Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je danas da je gotovo 1,7 miliona starih izvršnih predmeta rešeno u proteklih godinu i po dana zahvaljujući projektu "Unapređenje efikasnosti pravosuđa" i primeni novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji se primenjuje od 1. jula 2016.


Projekat "Unapređenje efikasnosti pravosuđa", koji finansira Evropska unija omogućio je i niz meriljivih i konkretnih rezultata u različitim oblastima pravosuđa, istakla je ministarka na konferenciji u hoelu Metorpol, povodom okončanja tog projekta koji je trajao od februara 2016. godine.


"Zahvaljući primeni novog Zakona i saradnji sa projektom do danas imako rešeno blizu 1.7 miliona starih izvrsnih predmeta, što svakako dobrinosi boljoj statistici i omogućije efikasnije postupanje sudova i svim materijama", istakla je ministarska pravde.


Kad je reč rekla da su ostvareni i neki drugi rezultati, pre svega u unapređenju medijacije i alternativnih načina rešavanja sporova i unapređenju elektronske razmene podataka, koja će sudijama, tužiocima, javnim izvršiteljima i javnim beležnicima omogućiti da u realnom vremenu dobijaju konkretne podatke od nadležnih organa.


"To će omogućiti da više nemamo razmenu podataka putem papira, što dovodi do smanjenja troškova i ubrzanja postupaka, a sve u korist građana Srbije", istakla je Kuburović.


PROČITAJTE JOŠ: Kontrola sudova i uz pomoć interneta


Ministarka pravde je navela da je još nedovoljan broj predmeta koji se rešava alternativnim metodama, pre svega zbog odsustva sistemskih mera svih relevantnih institucija i organa.


"Proteklo je skoro tri godine od početka primene zakona i statistika ukazuje da su neophodne veće, koordinirane intervencije da bi sistem zaživeo i trend povećanja priliva prvostepenih parničnih predmeta konačno opao", rekla je Kuburović.


Zbog toga je, kako je ukazala, krajem juna ove godine doneto zajedničko Uputstvo Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde za unapređenje medijacije.


Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da društvene stabilnosti u Srbiji neće biti ukoliko se ne stabilizuje pravni sistem i ne uspostavi snažna vladavina prava.


"Dok se to ne ostvari, Srbija nece biti u mogućnosti da privuče onakav nivo investicija koji potreban za ekonomski oporavak i rast", rekao je Milojević na konferenciji.


Pomenuti projekat je kako je ukazao, doprineo kako smanjenju borja starih predmeta, tako i ujednačavanju sudske prakse, pojednostavljenju administrativinih procedura u sudovima i tužilaštvima, razvnomenrnoj raspodeli predmeta među sudijama, unpređenju baze sudske prakse...


Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabricio istakao je da je EU podržala sa četiri miliona evra vaj projekat, kroz koji su da su za manje dve godine postognuti impresivni rezultati.


PROČITAJTE I: 140.000 suđenja traje bar deceniju


Najavio je da je Delegacija EU je spremna da nastavi podršku i u 2018. godini kroz drugi sličan projekat, te poručio da je unapređenje efikasnosti pravosuđa samo jedna od komponenti reforme pravosudnog sistema, a da je za vladavinu prava neizostavno bitna i nezavisnost sudstva, transparentnost, merljivost rezutlata i kvaliteta rada.


"Podržavam srpske vlasti da nastave još dublje i šire u reforme jer je vladavina prava ključna za članstvo u Evrospkoj uniji", napomenuo je Fabricio.


Takođe je ukazao da je u poslednjih devet godine EU izdvojila 93 miliona evra za infrastrukturne projekte u Srbiji.


"To pokazuje koliko je podrška EU jaka i koliko želimo da Srbija nastavi reforme za vladavine prava", zaključio je Fabricio.