Skuplja vozačka, nema plastičnih kesa, duži staž za žene: Od danas novi zakoni, nova pravila, nove cene...

Novosti online

01. 01. 2020. u 10:00

Prvog dana 2020. godine stupaju na snagu novi zakoni, počinju da važe neka nova pravila

Скупља возачка, нема пластичних кеса, дужи стаж за жене: Од данас нови закони, нова правила, нове цене...

Foto N.Fifić

PRVOG dana 2020. godine stupaju na snagu novi zakoni, počinju da važe neka nova pravila. Zabrana plastičnih kesa, novi kućni red u zgradama, izvršitelji uteruju dugove, legalizacija u nadležnosti opština - samo su neke od novina koje se od danas uvode.

Na računima za struju od 1. januara biće uvećan obavezan iznos za TV pretplatu, sa 220 na 255 dinara.

Sa prvim danom Nove godine poskupljuje i lokalna komunalna taksa koja se plaća prilikom registracije vozila. Izuzeti su samo autobusi i kombi-busevi, a iznose povećanja određuju jedinice lokalne samouprave.


INFOSTAN, POSKUPLJENJA, DUGOVANJA

Beograđane, prema najavama, uskoro očekuje povećanje cena vode. Neće to biti baš u januaru, pošto je u prethodnih par meseci uplatnica "Infostana" već uvećana po drugim osnovama, ali u prvoj polovini godine veoma verovatno.

Zahtev preduzeća isporučioca usluge je upućen nadležnima. Dugovanjima "Infostanu" će se, umesto sudova, od 1. januara baviti javni izvršitelji.

Stara dugovanja za komunalne usluge i grejanje koje naplaćuje "Infostan" ima 150.000 Beograđana. Rok za reprogram produžen je do kraja marta, a do sada ga je sklopilo gotovo 8.000 domaćinstava. Grad je ponudio otpis kamate, maksimalno 12 rata, a za isplatu duga u celosti i otpis 15 odsto glavnice.

Milica Paunović iz "Infostana" rekla je za RTS da korisnici komunalnih usluga imaju mogućnost da im se otpiše celokupna kamata i deo glavnog duga, kao i da sami izaberu na koliko će rata platiti svoj dug.

Cigarete bi trebalo da poskupe 10 dinara po paklici, zbog povećanja akciza.


BEZ PLASTIČNIH KESA I BEZ BUKE U STANOVIMA

Grad Beograd od 1. januara zvanično i konačno uvodi zabranu korišćenja plastičnih kesa. U prodavnicama ćete dobiti ili kupiti kesu od papira ili platnenu torbu, a kako su za trgovce kazne za kršenje ovog propisa visoke, očekuje se da će ih se pridržavati.

U beogradskim zgradama počinje primena novih propisa o kućnom redu, od kojih su najinteresantnije sankcije za buku iz stanova.

Za svaku buku iznad 30 decibela koja dopre do vašeg stana, plaća se kazna od 5.000 dinara naviše, zavisno od grada do grada

To znači da i građani Srbije mogu da prijave svoje komšije za galamu, lupanje, bušenje, pomeranje nameštaja, lupanje u zid, pa čak i za glasni plač.

Doneta je izmena odluke o kućnom redu, prema kojoj sada, osim upravnika, i stanari mogu prijaviti bučne komšije komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji.

Kazna za bilo koju vrstu buke u zgradi je 10.000 dinara, a isti iznos je propisan i za držanje raznih predmeta na terasi, hodniku zgrade, za ostavljanje smeća ispred vrata.


PENZIONERI I PENZIJE...

"Švajcarska formula" obračuna usklađivanja penzija biće primenjivana od 1. januara 2020. godine. Nadležna ministarstva su predložila, a poslanici u parlamentu prihvatili, da penzije ubuduće rastu za procenat koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena, i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.


USLOVI ZA PENZIONISANJE SE MENJAJU

Žene će u 2020. godini za ostvarivanje prava na starosnu penziju morati da napune 63 godine života. Za odlazak u prevremenu penziju, novi uslovi su 39 godina staža i 57 godina i osam meseci života za žene, i 40 godina staža sa 58 godina i četiri meseca života za muškarce.


NOVA PRAVILA ZA PAUŠALCE

Od prvog dana Nove godine paušalne preduzetnike očekuju nova pravila. Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu da postanu paušalci. Umesto poklona, za više od 115.000 paušalaca stižu novine. Jedna od glavnih je da će od 15. januara poreska rešenja dobijati unapred, elektronski, pa će tako znati koliki im je porez za celu godinu. Za pojedine biće i dodatnih olakšica.

Novina je i to da će od januara paušalno moći da se oporezuju i auto-mehaničari, auto-limari i računovođe. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti među kojima su taksisti, programeri, arhitekte, umetnici. NJima će se porez obračunavati po republičkom proseku.

Ako ste frilenser i radite isključivo za stranog poslodavca koji nema predstavništvo u Srbiji, od 2020. godine zakon vas prepoznaje kao osiguranika samostalnih delatnosti, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu. Što znači da morate sami podneti prijavu i obračunavati poreze i doprinose.


DUŽNICI I LEGALIZACIJA

Ukoliko ste dužnik i strepite od prinudne naplate, imajte u vidu da 1. januara stupaju na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Promenjeno je više od pola "zakona o izvršiteljima", za koji se tvrdi da je sada povoljniji za dužnike. Od 1. januara 2020. godine uvodi se postupak dobrovoljnog namirenja novčanih potraživanja pred javnim izvršiteljem. Suština je u tome da dužnik postigne sporazum sa poveriocem, uz posredovanje javnog izvršitelja, ali bez ulaženja u izvršni postupak i uz znatno manje troškove. Inicijativa mora da potekne od poverioca, a rok za sprovođenje ovog postupka je ograničen na 60 dana.

Od 1. januara 2020. godine počinje primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Takođe, zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece - tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Od 1. januara 2020. godine legalizaciju će sprovoditi opštine kojima će praktično biti upućeno, tačnije vraćeno oko 190.000 predmeta.

Na osnovu Zakona o glavnom gradu i novog Statuta grada poslovi legalizacije do 400 kvadrata prelaze u nadležnost gradskih , a do 3.000 kvadratnih metara u nadležnost prigradskih opština.


TROŠKOVI PREVOZA ZA DOLAZAK I ODLAZAK SA RADA

Menjaju se pravila za naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada. Poslodavac od 1. januara može da bira između dve opcije.

Prva opcija je da poslodavac kupuje zaposlenima mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju.

Ovo je najekonomičnija opcija, jer nema dodatnih troškova. S druge strane, radi se o najmanje poželjnoj opciji za zaposlene, jer ne uvažava njihovu slobodu izbora koju vrstu prevoza će koristiti za dolazak i odlazak sa posla. Isplata naknade uz sakupljanje računa.

Druga opcija je da poslodavac isplaćuje zaposlenima naknadu za troškove prevoza, uz korišćenje neoporezivog iznosa, ukoliko se ti troškovi dokumentuju.

Ova opcija podrazumeva sakupljanje računa kao dokaza da je isplaćena naknada stvarno i iskorišćena za prevoz (to je uslov za korišćenje neoporezivog iznosa).

Gradske vlasti Beograda najavile su da se 1. septembra 2020. završava desetogodišnji ugovor sa konzorcijumom na čijem se čelu nalazi firma "Apeks", pa Grad traži partnera, a ko će to biti, znaće se u drugoj polovini naredne godine.

Da li će biti produžen ugovor sa "Apeksom" za bus-plus ili će biti potpuno promenjen sistem naplate karata, ili će Grad pronaći novog operatera, saznaćemo tokom naredne godine.


SKUPLJA VOZAČKA DOZVOLA

Polaganje za vozačku dozvolu za B kategoriju u novosadskim auto-školama biće skuplje za 8.000 dinara, dok u većini ostalih gradova cene se neće menjati.

Od 1. januara polaganje u Novom Sadu uz prijavu ispita, lekarsko uverenje, te polaganje prve pomoći, stajaće buduće vozače oko 95.000 dinara ili nešto više od 800 evra.

Iz auto-škola objašnjavaju da su povećanju cena kumovale veće cene energenata, rada, poreza i doprinosa.

U Beogradu za sada neće biti poskupljenja, prosečna cena je od 75.000 do 80.000 dinara, sa svim troškovima.

Parkiranje "na minut" i sa "četiri migavca" na ulici, na biciklističkim stazama ili na trotoarima od naredne godine će se striktnije kažnjavati.

Grad Beograd je nabavio nove kamere koje će biti postavljene u zoniranim delovima prestonice i one će pokrivati sve najvažnije ulice, a svako ko se i dalje bude parkirao gde ne treba, moraće da plati kaznu.


(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Sajko

01.01.2020. 10:16

Pa kako bi drugacije plata do 2025. bila 900e ako ne poskupis sve? Pravo blagostanje reklo bi se.

SRBIJA

01.01.2020. 10:26

treba pod hitno da uvedu pant na plasticne flase da ljudi plate tu flasu kad je vrate dobiju pare nazad,cela Evropa ima te masine osim u Srbiji sve su flase na putevima, za dve godine Milos Veliki bice zatrpan sa kesama i flasama

historicus

01.01.2020. 10:37

Zar se tako čestita Nova godina napaćenim građanima Srbije. Za šta 255 dinara za RTS, za onu dokonu bulumentu novinara od kojih pojedini imaju samo jednu emisiju nedelnjo. Za naše pravo da ne znamo ništa. I u pravu je Jeremić kad je ovaj RTS uporedio sa onim iz vremena Miloševića. A vi novinari, ptice zloslutnice, ako nemate pametnija posla pišite o Cecinom sinku, kćerki i snaji.

Pa treba lojalnost RTS-ovaca nagraditi

02.01.2020. 10:57

@historicus - Kako drugačije nego većim platama... veće plate, od veće pretplate. Prosto...

Ljiljana K.

01.01.2020. 10:41

Petarde i vatrometi od 19h do 2h posle ponoći. Bez prestanka! Toliko o ozbiljnosti (mogućnosti) zakonodavca da se spreči šenlučenje. Švajcarska formula je ruganje penzionerima, a sve duži radni staž je ruganje omladini koja je bez posla i približavanje "američkom snu": raditi do smrti. Ipak, neka nam je srećna Nova godina, uz želju da brže sazrevamo kao društvo!

Мр Радомир Шћепановић

01.01.2020. 10:42

Da li ce biti i vece kazne za poslodavce koji ne isplacuju zaradjane palte? Da li ce poslodavci odgovarati licnom imovinom za prevaru zaposlenih?

Rade čobanin

01.01.2020. 11:16

Skuplje ovo , skuplje ono ... Ne dao vam Bog da ovo pročita naš predsednik . Kako smete da iznosite tolike neistine . Zar predsednik nije rekao da je ovo zlatno doba , da su penzije veće nego ikada , plate u proseku 500 evra ... E sad što za te plate i penzije može da se kupi , na primer benzina , i mnogo čega drugog manje nego pre , nema veze !

Cika_Pera

01.01.2020. 11:26

Mašala.Pa se vi pitajte i dalje što narod i naročito mladi odlaze iz zemlje.Svake godine sve skuplje i skuplje.Mnogo hvala što ste me konačno ubedili da i ja spakujem kofere.

Jež

01.01.2020. 11:58

Kazne, zabrane, poskupljenja, produženja, ograničenja, pretnje...i jos da nam bude srećna takva godina!? Ne čudi da svi odoše kada vide kako nas tretiraju kod kuce.

Раде

01.01.2020. 12:25

Са 100$ на 800$ за полагање за вожњу аутом, може се купити ауто и шта сад сада боље када је скупље?

Olja

01.01.2020. 13:09

Vlast nam je pozelela srecnu i bericetnu Novu Godinu tako da ce sa ovim povecanjem cena svakako biti!

e

01.01.2020. 13:25

evo sta pise o buci, u srbistanu ili bilo gde opis---------------------------------------------------decibela---------------------------- Razgovor kod kuće, 50 Cvrkut ptica 40 Tiho predgrađe. 30 Šapat, šuštanje lišća. 20 Disanje. 10 ne znam kako ce da se naplate od ptica al ako skinu na 5 umesto 30 ima da se navasu para ...

Muki

01.01.2020. 13:39

MASALA jos samo vazduh(zagadjeni ili ne) koji disemo da stavite na listu i sve je kompletno za placanje.Ne bi mi bilo cudno da se neki strucnjak i za to pobrine.SRECNA NAM NOVA GODINA.

gorthe..

01.01.2020. 22:06

Ala se istopi povecanje koje dobise penyioneri doduse oni sa penzijom 15-20000 hiljada.550-1000 din. Struja 3%, TV pretplata 30 din, cigarete 10 din., neka taksica za dozvolu oko 30 din itd. Nikad bolje....

zaliv. net

02.01.2020. 00:20

Imacemo plate od 900eur i za njih moci da kupimo ni manje ni vise nego isto kao danas za 450, blago nama

S mosta

02.01.2020. 09:50

Fali samo zakon o asistiranom samoubistvu da ne moram da skačem s mosta nego komforno da odem u raj iz napredne varijante zemaljskog čistilista.