Zukorliću odbijene sve akreditacije

I. MIĆEVIĆ

utorak, 25. 10. 2016. u 08:10

Зукорлићу одбијене све акредитације

Problemi sa predavačima iz BiH i Crne Gore

Nacionalni savet za visoko obrazovanje jednoglasno nije usvojio 16 žalbi Univerziteta u Novom Pazaru. Osnovni razlog - nedovoljno dobar nastavni kadar. Profesorka bila sama sebi u komisiji

NACIONALNI savet za visoko obrazovanje odbio je 16 žalbi Univerziteta u Novom Pazaru (Internacionalnog) Muamera Zukorlića, tako da su ovi programi i konačno odbijeni za akreditaciju. Zukorlićev univerzitet podneo je ukupno 18 žalbi, od kojih je 16 odbijeno jednoglasno na jučerašnjoj sednici Saveta.

Žalba za studije engleskog jezika, 17. po redu, nije više aktuelna, jer je u međuvremenu to postao jedini program ovog univerziteta za koji je Komisija za akreditaciju dala zeleno svetlo. Poslednja žalba odnosila se na akreditaciju doktorskih studija informatike, ali pošto je utvrđeno da žalbeni dokument ne postoji, odlučivanje je odloženo za sledeću sednicu.

Najvažniji argument zbog koga Zukorlićevi fakulteti nisu, ni u drugostepenom postupku, dobili akreditaciju jeste - loš nastavni kadar.

- Jedna profesorka bila je sama sebi u komisiji za izbor u zvanje za redovnog profesora. Drugi je naveden kao docent, iako je tek na sednici posle toga izabran za docenta - samo je deo argumentacije koji se čuo na sednici. - Jedan je magistrirao u oktobru, u decembru je doktorirao, a tri meseca kasnije biran je za docenta. Drugi je 2008. magistrirao u Sarajevu, a 2009. doktorirao u Novom Pazaru. Treći je za mesec i po 2008. godine i magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Novom Pazaru.

Od članova Saveta moglo se čuti da je veliki problem to što je Univerzitet u Novom Pazaru, iako bez akreditacije, sam sebi proizveo kadrove, pa je gotovo polovina predavača upravo tu doktorirala. Oni, čulo se tumačenje, programi ne mogu da budu akreditovani na osnovu njihove profesure, zato što doktorat mora da bude stečen na akreditovanom studijskom programu, što Zukorlićev nije do današnjeg dana.

PREDAJE NA PET KATEDRI - JEDAN od profesora ima sto odsto radnog vremena na Univerzitetu u Novom Pazaru i predaje na čak pet studijskih programa: psihologiji, pedagogiji, ekonomiji, informatici i pravu. U isto vreme zaposlen je, takođe sa punim radnim odnosom, kao direktor u državnoj upravi Crne Gore - bio je deo argumentacije za odbijanje novopazarskog univerziteta za akreditaciju.

Drugi ključni problem za odbijanje je to što ogroman broj profesora čine stranci, iz Crne Gore i BiH. Oni mogu da dobiju radnu dozvolu i privremeni boravak na maksimum jednu plus jednu godinu, a akreditacija traži da fakultet ima stalno zaposlene profesore na pet godina.

- Najveći broj ovih stranaca ima radnu knjižicu otvorenu istog dana, dan uoči predavanja zahteva za akreditaciju, 5. februara - otkrili su izvestioci za pojedine studijske programe. - Ovde je očigledno reč o zloupotrebi zakona o strancima. Na jednom od studijskih programa 43 odsto nastavnika je iz inostranstva, BiH ili Crne Gore.

Od žalbi Univerziteta u Novom Pazaru, 13 ih je odbijeno iz drugog ciklusa akreditacije, a tri iz prvog. Naime, zahtev za akreditaciju podnosi se Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta, a na njihove negativne odluke fakulteti se drugostepeno žale Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Na ovaj način stiglo je i odbijeno pomenutih 13 predmeta. Preostala tri odbijena su drugostepeno, na Nacionalnom savetu, još ranije, u prvom ciklusu, ali je Zukorlićev univerzitet podneo tužbu Upravnom sudu i dobio spor zbog proceduralnih grešaka u odluci koju je Nacionalni savet doneo. Sud je vratio na ponovno odlučivanje, ali je ovo telo opet isto, jednoglasno, glasalo.

Kako bi se rešio bar deo problema, prof. dr Dejan Popović, predsednik Saveta, predložio je da se pokrene inicijativa za izmenu člana 29 Zakona o strancima. To bi značilo da strani državljani angažovani kao predavači na Univerzitetu mogu da dobiju dozvolu za rad i privremeni boravak u trajanju od pet godina, koliko je potrebno da se i oni uračunaju u stalno zaposlene, kada se izdaje akreditacija.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

abvgd

25.10.2016. 09:44

Na zgradi nepravilno pise: internacionalni univerzitet u novom pazaru umesto internacionalni univerzitet, zna se da je novi pazar lokacija, nepismeni vode i postavljaju nepismen naziv, hahh.

dani sd

25.10.2016. 11:56

@abvgd - Univerzitet u Beogradu? Univerzitet u Novom Sadu? Univerzitet u Nisu?Sta je problem sa nazivom abvgd?

Kepresh

25.10.2016. 12:12

@abvgd - Kolokvijalno (i netacno) zaista kazemo Univerzitet u Beogradu, mada je ispravno Beogradski Univerzitet, Novosadski Univerzitet, Niski Univerzitet itd itd itd. Dani, ako ne kapiras razliku onda .......