Grci ostali dužni milione za radove na istočnom kraku Koridora 10: Sada traže srpskim privrednicima da im otpišu 30 odsto dugovanja

Z. Radović

26. 11. 2019. u 01:19

Грци остали дужни милионе за радове на источном краку Коридора 10: Сада траже српским привредницима да им отпишу 30 одсто дуговања

Foto Z. Jovanović

Firma kojoj nisu isplatili oko 60 miliona dinara, protiv njih već podnela tri tužbe

PODIZVOĐAČI grčke kompanije "Aktor" ostali su "kratkih rukava" posle završetka izgradnje Koridora 10. Ova kompanija, koja je dobila posao za izgradnju čak četiri deonice na Istočnom kraku, ostala je dužna milione evra.

Vlasnik jednog od preduzeća kaže da im grčka firma za robu i usluge nije platila oko 60 miliona dinara, zbog čega su tokom ove godine podigli tri tužbe pred Privrednim sudom u Beogradu. Još veći ceh su napravili firmama koje su ih snabdevale kamenom i ostalim materijalom koji su ugradili u auto-put.

- Stalno smo se s njima natezali, a pre nekoliko meseci smo prekinuli saradnju - kaže vlasnik oštećene firme. - Kasnili su, pa bi u nekom trenutku platili deo duga. Ponašaju se bahato i ucenjuju. Traže da im otpišemo od 20 do 30 odsto duga, da bismo dobili ostatak. Mi smo sudu dostavili gotove, potpisane fakture, tako da nema dileme o tome da smo već davno morali da dobijemo te sporove. Ne razumemo zašto se to odugovlači, jer su situacije čiste. Jasno je da dužnik mora da plati jer mu je roba isporučena.

Zvanični podatak o tome koliko "Aktor" ukupno duguje nemaju ni "Koridori Srbije". Oni tvrde da prema izvođačima radova i ostalim učesnicima u projektu izgradnje Koridora 10 nemaju nikakva finansijska dugovanja.

Pročitajte još - Pogledajte snimak iz vazduha poslednjeg kraka Koridora 10: Šest traka, 87 kilometara, čekali smo ga 10 godina! (FOTO+VIDEO)

"Koridori" su, kao investitor radova, pre dve godine posredovali u pregovorima između "Aktora" i desetak privrednika, kojima su dugovali sedam miliona evra. Prema saznanjima "Novosti", taj dug u međuvremenu ne samo što nije isplaćen, već je i dodatno narastao.

U "Koridorima Srbije" kažu da oni nikom ništa ne duguju i da nisu ovlašćeni da posreduju u sporovima između izvođača radova, podizvođača i dobavljača. Napominju da su tokom realizacije projekta pratili sve aktivnosti izvođača.

- Tamo gde je bilo ovakvih ili sličnih problema, podsećali smo izvođača na važnost činjenice da u skladu sa ugovorom izvršava svoje obaveze prema angažovanim podizvođačima i dobavljačima - navode u "Koridorima" . - Mi potpisujemo ugovor sa izvođačem radova, a u ovom slučaju to je "Aktor". Grčka kompanija angažuje svoje podizvođače i dobavljače sa kojima sklapa ugovor. Ovaj odnos predstavlja pravni odnos između dva privredna subjekta koji deluje "inter partes", odnosno proizvodi prava i obaveze samo između ugovornih strana koje u njemu učestvuju, te u tom smislu naše preduzeće nema ingerenciju da u okviru njega istupa.

U kompaniji "Aktor" nisu želeli da odgovore na pitanja "Novosti" u vezi sa dugovanjima koja imaju prema srpskim privrednicima.

ČEKAJU TEHNIČKI PRIJEM

U "KORIDORIMA Srbije" kažu da će "Aktor" biti prisutan na Koridoru 10 do okončanja procedure tehničkog prijema i dobijanja sertifikata o preuzimanju radova.

- NJegovo angažovanje se odnosi na završetak radova po primedbama stručnog nadzora i Komisije za tehnički prijem izvedenih radova - objašnjavaju u "Koridorima". - Izvođač je angažovan na završnim radovima regulacija reka, uređenja lokalnih puteva, kao i na završnim merama uređenja i sanacije kosina velikih dimenzija, a sve izvan trase auto-puta i bez uticaja na bezbednost javnog saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Deda Panta

26.11.2019. 19:53

Mislim da je taj otpis 30% u stvari cena troškova za provizije raznim "poslovnim zavisnicima" u Srbiji. Neće ljudi da rade za džabe normalno. Znam koliko su mene koštale te "provizije" kada sam zidao zgradu na svom placu.