Komercijalna banka još čeka šefa

D. I. K.

20. 12. 2017. u 15:05

Do kraja godine predlog za novog predsednika izvršnog odbora najveće državne banke. U redu za kupovinu OTP banka, Miodrag Kostić i investitori iz Turske

Комерцијална банка још чека шефа

KOMERCIJALNA banka, čiji je prvi čovek Aleksandar Piker podneo ostavku još krajem septembra, još uvek je bez predsednika Izvršnog odbora. Kako je "Novostima" nezvanično potvrđeno, do kraja godine biće održana sednica upravnog odbora ove banke, na kojoj bi trebalo da bude usvojen predlog o imenovanju novog direktora banke.

Konačnu reč o postavljanju novog rukovodioca Komercijalne banke ima, ipak, centralna banka, koja mora da se saglasi sa predloženim izborom.

- Narodnoj banci Srbije do danas nije podnet zahtev za davanje prethodne saglasnosti na imenovanje novog predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke - potvrđeno je juče "Novostima" i u NBS.

Zasad su, nezvanično, na mestu prvog čoveka Komercijalne banke viđeni jedan bankar, ali i jedan ekonomista sa velikim iskustvom u oblasti bankarstva i osiguranja.

Za Komercijalnu banku, koja inače uskoro treba da bude privatizovana, već su zainteresovane ovdašnje banke, ali i neke koje nisu prisutne na srpskom tržištu. Kao najozbiljniji "igrači" koji bi mogli da je kupe pominje se mađarska OTP, potom jedna turska banka, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji u vlasništvu ima već AIK banku i Jubanku.

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,7 odsto, dok znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43 odsto i IFC sa 10 odsto akcija.

Proces privatizacije, kako je najavljivano iz vrha vlasti, mora da otpočne pre kraja godine, kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još pre 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra. Potom su u vlasništvo ove velike, zasad pretežno domaće banke, ušli i IFC, kao deo Svetske banke, sa 40 miliona evra, nemački DEG fond sa 20 miliona evra i švedski Svedfond sa 10 miliona evra. EBRD je banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra, a privatizacija je odložena upravo zbog nastupanja svetske ekonomske krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dr

20.12.2017. 16:33

Ко би рекао да још нису продали Комерцијалну банку, па шта ће нам наша банка, сигурно ће бити "боље" када странци са њом буду управљали, а у осталом као и са свим осталим у друштву.