Žandarm i Zemunac negirali otmicu Stevanića

Tanjug

ponedeljak, 09. 09. 2019. u 14:09

Жандарм и Земунац негирали отмицу Стеванића

Foto P. Mitić

Nastavljeno suđenje dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" zbog sumnje da su 1997. godine počinili rabojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio
U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" zbog sumnje da su 1997. godine počinili rabojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Ovaj slučaj je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” u kojoj je učestvovao i sada pokojni vođa te bande Dušan Spasojević.

Na današnjem suđenju odbranu su izneli optuženi pripadnik Žandarmerije Saša Đajić i Goran Ristić i obojica su negirali da imaju bilo kakve veze sa izvršenjem ovog krivičnog dela.

PROČITAJTE JOŠ - SLUČAJ "PRVA ZEMUNSKA OTMICA" PRED SUDOM - Otac se bori za istinu o smrti sina: Želim da saznam ko je skrivao dokaze

Na sledećem suđenju, koje je zakazano za 19. novembar, trebalo bi da svedoči otac stradalog mladića.

Optužnicom su, pored Ristića i Đajića, obuhvaćeni policajac u penziji Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Nikola Bajić.

Sumnja se da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji, gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

PROČITAJTE JOŠ - Optuženi negirali otmicu Stevanića i pljačku, Bajić priznao

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", sada pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su, navodno, prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njegovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova, prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije