Upis đaka 2020. biće potpuno onlajn, roditelji neće morati da nabave nijedan dokument

Tanjug

02. 01. 2020. u 13:06

Упис ђака 2020. биће потпуно онлајн, родитељи неће морати да набаве ниједан документ

Ilustracija Foto: Z. Jovanović

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu najavio veliku olakšicu za roditelje
Sistem elektronskog upisa u osnovne i srednje škole u ovoj godini biće potpuno završen, pa roditelji od naredne školske godine više neće morati da nabavljaju ni jedan dokument za upis đaka.

"Prošle godine roditelji nisu morali da nose izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o prebivalištu, a ove godine ćemo taj sistem unaprediti tako da ni jedan dokument roditelji ne moraju da donose", rekao je Tanjugu direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu.

Pročitajte još: Skuplja vozačka, nema plastičnih kesa, duži staž za žene: Od danas novi zakoni, nova pravila, nove cene...

To, kako objašnjava, znači da roditelji đaka više neće morati da prikupljaju dokumentaciju na nekoliko adresa, poput potvrde da je dete prethodno završilo predškolsku ustanovu ili potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu...

Sve će se, kaže, obavljati elektronskim putem.

Prošle godine, podseća, omogućena je usluga eVrtić u 17 gradova i opština u Srbiji, a prema njegovim rečima, u ovoj godini ta usluga će biti dostupna u celoj zemlji.

"To znači da će roditelji u svakom gradu i opštini moći svoje dete da upišu preko interneta", navodi Jovanović i kaže da su planovi te Kancelarije za ovu godinu veoma ambiciozni.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, očekuje se završetak prve faze izgradnje velikog državnog "Data centra" u Kragujevcu.

Takođe, najavljuje, završetak Centralnog registra stanovništva.

Kancelarija za IT i eUpravu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave uspostavlja ovah registar u kojem će biti svi podaci o građanima.

"Šest državnih institucija će iz 13 baza podatake ''presuti'' u ovaj veliki centralni registar i već 1. septembra ćemo imati uspostavljen registar gde će građani moći da vide sve svoje podatke", rekao je Jovanović.

Kada se jedan podatak o građanima negde promeni, ta informacija će, kaže, biti prosleđena celoj državnoj upravi.

Fokus Kancelarije u 2020. biće više nego u ranijem periodu na kreiranje usluga namenjenih preduzećima.

U naredna dva do tri meseca, firmama će se na portalu eUprave omogućiti pristup ka 30 novih usluga što će im, navodi, omogućiti da sve svoje poslove sa državom završe putem interneta.

Reč je o uslugama koje su važne za funkcionisanje preduzeća u različitim sektorima, a uglavnom su vezane za dozvole koje ta pravna lica treba da nabavljaju od MUP-a, Uprave za bilje, duvan...

U narednoj 2021. godini, biće dodato još 70 usluga od značaja za privredu, a broj usluga će se, kaže, iz godine u godinu uvećavati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije