BEOGRAD - Trojica optuženih za takozvanu prvu otmicu "zemunskog klana" 1997. godine, negirala su pred Višim sudom u Beogradu da su 1997. godine počinili razbojništvo, a tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Krivicu je na pripremnom ročištu pred sudom, priznao optuženi, nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Nikola Bajić, koji izdržava višedecenijsku kaznu zbog drugih zločina tog klana.

Optuženi su se na pripremnom ročištu kratko izjasnili o krivici, a detaljnu odbranu moći će da iznesu na suđenju koje je zakazano za 18. april.

Na optuženičkoj klupi, 21 godinu kasnije, u ovom slučaju sedaju pripadnik Žandarmerije – Saša Đajić, penzionisani policajac Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Goran Ristić i Nikola Bajić.

PROČITAJTE JOŠ - Sud odbio pritvor za policajce zbog pljačke 1997. godine

Oni se optužnicom terete za krivično delo razbojništvo. Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta 2018. godine, ali je sud odbio da im odredi pritvor.

Ristić je već bio u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Bajić u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela za koja je osuđen kao pripadnik "zemunskog klana".

BAGZI I ČUME SVEDOCI TUŽILAŠTVA ZA PRVU OTMICU ZEMUNSKOG KLANA

TOKOM suđenja koje predstoji, svedočiće dvojica svedoka saradnika Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume kao i drugi pripadnici ovog klana koji imaju saznanja o tom delu i biće ispitani kao svedoci tužilaštva.

Detalji optužnice nisu saopšteni, a policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojni Zoran Vukojević, kao i vođa klana, takođe ubijen Dušan Spasojević.

Stevaniću su navodno optuženi prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova – prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.