Zarazio se na svadbi: Još dve osobe sa severa KiM poslate u Niš

Novosti online / D. ZEČEVIĆ

nedelja, 29. 03. 2020. u 17:04

Заразио се на свадби: Још две особе са севера КиМ послате у Ниш

Infektivna klinika Niš, foto D.A.

Iz KBC u Kosovskoj Mitrovici u Niš su upućene još dve osobe - iz Mitrovice i Leposavića, kod kojih je potvrđena korona. Čovek iz Mitrovice se inficirao zbog kontakta sa zaraženom osobom iz Kragujevca na jednoj svadbi

Posle 62-godišnje žene iz Dobrotine kod Lipljana, prva kod koje je zabeležena zaraza korona virusom, a koja se nalazi nalečenju u niškom Kliničko-bolničkomcentru,još dve osobe obolele od koronavirusa poslate su u ovu ustanovu.


Prema rečima dr Milana Ivanovića, direktora KBC u Kosovskoj Mitrovici,reč je o osobama od 43 godine iz Mitrovice i od 47 godina iz Leposavića, s tim što osoba od 47 godina ima pridruženu bolest, odnosno bubrežni je bolesnik koji je na dijalizi.


-Oni su posle dobijenih rezultata sa “Torlaka” a koji su pozitivni, poslati u Klinički centar u Nišu. Mlađa muška osoba obolela je iz kontakta koji je poznat,a suštinski problem u svemu ovome je nedisciplina građana, odnosno nepoštovanje zabrane okupljanja. Naiime, prema podacima koje imamo,ta osoba je zaražena na jednom okupljanjupre petnaest dana i naši epidemiolozi sada imaju pune ruke posla jer su naložene mere provere jednog broja ljudi koji su kontaktirali sa zaraženom osobom-ističe doktor Ivanović.


On dodaje da je,pored stotinak osoba sa severa Kosmeta koji su u kućnim uslovima, samoizolacija naložena i jednom broju lica koja su bila u kontaktu sa pomenutom zaraženom osobom.Naime, prema saznanjima od nadležnih u KBC u Kosovskoj Mitrovici i ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje , svi oni bili su na svadbi pre dve nedelje i zaražena osoba bila je u kontaktu sa osobom pozitivnom na korona virus iz Kragujevca.

Dr Ivanovićupozorava da je narednih dana moguć porast zaraženih koronavirusom, kao i da će u ponedeljakuslediti nova testiranja.


Istovremeno, epidemiolog dr Aleksandar Antonijević ističe da se očekuju rezultati uzoraka poslatih u “Torlak”za tri osobe sa Kosmeta, iz Gnjilana, Gračanice i Kosovske Mitrovice.