade sada šljašte žute evropske zvezdice. Na početku razgovora pitamo premijera da li se išta suštinski promenilo u odnosu Zapada prema Srbiji u proteklih četvrt veka:

- Sećam se da sam u tom tekstu rekao i da EU nema svrhu ako ne obuhvati sve zemlje. Mnogi strani premijeri mi danas kažu zašto toliko žurite u Evropu. A ja im kažem - zašto ste vi odavno požurili pre nas?

* Sve je to lepo, ali često se na pijacama, slavama, u kafanama čuje da ćemo u EU ući na kukovo leto...

- Čuo sam i te komentare. Ne idemo mi tamo silom i ja nikada tamo neću ući po svaku cenu. Ali samo lud čovek može da kaže da ulazak u EU nije u našem interesu. Realno je da pregovori sa Briselom počnu krajem decembra.

“NOVOSTI“ SU ČUVAR ISTORIJE I VREDNOSTI „NOVOSTI“ su za mene uvek bile znak čitanosti, a u srpsko novinarstvo revolucionarno su uvele kratku formu po kojoj su prepoznatljive. U vreme raznih lomova i političkih preokreta čuvali ste nacionalne vrednosti. Čitanjem „Novosti“ spoznaje se istorija Srbije u proteklih 60 godina. Nadam se da ćete imati mnogo lepše teme nego što ste ih imali u proteklih šest decenija.

* Plaća li Srbija preskupo tu ulaznicu? Je li cena indirektno priznavanje Kosova?

- Za mene je veoma frustrirajuće da sve počinje i završava se Kosovom. Ono je posebna teritorija po Rezoluciji 1244, ali ga mi ne smatramo državom. Priznajem da hodamo po ivici žileta - idemo između potrebe za evrointegracijama i potrebe za zaštitom nacionalnih interesa. Nije sporna normalizacija odnosa sa Prištinom, ali niko od nas ne može da traži da promenimo stav o statusu Kosova.

* Je li vam iko iz Britanije ili Nemačke pominjao da ćemo pre ulaska u EU morati da potpišemo ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom?

- To nikada nije bila tema.

* Zašto zovete Srbe na izbore, koje organizuje „država“ koju ne priznajete? Terate ih da izađu na birališta, a nemaju člana u izbornoj komisiji ni kontrolore na biračkim mestima...

- Briselski sporazum je u dve rečenice obuhvatao lokalne izbore, koje bi nadzirao OEBS. Dijalog o tome morao se voditi naknadno i tačno je da Priština nije obavila svoje obaveze uključujući i biračke spiskove. Oni kao da hoće da „lojalniji“ Srbi pobede na izborima. Inače, mesto u CIK pripalo je stranci Slobodana Petrovića, ali će ono biti ustupljeno predstavniku „Srpske liste“, koju podržava Beograd. Na poslednjem sastanku sam pred Ketrin Ešton rekao: Ne interesuje me kako ćete to da sprovedete, ali Tači mora da ispoštuje dogovor. Naš cilj je da se oformi Zajednica srpskih opština, jer time Srbi prvi put dobijaju legalnu vlast, koju je međunarodna zajednica da sada videla kao ilegalnu strukturu.

* Može li Zajednica srpskih opština da bude začetak neke nove RS?

- Stranci su alergični kada se to pomene. To je suštinski različito. Ali prvi put se u poslednjih 20 godina pominje Zajednica srpskih opština. Da smo neku vrstu ZSO ponudili pre deset godina, bilo bi drugačije.

ASOCIJACIJE
MILOŠEVIĆ: Logotip za srpske sudbine.
PARTIZAN: Navijam za Partizan, ali mi je Crvena zvezda u srcu.
CECA: Prijateljstvo bez interesa.

* Je li ZSO samo eufemizam za autonomiju Srba u okviru nezavisnog Kosova?

- Ne. Niti je Kosovo država, niti je ZSO država u državi. Ali ona je jedna posebnost koju je prvi put priznala međunarodna zajednica. To treba iskoristiti.

* Opet prizivate podelu Kosova?

- O toj temi ni Srbi ni Albanci neće smeti da pričaju zato što je još tu i neko treći. Inače, lično i dalje smatram da je to najbolje, najbrže i najjednostavnije rešenje.

* Taj treći je već duže vreme Ketrin Ešton. Kako biste prijatelju opisali pregovore u Briselu?

- To je psihički zamorno. Sedne Ketrin Ešton sa nama, pa sa Albancima. Posle toga svi zajedno pregovaramo. I to traje unedogled. Deonicu između naše sobe i kancelarije Ketrin Ešton nazvao sam „staza smrti“. Dok sam jednom išao tuda, zazvonio mi je telefon. Vidim, zove Toma Nikolić. Javim se, a on mi kaže: „Nemoj ni da prihvatiš, a ne nemoj ni da odbiješ”. Eto, tako ide ta igra živaca.

* Je li tačno da je ponekad bilo i na ivici tuče?

ZAŠTO ME ODMAH NISU UHAPSILI?
* MOŽE li vaš kredibilitet da naruši afera „Banana“ koja bi trebalo da dobije epilog na sudu?
- AKO je tu bilo krivičnig dela, zašto me odmah nisu uhapsili nego su čekali pet godina? Dakle, ništa se nije desilo. Ali svakako da je cilj te operacije da me kompromituju, a podsećam da se sve pojavilo neposredno uoči Briselskog sporazuma. Previše sam ozbiljan čovek da bih dozvolio takav luksuz da samom sebi uništim život baveći se kriminalom.

- Bilo je teških reči.

* Šta tada kaže Ketrin Ešton?

- Njen najveći problem bio je što u početku nije znala sve pojedinosti oko Kosova, jer se bavila drugim pitanjima. Smešno mi je bilo i kada kaže da smo mi u pravu, a Albanci ostanu u čudu. Jer, navikli su da smo unapred osuđeni. U suštini, kada dođe do pat-pozicije, Ketrin ponudi kompromis kojim nijedna strana nije zadovoljna. A, čini mi se da smo i Albanci i mi najsrećniji kada se ništa ne potpiše!

* Šta vas najbrže oporavi od tih stresnih situacija, ako tvrdite da je Brisel veoma dosadan grad?

- Verujte da tamo nije lako pronaći „ventil“. Obično završimo u sitne sate, a tada su zatvorene sve radnje i kafane. A, kad se vratim kući, ne volim da pričam o politici. Najveći problem mi je što ne mogu da se naspavam. Ne pamtim kada sam legao pre tri ili četiri ujutru.

* Dešavali se da se uspavate? Vučić tvrdi da u 8 sati nikoga nema u Vladi...

- Vučić i ja imamo drugačiji bioritam. On ranije leže od mene, a ustaje ranije. Na poslu sam sigurno do 9. Mada, u poslednje vreme sednice Vlade zakazujemo u 8.

* Koliko su vam pomogli citati Nikole Pašića, koje ste čitali uoči svake briselske runde?

- Čitao sam mnogo toga. Ali, to su samo knjige. Ko zna kakve će se knjige pisati o ovome što sam radio. Jer, između istine i knjiga je velika razlika.

NEKI HOĆE DA OTERAJU RUSE
* Je li tačno da Rusi štite Bajatovića od istraga u „Srbijagasu“?
- SVAKO ko je počinio krivično delo moraće da odgovara, ma kako se zvao. Problem je, međutim, što ovde ima mnogo onih koji bi želeli da oteraju Ruse. Ne može da se kaže da je Železara u Smederevu odlično prodata za 20 miliona dolara Amerikancima, koji nam nisu baš naklonjeni, a ovamo je velika šteta što smo prodali za 400 miliona evra NIS. A Rusi su nam glavna podrška po pitanju Kosova.

* Kako se osećate kada vam kažu da ste izdali Kosovo?

- Rado prihvatam da sam izdajnik jedne politike koja vodi izgubljene bitke. Ja bih više voleo da sam junak borbe u kojoj se časno živi, a ne časno gine. Imao sam istorijsku odgovornost da parafiram sporazum. Morali smo nešto da žrtvujemo. Zato me ne pogađa kad mi kažu da sam izdajnik, isti oni za koje sam pre neku godinu bio ratni zločinac. Narodu se nikada ne može ugoditi. A ja nisam ovde da mu ugađam, nego da ga vodim. Ako ne misli da dobro radimo, idemo na izbore.

* Hoće li parlamentarni izbori biti već u februaru?

- Vlada će trajati dok Vučić i ja imamo dogovor. Ne plašim se izbora, jer nam rejting konstantno raste. Najviše ih traže oni koji boga mole da ih ne bude. Ali, suštinskih razloga za izlazak na birališta nema.

* Ima li razloga za izbore u Vojvodini?

- Ne očekujem da će DS samu sebe srušiti.

* Može li vrtoglavi pad rejtinga DS ovoj vlasti da obezbedi još jedan mandat?

- Žalim što DS nije podržala dijalog sa Prištinom. Đilas je govorio da su Vučić i Krkobabić jedino što vredi u Vladi, a sada mu je Vučić diktator. Sada čujem da blokiraju naše članstvo u Partiji evropskih socijalista. Ne vodi se politika tako što gledaš svoj uskostranački interes. Inače, ne znam nijednog čoveka koji glasa za DS zato što su oni socijalisti.

* Kakvi ste vi socijalisti kad vam je glavna mera smanjenje plata? Zar niste govorili da bi to i vaša baba znala da uradi?

- To nije suština mera. One moraju da podstaknu razvoj i investicioni ciklus. Ovo je samo zaustavljanje krvarenja i ima elemenata socijalne pravde. Inače, jeste li čuli onaj vic: kaže Dinkić da je Dačićeva ideja o solidarnom porezu katastrofalna, ali je Vučićeva ideja o solidarnom porezu izvanredna. To je jedna pijavica koja leži na Vučićevim leđima nadajući se da će da isisa nešto i od njegove popularnosti.

* Jeste li se čuli sa Dinkićem posle razlaza u Vladi?

- Nisam se čuo, ali smo se videli. Pozdravili smo se. Ja sam fin i pristojan čovek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (67)

Pada će pečene pilići

16.10.2013. 03:05

Ajde pošto sam "lud čovek" kaži mi onda ZAŠTO je ulazak u Evropskoj Uniji u interes Srbiji?

Krokan

16.10.2013. 15:41

@Pada će pečene pilići - Izgleda da smo svi mi ludi samo Dacic pametan! To samo ima ovde u zemlji Srbiji.

Djordje Punos

16.10.2013. 03:33

e moj premijeru..daj ostavku prije nego li te neko smakne...I podjeli ono sta je tvoje a ne Drzavu...

SLK

16.10.2013. 04:57

Ma bitno je odelce, kosuljica sas dugmici na manzetnama, telefonce na stolu. Flasica mora da je ispod stola.

Rosuljac Nislija-Dragoljub Stamenkovic

16.10.2013. 05:23

Veću glupost, od izjave ID , odavno nisam pročitao !

iz glave

16.10.2013. 06:56

сиромашење преко коруптивне приватизације и кредитирања које нам ЕУ налаже... а плате од 1500е остају у ЕУ басни

iz glave

16.10.2013. 06:56

Новостима желим сретан јубилеј, а Државном Врху поручујем - ја сам луд и не желим у ЕУ, јер је цена је живот 100.000 породица Срба, наставак мрцварења са Рашком, југом Србије и Војводином

Nebojša sa Zvezdare

16.10.2013. 07:10

Moj utisak je da se Dačić uskoro pozdravlja sa premijerskom foteljom. Dosta je bilo SPS-ove politike i SPS kadrova koji vuku na nekoliko mesta plate a pojedinci i platu i penziju. Štednja važi i za njih.

Добар човек за тровање Срба

16.10.2013. 07:27

Превазишао је чак и сам себе. Препунио се сам себе. Превазишао је чак и чувену Олбрајтову и звезду Аманпур. Сада је заузео прво место у објашњавању Косовког Боја. Ех, само још ако је и коментарисање забранио, добиће Нобелову награду за Прво Недостигнуће у историји.

BG Boys

16.10.2013. 07:27

Ne zurimo mi u EU , pogotovo mi obicni gradjani nemamo pojma kakve ce nam sve olaksice ili pogodnosti upravo doneti taj ulazak , po onome sto smo culi ... ne zuri nam se

Pancho Zapata

16.10.2013. 07:37

Znači, "Ali samo lud čovek može da kaže da ulazak u EU nije u našem interesu". Znači,ako je ovo najjači argument za, hajde da još više požurimo u taj raj. I još " Nije sporna normalizacija odnosa sa Prištinom, ali niko od nas ne može da traži da promenimo stav o statusu Kosova"! Znači, normalizacija sa nekim koga ne priznaješ da postoji! Kako to može da bude, je li to ministar našao kod Pašića? A da je izdao, jeste. Pre svega Ustav Republike Srbije, a dalje je sve lakše.

zoks

16.10.2013. 10:23

@Pancho Zapata - Zapata,trebalo bi ovoga demagoga Dacica pitati sta ce mu onda drzava ako ce mu Brisel sve i svasta odredjivati?Onda tu drzave nema!Cemu onda sluzi drzava?Jadna li si Srbijo i Srbi kad vam ovakvi politikanti vode glavnu rec!

Čedomir Činić

16.10.2013. 08:06

crnogorac niko nije u stanju da ucenjuje pravo, sve drugo je korupcija. I zato nije potrbno da silujes sam sebe priznanjem, Srbija nije nista izgubila ali na zalost generacije mladih ljudi koji su izgubili sva svoja prava na normalan zivot, nemoze da im vratimo to vreme. Srbiju vraticemo na kartu sveta kao iskreno otvorenu i gostoljubivu zajednicu, a ne za maskiranu i podmuklu kao sto si je ti hteo predstaviti tvojim karakterom. Vreme je da predas vlast.

EU analiticast

16.10.2013. 08:25

Ovo ce biti istorijski dan za Srbiju ozivljava izvornu politiku i okrece se demokratiji.

Бранко Стеванович

16.10.2013. 10:33

@EU analiticast - Zaboravi demokratiju.Najvise prevara se dogadja upotrebom te reci. U 99% slucajeva kada vam govore o demokratiji hoce da vas provere.Bolje smo ziveli kada smo mislili da je nemamo,ali smo imali red,rad,dobre plate i odmore,besplatno skolovanje i lecenje.Demokratija je izgovor da nam se ugura ono sto nam je mrsko:napad na porodicu (parade "ponosa"),da nam se ugura ono sto nisu nase drustvene vrednosti,a tudje.Kod nas ta biljka nije rasla,a pokusaj njenog uzgoja unosi smutu.

EU analiticast

16.10.2013. 12:57

@EU analiticast - Demokratija je miroljubiva okolnost u kojem je vreme nemilosrdi lopov. Бранко Стеванович razumecete na kraju

Mihailo

16.10.2013. 08:51

Srbija ne treba da ide u Evropu. Treba samo da se resi Ivice Dacica i njegove bratije. I Srbija ce biti slobodna i postovana zemlja.

zoks

16.10.2013. 09:35

Ovakvog demagoga nije srpska majka rodila,barem u zadnjih 200godina!Prica kako Srbi na Kosovu i Metohiji treba da izadju na izbore,jer ne treba da zive u strahu,sa oruzjem u rukama,pod barikadama,...itd!Pa jadnice jadni ne zive oni zbog Srba tako nego zbog Siptara!Kad Siptari prekinu sa onim radnjama koje primoravaju Srbe da tako zive i Srbi ce prekinuti sa takvim nacinom zivota!A ja bih stvarno bio budala kad bih Siptarima verovao da ce oni prekinuti!Oni ce se smiriti kad tamo Srba vise ne bude

miki

16.10.2013. 12:43

@zoks - Oni se nece smiriti kad tamo vise ne bude nas - jer ce onda krenuti dalje, tamo gde nas bude.

zoks

16.10.2013. 13:30

@zoks - miki@ Imam ja "malo" godinica,i znam to mnogo bolje nego mnogi drugi,a kad ja to kazem onda me nazivaju Cetnikom(inace im hvala za taj naziv jer mi imponuju),velikosrpskim nacionalistom,velikosrbinom,a mene zabole sta oni kazu,jer je meni bitno Ko mi kaze a ne sta mi kaze!Ne rekao mi covek to sto oni kazu!

Emilian, Istoricar Keltskih Srba

16.10.2013. 09:41

Srbija slavi izgubljene bitke iz vremena kada Srbija nije postojala - je najveca lazna tragedija Srba. Svi znamo da je Srbija nastala 1878 godine na Betlinskom Kongresu - pre 135 godina, prvi put u istoriji kao nezavisna drzava. Medjutim "Bitka na Kosovu je bila 1389 godine kada su bitku sa Turcima bili Bugari iz Bugarske Imperije. To znaci da Srbi nisu ni teoretski mogli da biju "Kosovsku Bitku". Izgleda da neko mnogo laze i da je tu laz uspeo da proturi u nasu istoriju.

MatijaBG LDP/DS

16.10.2013. 10:32

@Emilian, Istoricar Keltskih Srba - Emilija,ti si izgubio bitku sa zdravim razumom,na zalost...a da pokusas sa Google/om:)

Ruben Lonuestro

16.10.2013. 10:41

@Emilian, Istoricar Keltskih Srba - Emilijan? pre bi bilo da se radi o podrepnoj muhi (Vahid?Josip?) koju boli svest svojih korena?

Pravi Igrač

16.10.2013. 11:27

@Emilian, Istoricar Keltskih Srba - Sine, ti si glup. Dovedi mamu ili tatu da porazgovaramo.

ameba

16.10.2013. 11:47

@Emilian, Istoricar Keltskih Srba - "Прави играч", а што ће ти тата!?

sveto k.

16.10.2013. 13:39

@Emilian, Istoricar Keltskih Srba - Vecina kritickih komentara zavrsi u kosu i nije mi jasno da "emilian" s ovakvom budalastinom prode? Bez smisla i pameti, niti zna za cara Lazara niti..............

banditos&kriminalos

16.10.2013. 09:54

Hahaha da smesnije ne moze da bude.Pazi ti ovu izjavu "izdao sam Srbiju koja slavi poraz".Ako je priznao da je izdao,ja da pitam ko je vladao tih godina kada je "porazena Srbija"?Bolje njemu stoji kada strucno objasnjava,sta je Kalemegdan,nego da nam siluje mozgove sa ovakvim intjervjuima i stvarno sramnim izjavama,dokle ce ovo majmunisanje naroda od strane ovih i njihove stranke,zbog koje je Srbija unistena u svakom smislu.

Ruben Lonuestro

16.10.2013. 10:40

@banditos&kriminalos - dok ih ne rasterate motkom ; u srecnim narodima ova vrsta dilaktickog i politickog prevaranta moze samo da drzi tezgu na pijaci ; u Srbiji menja ministarske fotelje vec dve decenije.

jednom diktator uvek diktator

16.10.2013. 10:16

i šta kaže crnogorac imam autoritet! narod mora da glasa za ono šta ja naređujem.

sveto k.

16.10.2013. 10:51

Dinkic je takode izjavio da je lagao i varao, doduse nije priznao i da je krao, sada nova izjava i priznanje prevarantski izreceno pa tumacite? Davno sam napisao da su danasnji prevaranti visoko sofisticirani i da im je O.Bender do kolena!?

Ivan

16.10.2013. 11:22

''Ako treba ,razgovaracu i sa Haradinajem'' - Ovo je bila tvoja izjava Dacicu kad je krenula afera Banana i Dako Saric i droga. Kome si je uputio. Srbima sa Kosova sigurno ne. NI srbima u Srbiji. A onda su poceli pregovori i Banane nema a nema ni Sarica. Pozdrav

Jelena

16.10.2013. 11:26

Ne vodi se politika tako što gledaš svoj uskostranački interes.Pa zar je moguce da ti ne gledas stranacki interes. Zanimljivo.

Jelena

16.10.2013. 11:28

Sps vise nije kao sto je bio nekad. Ni prici. Nekada strucnjaci,ljudi sa biografijom,sada je Mica megatrend glavni kadrovik.

Sramota

16.10.2013. 11:38

Ovi politicari (Srbi) potpuno cementiraju sve predrasude i kretenizme o Srbiji i Srbima. Ovo je valjda dosla Lazareva kletva na naplatu 600 godina kasnije. Ja ne vidim drugo logicno objasnjenje. Cak je i takva kletva blaga u odnosu na ove koji nam krv piju.

marisol

16.10.2013. 11:57

Dačić se plaši rajtinga naprednjaka. jer ako uskoro budu novi izbori za njega neće biti mesta u toj novoj vladi.

Kole

16.10.2013. 12:27

"Samo lud čovek može da kaže da ulazak u EU nije u našem interesu," kaže Dačić. Evo, danas Medvedev kaže da ne vidi nikakvu korist od EU.

Krokan

16.10.2013. 13:27

@Kole - U pravu si potpuno. EU je sada alibi za loše upravljanje državom,za javašluk,korupciju,neznanje...

zoks

16.10.2013. 13:28

@Kole - Kole,znaci "ko peva zlo ne misli,a,Kole"?Ko iole misli nije mu do pevanja,Kole!

Dačićev

16.10.2013. 12:40

Ja podržavam ljude koji govore istinu u lice, i umeju da pevaju - jer to znači da zlo ne misle. Zato glasam za Daču.

zeks

16.10.2013. 14:51

@Dačićev - Znaci nisi mogao na jasniji nacin napisati da si sps-ov poltron kojeg placaju da pise komentare podrske po internetu,isti ste kao i sns-ovci i ranije ds-ovci,kako vas bre nije sramota?

Rudar

16.10.2013. 12:43

Znam da ovo nema veze sa tekstom ali ljudi pomozite. Niko ne pise i ne prica za poginule Rudare u Krivoj Feji. Krije se od ociju javnosti. Ima mnogo povredjenih nece da ih lece. Dvojica kriticno pred smrt.Opsti muk i zid cutanja zato sto iza rudnika stoji jedna partija u Vranuj i politicar. Krije se sve. Okrivljuje se sofer a ljudi su prevozeni u neispravnom vozilu ko stoke. Ni krompir se tako ne prevozi. . Kome da se obracamo za pomoc? Hasimu Taciju?

Ruben Lonuestro

16.10.2013. 14:06

@Rudar - Naravno da ima veze sa tekstom ; i to direktne ; tekste je itw prvog ministra (veliko bravo novinaru za hrabra i inteligentna pitanja) koji ga - kao i sve ostalo- koristi u cilju licne promocije ; a u stvari je nag ; kralj je nag vise nego igde i ikad ; a vasa tragedija to fantasticno ilustruje: Sirota Srbija - Srbija skromnih, stedljivih i hrabrih u njihovim ocima ne postoji ; oni su paraziti i uzurpatori ; direktni naslednici crvenog ustase.

Dymitr Ogonowski

16.10.2013. 16:26

@Rudar - Ti mrzis mene zbog toga da mislis da ja podrzavam Tita. A u principu to Vasa stvar i ja nikad nisam podrzavao toga da on je ubivao cetnika, ni njegovu prosiptarsku politiku. Ali ustase smatrali da oni su poreklom ne Sloveni, vec Goti. A ovi koju su podrzavali "crvenog ustasu" su pevali: "Rod prastari svi smo, a Goti mi nismo, Slavenstva smo drevnoga čest." Mi se ovo vrlo svida.

Danijela

16.10.2013. 12:55

Prvo si stvorio Srbiju koja slavi poraz a sada je napuštaš, nije te sramota. Sloba se ponosi tobom,

Jelena

16.10.2013. 13:46

Od 2000. pa do danas firma u kojoj sam radila je malo po malo unistavana i danas smo dovedeni do prosjackog stapa. Ko je kriv za to Ivice,znaju li tvoji policajci?

Dymitr Ogonowski

16.10.2013. 14:00

Ja ne pricam o Dacicu ali mogucije da jedna persona bude istovremeno i izdajnik i ratni zlocinac. Moze naprimer ubivati decu protivnika a zatim kapitulira u zamenu na visoki post a ne zatvor u Hagu. A moze biti i takva persona koja nikad ne ubiva decu i slucajnih ljudi ali i nikad ne kapitulira. Vise voli sopstvenu smrt nego izdati neprijatelju rodnu zemlju. Naprimer u Poljskoj je bio pilot Skalski koji dobro se odnosio prema zarobljenom Nemcu, ali nikad bi Nemcu ne izdao Poljske.

ypke

16.10.2013. 14:11

Ako smo mi ludi, kako se onda ti osecas? Ja sigurno nemam pozitivno misljenje o politicarima koji se ponasaju nedosledno i nedostojno.

Krokan

16.10.2013. 14:59

Sećam se beogradskog maratona u aprilu ove godine, Dačić odlučio da otvori maraton,Karl Luis pored njega,Počeo Dačić da drži politički govor I vrti onu traku,kad ono sa jednog balkona, Vlada Glišić iz Dveri: -prodao si Kosovo Dačiću! Izdao si srpski narod...!!!- A Dačić na ultra brzu brzinu otvorio maraton. Tada mu je smetalo kada ga je Vlada nazvao izdajicom.A sada se ponosi izdajom. E jadna li si moja zemljo....

Zokakoka

16.10.2013. 15:19

Jasno proizlazi iz ovog intervjua da je pro evropski anti srpski a pro srpski anti evropski. Ako odustajemo od drzave nece imati ko i sta da udje u EU. Kao neka vrsta kamuflaze bi to bilo uredu al neke ozbiljne ambicije su van svake pameti bas nasuprot tome to dacic tvrdi. Ako cemo pod cenu robstva i nestajanja kao narod i drzava u EU onda i kao clanovi nemamo nista da ocekujemo. Sta donose investicije vidimo! Niske plate il malo novih radnih mesta uz visoke apanaze za fabrike raketa tenkova itd

Stefan Perovic

16.10.2013. 15:29

Sto bi rekao profesor istorije:sjedi,jedinica ko kucha Dachicu.....Ko ti je to rekao moj Dachicu da Srbija slavi poraz na Kosovu?LDP?DOS?NATO?CIA?Nevladine organizacije?B92?....Srbija na Kosovu slavi nesto drugo,sto komunjare nikada nisu hteli da chuju...

Pers

16.10.2013. 15:38

Гадни су ови што вуку конце у Евепи и свету. Нађу тако неког који је имао коферче па га држе ко бућку за сома. А омда му дају у руку полицију да брани њихове намере а и себе 8 година. За приде му дају простор у медијима да на индиректан начин каже да је издајник па шта.

Lala iz Banata

16.10.2013. 16:01

Razmisljaj jednostavno a brzo! 31 oktobar je blizu, a mogu da budem i nepredvidljiv kao i ti.

Ljubomir

16.10.2013. 16:06

Prvi put u poslednjih godinu i vise dana da procitam clanak u nekom novinama gde novinar ne postavlja pitanja ne bi li se "ulizivao" politicaru, vec tera politicara da odgovara na logicna i neugodna pitanja koja dovode u pitanje demagoske osnove politike doticnog. Ima nade za pravo novinarstvo koje postavlja prava pitanja.

tadja

16.10.2013. 16:21

Priznajem da sam lud i jos ludji ako mislim da je pogubno za nas u EU. Ajmo Dacicu u po 100evra (kojih nemam) da ces pregovore dobiti za nedelju dana, samo ako kazes -Srbija nece u EU!

018

18.10.2013. 09:04

@tadja - ima jedna partija koja govori o tome ali vidi se koliko je takvih koji ne bi u to zlo! jedva 7 % osvoji.. glup smo mi narod i zato nam se tako dešava

nesa

16.10.2013. 17:13

Mi ne slavimo poraze vec epsku hrabrost da se suprotstavimo jacima zarad odbrane doma,porodice,slobode,casti.A sta ti mozes slaviti?Zato takvi kao ti nikada ne mogu razumeti ono cemu se podsmevaju.A ako nemas licno dostojanstvo,onda ne mozes imati ni nacionalno.Zato nestani vise iz nasih zivota,i svi tebi slicni,a mnogo ih je

serbind

18.10.2013. 13:32

Sada svi blate Dacica da je izdao Kosovo i Srbiju.Kosovo je izdato vec odavno, Dacic je samo nasledio ono sto je ostalo od Milosevica za koga smo svi gasali, drzli njegove slike po zidovima..Sad ga se stidimo...Srbi su izdali kosovo, Srbi sa kosova takodje...A sto se ulaska u EU tice,nije mi jasno zasto vlada Srbije ne odluci da raspise referendum na kome ce stanovnici Srbije da odluce za ili protiv. Neka bude kako narod odluci i niko nece morati da svaljuje krivicu na Dacica ili bilo kog drugog