Kako da se zaštitite usred oluje: Osnovno je da ne paničite, a evo šta morate da uradite

Novosti Online

12. 07. 2019. u 09:39

Како да се заштитите усред олује: Основно је да не паничите, а ево шта морате да урадите

Foto: EPA ilustracija

Snažno nevreme koje je zahvatilo Grčku proutnjalo je za četrdesetak minuta i napravilo haos u letovalištima na pouluostrvu Halkidiki
Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije LJubomir Miladinović rekao je za RTS da kada se nađemo u snažnom nevremenu, osnovno je sačuvati smirenost.

"Neophodno je ukloniti se od velikih staklenih površina, ne biti pod tendama, ne biti na otvorenom - to su krajnje praktični saveti koje treba primeniti", ističe Miladinović.

Snažno nevreme koje je zahvatilo Grčku proutnjalo je za četrdesetak minuta i napravilo haos u letovalištima na pouluostrvu Halkidiki. Sedam osoba je poginulo, a više od stotinu ljudi je povređeno.

PROČITAJTE JOŠ -Nevreme koje je pogodilo Grčku možemo sve češće da očekujemo, klimatolog navodi koje su destinacije bezbednije

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, LJubomir Miladinović je rekao da je prevencija ili nešto uraditi pre nego što se nešto dogodi - vrlo važno.

"Nije dovoljno da odaberete mesto odlaska na odmor, obezbediti način putovanja, morate još neke korake učiniti, obezbediti putno osiguranje, morate se pripremiti na to koje je najbliže predstavništvo naše države u mestu gde ćete boraviti i morate ispratiti vremenske prognoze", kaže Miladinović. 

Podvlači da kada se ovakva nepogoda dogodi u izjavama onih koji žive na toj teritoriji čuje se - ovo nikada nije bilo. 

"Suočeni smo sa ozbiljnim promenama i moramo se tome prilagođavati", rekao je Miladinović. 

Govoreći o tome kako da se snađemo u nevremenu, Miladinović kaže da je najznačajnije znati postupati.

"Osnovno je sačuvati smirenost, koliko god izgledalo teško, najniži nivo panike, obezbediti i sebe i one koji su oko vas na bezbedno mesto, biti u zaklonjenom prostoru, ukloniti se od velikih staklenih površina, ne biti pod tendama, ne biti na otvorenom - to su krajnje praktični saveti koje treba primeniti", ističe on.

Prema njegovim rečima, ovakve situacije se vrlo često dešavaju brzo, iznenada i nema puno vremena da se u njima snađete.

"Pokušajte da prvo obezbedite mesto na kojem ćete biti bezbedni, jer je to osnovni preduslov daljih postupaka", istakao je Miladinović.

"Kada se nađete u restoranu, udaljite se o staklenog zida restorana, ako ste u bašti restorana uđite u zatvoreni prostor, nemojte ostati pod tendom", kaže on.

Ističe da je otvoren prostor uvek posebno izložen različitim vrstama opasnosti. Zabeležen je veliki broj munja, gromova i objekata koje vetar nosi.

Sa promenom klime pojavljuju se vremenske manifestacije, udari vetra, koji su do sada bili nepoznati u pojedinim sredinama, kaže Miladinović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije