Kinezi spasavaju srpske mlekare

J. SUBIN

02. 04. 2015. u 07:40

Кинези спасавају српске млекаре
Ministarka poljoprivrede najavila da bi domaći viškovi mleka mogli naći kupca na Dalekom istoku: Pregovaramo oko usklađivanja sertifikata za izvoz na veliko kinesko tržište

SRPSKO mleko, sudeći po najavama ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković, piće se i u Kini. Očigledno je manje važno koje će se mleko piti u našoj zemlji, jer je uvoz stranog zbog nižih cena sve veći, a otkup domaćeg sve manji. Tržište diktira poslove, a srpski seljak nespremno je dočekao ukidanje kvota za proizvodnju mleka u EU, koje je počelo od juče da važi, a dozvoljava evropskom stočaru neograničenu proizvodnju.

Prema rečima resorne ministarke, Srbija je počela razgovore sa kineskim nadležnim službama, ne bi li usaglasili sertifikate za mleko i proizvode, kako bi počeo izvoz na ovo tržište. Ministarka očekuje i da će uskoro doći do stabilizacije evropskog tržišta, kada je reč o mleku i mlečnim proizvodima.

- Na taj način želimo da otvorimo jedno veliko tržište - ispričala je Bogosavljević Bošković. - Koliko nam je to bitno, potvrđuje i podatak da vodeće svetske kompanije u proizvodnji mleka, ali i Evrope, značajan deo svojih proizvoda, pre svega mleka u prahu, plasiraju na kinesko tržište. Na tržištu prehrambenih proizvoda, pre svega mleka i mesa, došlo je do poremećaja, pre svega zbog odnosa između Rusije i EU. Ni mi nismo izolovani, ali smo u specifičnoj poziciji, jer je Srbija u procesu pridruživanja EU.

Država se, kako je rekla Bogosavljević Bošković, opredelila da iz sopstvenih sredstava otkupi viškove mleka u prahu, koji se nalaze u našoj mlekarskoj industriji. Na taj način daće mogućnost mlekarama da i dalje otkupljuju mleko od naših proizvođača.

Nezadovoljni srpski seljaci tražili su da država spusti rampu na uvoz mleka i mlečnih proizvoda do kraja godine, ne bi li na taj način prednost dala domaćem proizvodu. Kako od tog zahteva nema ništa, iz nekoliko udruženja mlekara u našoj zemlji kažu da je otkup smanjen i da se otkupljuje samo mleko prve kategorije.

Prema zvaničnim podacima Uprave carine, tokom 2014. godine uvezeno je gotovo 23.000 tona svežeg mleka, i to najvećim delom iz BiH. Izvezli smo više od 20.000 tona, uglavnom u Hrvatsku. Zato je količina uvezenog mleka u prahu premašila 3.500 tona, dok je izvezeno oko dve hiljade tona.

- U Srbiji je 2013. godine uvezeno oko 16.500 tona svežeg mleka i 2.500 tona mleka u prahu - navodi se u Upravi carine. - Izvezli smo nešto više od 100 tona mleka u prahu, čije je krajnje odredište bilo Kosovo i Metohija. Ovaj proizvod, poslednje dve godine najviše se uvozio iz BiH i Češke. Surutku uvozimo iz Hrvatske.

UVOZNICI I IZVOZNICI

VODEĆI uvoznik, ujedno i izvoznik mleka u 2013. i 2014. godini, prema podacima Uprave carine, bila je kompanija "Imlek". Kada je reč o surutki, tu je firma "Bankom".

- Mleko u prahu su 2013. godine u približno istim količinama uvezli "Svislajon" i "Soko Štark", a najveći izvoznik te i naredne godine bio je "Milkop". Tokom 2014. godine mesto vodećeg uvoznika mleka u prahu zauzeo je "Imlek".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Sasa

02.04.2015. 09:12

Da dobra ideja. Sigurno mislite da su Kinezi pali s Marsa pa će da kupuju to naše skupo mleko. Baš dobra ideja..... ! A šta mislite da učinite nešto, pomognete seljacima, da i njihovo mleko bude jeftino. Da umesto 2000L i oni proizvode 8000L, kao u Evropi. Pa jeste, to je teško ali je to jedini mogući način.

mica

02.04.2015. 09:39

Da li se mleko uvozi jer je jeftinije od domaceg ? A Kinezi su spremni da plate nase cene ??

Stefan

02.04.2015. 09:45

Treba poslati nase novinare da naprave reportazu kako zive poljoprivrednici i stocari u Rumuniji i Bugarskoj. To su clanice EU. Tamo je sve unisteno od strane Nemaca i Francuza! Mlekare - zatvorene, domacinstva - unistena. Da li ce neko u Srbiji da otovori oci i vidi da put u EU je put u PROPAST! Aman ljudu, probudite se vec jednom!

Istina -car je gol

02.04.2015. 09:48

Hvala kinezima! Moje je pitanje ko ce spasiti Srbiju i narod od nesposobnih vlada? Laz da je Srbija mala i slaba, umesto istine da su slabe i lose Vlade? Srbija ima sve sto treba, sta narod-profesori-studenti.....cekaju, zar je moguce ..

King

02.04.2015. 09:49

Odredjivace ce nam EU sta cemo da jedemo i pijemo i koliko cemo smeti da proizvodimo! Tuga...

Leka Srbin

02.04.2015. 10:01

Ministarka nema pojma kakva je situacija u državi. Ona bi da izvozi viškove, a ne zna da ukoliko se ne uvedu carine i prelevmani da nećemo ni piti naše mleko niti ćemo jesti naše meso.

Шта радите, бре!

02.04.2015. 10:23

Хоћу да пијем српско млеко! Зашто ја морам да пијем ко зна какво увозно млеко, а Кинези да добију српско млеко?! Ало, да ли је преостао још неко нормалан у овој земљи?!

Andrej

02.04.2015. 10:29

Mogli bi, bice, desice se....molim Vladu da se obraca poreskim obveznicima kada bude imala rezultate, dosta vise sa obecanjima o Lidlu, Kinezima, kanalima, Ikeama, milijardama, malo postovanja prema gradjanima! Uozbiljite se

Константин Дурлански

02.04.2015. 11:31

"Српски сељаци неспремно дочекали..." Да ли се српски сељак било шта пита? Па управо та љубљена ЕУ огромним субвенцијама штити своје произвођаче а наше послушне и ЕУслужне власти само доприносе даљем пропадању. Уништеће све.

Deda Mraz

02.04.2015. 12:44

I tako, nasa pametna ministarka, nasla lude kineze da placaju nase mleko skuplje nego ono iz EU, Pa ko je ovde lud, a ko pije naftu. Sto bi Kinezi kupovali nase mleko kada imaju jevtinije ono iz EU.Nesto nema neke logike, osim da ministarka laze ili je ...

Maša Matoničkin

02.04.2015. 14:22

Pa kao što je naš šećer završio u EU a za nas uvezli od trske. A i Kinezi bi kupili naše kvalitetnije mleko od EU ali šta ćemo mi onda piti, ko zna.