SAJAM NAORUŽANjA IDEX: Srbija ima bespilotni helikopter (VIDEO)

Beta

19. 02. 2017. u 16:47

САЈАМ НАОРУЖАЊА IDEX: Србија има беспилотни хеликоптер (ВИДЕО)

Foto: printscreen YouTube

U Abu Dabiju su prikazana novi proizvodi odbrambene industrije Srbije, artiljerijska raketa sa korekcijom putanje Šumadija, dometa 300 km, bespilotni helikopter Stršljen, oklopno vozilo Miloš i raketa Grad dometa 52 km

U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju danas je otvorena 13. međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme IDEX 2017, na kojoj svoje kapacitete predstavljaju srpske kompanije Jugoimport SDPR, Sloboda, Prva petoletka, Zastava oružje, Krušik i Borbeni složeni sistemi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U Abu Dabiju su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, i to artiljerijska raketa sa korekcijom putanje Šumadija, dometa 300 kilometara, namenjena za lansiranje sa višecevnog lansera raketa, bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva Stršljen, višenamensko oklopno vozilo Miloš, namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, kao i artiljerijska raketa Grad, dometa 52 kilometra, kalibra 122 milimetra.

Navodi se da su ti proizvodi izazvali veliko interesovanje posetilaca sajma.

U Abu Dabiju, kako se dodaje u saopštenju, boravi i delegacija Ministarstva odbrane koju predvodi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.
Miloradović je rekao da je "tržište UAE jedno od ključnih za odbrambenu industriju Srbije, koja na njemu trenutno ima aktivnih ugovora u vrednosti od oko 220 miliona dolara".

"Oružane snage i odbrambena industrija UAE su takođe strateški partner u razvoju više tipova sofisticiranog naoružanja koje treba da značajno unapredi operativne sposobnosti Vojske Srbije i naš izvozni potencijal. U toku su razgovori koji treba da rezultiraju potpisivanjem novih ugovora, kako za isporuke standardnog oružja i municije iz naše odbrambene industrije, tako i otvaranjem novih projekata zajedničkog razvoja", izjavio je pomoćnik ministra Miloradović.Delegacija Srbije sastala se danas sa komandantom vojnog vazduhoplovstva UAE, generalom Ibrahimom Naserom Al Alavijem sa kojim je razmatrana saradnja dvaju vazduhoplovstava, kao i sa kopredsedavajućim komisije za vojnoekonomsku saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba UAE brigadnim generalom Vahidom Al Zakijem.

Na Sajmu IDEX 2017 prema najavama organizatora učestvovaće više od 1.200 kompanija iz 57 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

VASKE

20.02.2017. 06:53

Daj bože da ja tako. Kad vidim ovaj retrovizor na borbenom vozilu muka me hvata. Sa druge strane ne mogu a da ne pitam dve stvari, prva kada će pištolj Rasomon da uđe u serijsku proizvodnju, a druga stvar je kada će muka od puške M21 da bude sređena (sa masom od skoro 5 kg sa onom nakaradnom optikom ne predstavlja ozbiljno oružje).

Posmatrač sa strane

20.02.2017. 12:23

Meni lično, a verujem i bar 65 odsto Srba bi rađe želelo da vidi "bespilotnu vladu" kojom ne upravlja neko drugi sa zapada ili istoka "pilotom"-daljinskim upravljačem, nego taj toboži "bespilotni helikopter"!

Gojko

20.02.2017. 14:28

Rusi su u Abu Dabiju, potpisali prvi,važan ugovor sa jednom zemljom sa srednjeg istoka za isporuku modernizovanih tenkova T-90 MS,a uskoro očekuju još jedan ovakav ugovor.5 najvećih zalivskih zemalja su,takođe,zainteresovane za ovaj tenk.