Na Kosovo bačeno 10 tona uranijuma

I. MIĆEVIĆ - V. MIJATOVIĆ

04. 03. 2014. u 11:28

Novinar Robert Džejms Parsons, za "Novosti", o skrivenom UN izveštaju o posledicama bombardovanja Srbije

Izveštaj sastavljen tokom bombardovanja nikad nije objavljenUjedinjene nacije su sakrile od javnosti izveštaj šefa misije za prostorni program UN Bakarija Kantea u kome se kaže da je NATO 1999. godine, tokom bombardovanja, bacio na Kosovo blizu deset tona osiromašenog uranijuma, javio je portal Gazetaekspres.

Izveštaj ide dalje objašnjavajući da se bombardovanje NATO snaga desilo u vremenu setve, a osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je rezultiralo posledicama u lancu ishrane. Kao posledica toga buduće generacije su izložene povećanju broja obolelih od raka, leukemije, abortusa, deformacija novorođenih beba, navodi Gazetaekspres.

Deo izveštaja šefa komisije OUN Bakarija Kantea 1999. godine o užasnim posledicama bombardovanja Srbije nikada nije javno objavljen. Delovi tog izveštaja su, ipak, dospeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu Džejmsu Parsonsu.

- Svaki značajniji cilj u Srbiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine gađan je različitom vrstom oružja. Jedan od najviših zvaničnika UNEP (Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu čiji su stručnjaci istraživali posledice bombardovanja) potvrdio mi je to. Oni su zapravo testirali oružje na civilnom stanovništvu. To je nezapamćen ratni zločin.

PUNjENjA AVIONI A-10, koji u minuti mogu da ispale i 4.000 metaka sa glavama od osiromašenog uranijuma, služili su kao pratnja pešadili. Uranijumska punjenja bila su dimenzija 196 sa 16 milimetara i teška 300 grama. Na Srbiju je ispaljeno 10.000 komada. Zaostali projektili traženi su prema NATO mapama, mada se ispostavilo da je gađano i u koordinate koje nisu bile upisane kao zvanična meta.
Ovako, za "Novosti", Robert Džejms Parsons, novinar koji je objavio tajni izveštaj UN o posledicama NATO bombardovanja, sumira napad na tadašnju SRJ. Nezavisni novinar, čiji su tekstovi o NATO agresiji objavljeni u nekoliko švajcarskih dnevnika, kao i u francuskom "Mondu", kaže da je to bila prva u nizu "humanitarnih" intervencija koje su dovele do stravičnih stradanja, poput one koja je razorila Libiju. Kaže da je i danas zapanjen što su se Amerika i NATO odlučili da jedan narod usred Evrope zaspu bombama sa osiromašenim uranijumom.

- U to vreme sprovedena je strašna kampanja u medijima da bi se sakrile katastrofalne posledice bombardovanja i opravdao napad na Jugoslaviju - kaže Parsons. - Tim UNEP je, dok je još trajalo bombardovanje, sastavio preliminarni izveštaj o humanitarnoj katastrofi koji je izazvalo bombardovanje osiromašenim uranijumom, ali taj izveštaj nikada nije zvanično objavljen. Kada sam ga ja objavio u novinama, i sam sam trpeo velike pritiske zbog toga. U to vreme još je bilo živo sećanje na posledice koje su američki vojnici trpeli zbog korišćenja uranijumske municije u Zalivskom ratu. NATO ni po koju cenu nije hteo da dozvoli da se govori o osiromašenom uranijumu u Evropi.

NATO je, prema Parsonsovim rečima, pokušao da spreči Ujedinjene nacije da posle rata pošalju tim istraživača u Srbiju. Na kraju, napravljen je kompromis - ekipa Ujedinjenih nacija je došla u Srbiju, ali nigde nisu išli bez pratnje NATO vojnika. Taj drugi izveštaj objavljen je 2001. godine.

- Vodili su ih isključivo na mesta na kojima nije korišćena uranijumska municija ili na lokacije koje su pre toga očistili. Izveštaj koji je posle toga sastavljen je besmislen - kaže Parsons. - Zapadni mediji se tim problemom gotovo uopšte nisu bavili. Iz nekog razloga jednostavno su slušali ono što je Džejmi Šej govorio.

Međutim, kod službenika i vojnika koji su posle bombardovanja poslati na Kosovo svest o opasnosti od radijacije izazvane posejanim uranijumom i te kako je postojala. Parsons navodi primer holandskih vojnika koji su upozoreni da na Kosovu ne jedu ništa van vojnih baza u kojima su im služili uvezenu hranu.

AMBASADA NA NOVOJ ZEMLjI PREMA dosadašnjim podacima, osiromašeni uranijum je korišćen i tokom bombardovanja na nekoliko lokacija u Prištini, uključujući i mesto na kome se nalazila kasarna "Kosovski junaci", koju sada koriste pripadnici takozvanih Bezbednosnih snaga Kosova. Inače, preko puta te lokacije nedavno je ograđen prostor od više desetina ari na kome se planira izgradnja američke ambasade na Kosovu, gde je prema saznanjima "Novosti" u dubini od nekoliko metara promenjena zemlja, a tlo je popunjeno drugim zemljištem... (D. Z.)

- Frederik Barton, zamenik visokog komesara UN za izbeglice, tražio je od Svetske zdravstvene organizacije da uradi studiju o uticaju uranijumske municije. Ta studija nikada nije završena, jer je Međunarodna agencija za atomsku energiju iskoristila svoje pravo da to zaustavi - objašnjava Parsons. - Ipak, jedan ruski profesor iz SZO dao je nezavršen izveštaj Bartonu. Posle toga, on je tražio da se na Kosovo ne šalju trudnice, kao i da se uvede pravilo da niko ne može da bude poslat na Kosovo ako ne želi. Barton je nakon toga ostao bez posla, iako je već bio viđen za naslednika Sadako Ogate na čelu Komesarijata.

Priču o katastrofalnim posledicama sejanja uranijuma na teritoriji naše zemlje oživeli su poslednjih dana mediji u Prištini, koji su prvi put otvoreno progovorili o ovom problemu. Albanske vlasti na Kosovu zataškavale su pred svojim stanovništvom da je bombardovanje osiromašenim uranijumom najviše štete nanelo upravo na teritoriji ove pokrajine, gde je, prema izveštaju, bačeno oko deset tona bombi sa osiromašenim uranijumom.

Da je situacija na Kosovu daleko dramatičnija nego u ostatku Srbije, objašnjava nam i dr Ilija Plećaš, naučni savetnik Instituta "Vinča". Njegov tim je bio zadužen da "čisti" teritoriju gađanu uranijumskim projektilima, ali severno od Kosova. U južnoj pokrajini, objašnjava, do danas nema saznanja da je organizovano uklanjanje osiromašenog uranijuma sa terena.

Sa druge strane, stručnjaci Instituta "Vinča" i pripadnici vojske očistili su teren od zaostalih NATO projektila, gde god je severno od Kosova gađano municijom sa osiromašenim uranijumom. Problem je bio što su nalog da to rade dobili čak tri godine nakon bombardovanja. Za to vreme uranijum iz projektila spirale su kiše, a opasne čestice dospevale su u zemlju i vodu. Očistili su lokacije Reljan u opštini Preševo, Pljačkovicu kraj Vranja, Bratoselce i Borovac na teritoriji Bujanovca.

- Odgovorno tvrdim da mimo ovih lokacija nigde nije bilo uranijumske municije. Proveravali smo sve delove Srbije i ništa nismo našli - izričit je dr Ilija Plećaš, naučni savetnik Instituta "Vinča". - Možda je na ovim lokacijama na jugu ostao neki projektil, ali duboko u zemlji, pa nismo mogli da ga otkrijemo. Sve što je bilo do jednog metra dubine, izvađeno je. Tada smo doneli između 15 i 20 sanduka tog radioaktivnog materijala u "Vinču", spakovani su u još sigurnije pakovanje i odloženi u Hangar 2, gde se i danas čuvaju.

Problem je, napominje naš sagovornik, što Srbija nikada nije izgradila trajno odlagalište radioaktivnog materijala, već se ovi projektili i drugi ozračeni materijali čuvaju u naučnom institutu na periferiji Beograda.EPIDEMIJA MALIGNIH BOLESTI

DRAMATIČNE prognoze onkoepidemiologa prof. dr Miodraga Đorđevića o posledicama NATO bombardovanja na zdravlje stanovništva ne samo da su se obistinile, nego je statistika još više zabrinjavajuća od njegovih prognoza. Pre 13 godina procenio je da će stopa obolevanja od malignih bolesti porasti za 15 odsto, a već sada je dostigla 17 procenata.

- Prvo je mogao da se primeti porast obolelih od leukemije, kao posledica izloženisti radioaktivnom zračenju i prvi slučajevi obolevanja povezani sa bombardovanjem otkriveni su kod italijanskih vojnika - podseća prof. Đorđević. - Potrebno je od 10 do 20 godina da bi radioaktivnost, u kombinaciji sa drugim faktorima rizika, izazvala takozvane solidne tumore.

Samo u 1999. od malignih bolesti obolelo je oko 30.000 ljudi, a umrlo oko 19.000. Sada se bolest oktriva kod 37.000 pacijenata godišnje, a umire ih 21.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

DRASEN

04.03.2014. 11:45

Не знам како се то не рефлектује на локално становништво. Или су постали имуни, или то на локалце делује позитивно, сви су срећни и задовољни.

Jabre

04.03.2014. 12:43

@DRASEN - Ови што су болесни, а има их десет пута више него пре рата, или дођу у Србију на лечење или липшу јер терористи немају адекватне болнице. А остали су срећни весељ народ :)

Dara

04.03.2014. 12:03

e su borci za ljudska prava da traze od agresora da ODMAH CISTE ove nase prostore? Gde su majke da jaucu i traze pravdu za svoju decu? Ameri moraju odmah da pociste svoje radioaktivno djubre i to sto pre - moraju se naterati ! Javno mnjenje mora da se bori za priznaju ovog kriminalnog dela

AGRESORI

04.03.2014. 12:04

Najzalosnije od svega ovoga je,kad nas Prvi onako iz duse,sa punim srcem kaze:Nasi veliki i najveci prijatelji Nemacka i SAD...

zoks

04.03.2014. 13:30

@AGRESORI - Pa ti isti divlji amerikanosi su i doveli na vlast ovoga prvoga"posle prvoga i onoga posle posle prvoga!Kazem vam ja prevrtljivci su u modi,samo sto svaka moda prodje pa ce i ova!

Bezposlen

04.03.2014. 13:55

@AGRESORI - Da ali kad kaže naši prijatelji, verovatno misli na sebe,Tomu i još njih nekoliko!

Cis

04.03.2014. 13:14

@Gnjilane - Oni su nam bar nesto dali, a Rusi nista. A tu radioaktivnost cemo u buucnosti pretvoriti u banje i turisticku atrakciju. Sa ad samo treba da prezivimo, a kad to prodje ceka nas svetla buducnost.

Mila

04.03.2014. 15:04

@Gnjilane - ...na čemu si ti,sreće ti?...jel znaš koliko hiljada godina treba da prođe da se raspadne osiromašeni uranijum,tj.postane bezopasan?Uz pomoć naših "osvedočenih" prijatelja i mi i Albanci imamo svetleću budućnost (svetlucamo od radioaktivnosti)...

Jabre

04.03.2014. 12:11

Зато има десет пута више Шиптара рак него пре рата и долазе да се лече на ВМА. Сећам се 98-99 само бацајте ураниум то нама не смета само да нема Срба.

Slavica

04.03.2014. 12:22

Neka je to treba Balistima kada amere slave!!!!!!!!!!!!!!! Samo mi je zao ostatak SRBA sto ih zadesila ista sudbina!!!!

modi

04.03.2014. 18:16

@MatijaZagreb - ti matija sta sve vise nisi,prvo si bio matija bg.pa matija ds.pa matija ds ldp pa ldp a sad matija zagreb ti si pravi kameleon,samo ti nedostaje crvena boja izgleda cim nikad ne pocrvenis.

bivsi_doktor

04.03.2014. 12:28

Domaći zadatak Ivici Dačiću: da ovaj tekst prevede na engleski jezik i da ga ponese sa sobom kad opet krene na "molitveni doručak"!

LENI

05.03.2014. 09:38

@bivsi_doktor - A i Vladimir Bozovic i on ide na "molitveni dorucak". Prokleti Amerikqanci bacili su uranijum na brdu "Reljan£ u Presevu, a na samo 10 km nizvodno ti isti ameri kupili su vlasinsku "ROSU" koju toce i izvoze svuida u EU ali ne i u SAD. Strahota za hiljade narednih generacija.

Bole

04.03.2014. 12:46

То је за наше добро, рече Немачки амбасадор за време Коштуничиног мандата, и ми Срби ћемо морати да својој деци тако то објаснимо.Е сад објасните то оном сиротом детету што му је тумор на оку и за које се скупља помоћ по српским медијима.Е сад и господин Вучић помиње некакву промену свести...На здравље Срби.

Milovan

04.03.2014. 13:15

Koji je to cinizam zapad osuđuje Ruse što brane svoj narod dok na drugoj strani osiromašenim uranijumom ubijaju direktno i indirektno stotinama hiljada ljudi. Bombe punjene sa osiromašenim uranijumom ne poznaju koje je nacionalnosti žrtva Hrvati, Šiptari i Muslimani će kad tad shvatiti koliko su im pomogli Amerikanci i Bil Klinton bombardujući Srbiju od tih bombi bačenih širom kosova i metohije veći broj šiptara će oboleti od posledica zračenja nego Srba.

Deda Raka

04.03.2014. 13:20

Tuziti Kauboje za upotrebu zabranjene municije,pa neka MS Pravde donese bilo kakvu presudu. Bas me interesuje!

Милош

04.03.2014. 16:55

И брдо изнад Врања је бомбардовано уранијумом! Чишћење је рађено само делимично, морамо да очистимо бар оно што је на територији ван Космета јер што дуже чекамо све је опасније.

boljevac1

04.03.2014. 22:35

Nadam se samo da je onaj visoko radioaktivan.Pa ameri rade za nas .Nas su proterali ali njih planiraju da istrebe.Hvala im na tome.Mi imamo sanse da se kad tad vratimo na nase,kada teroristi nestanu.

MIDEL

04.03.2014. 22:41

E ovo je poklon od evropske I americke "demokratije" I oni nekome da prijete. Ziveo PUTIN I RUSIJA.!

Ђорђе С.

04.03.2014. 22:49

Где су "Жене у црном" и друге прозападне НВО да запале свеће за здравље српске и албанске деце? Да затраже од починилица недела да бар деконтаминишу земљиште, макар због припадника својих окупационих снага...

Nikola

05.03.2014. 00:17

Glas za Dveri, glas za spas Srbije a ova i druga pitanja poput porodice, zastite prezaduzenih gradjana, GMO, kemptreilsa, pljacke drzave i gradjana svakako ce biti konstantno na dnevnom redu.

Помена БЕСВЕСТИ

05.03.2014. 08:02

Боле, зар вам стварно ништа није било сумњиво??? Па није Вучић то самостално изјавио, него су га амбасадори саветовали да то изјави, јер му је реалан рејтинг прилично низак за изборе. Амбасадори знају ко је и како правио рејтинг СНСУ, и знају да може врло лако да нестане са политичке сцене. Избори ће чак шта више бити поништени у случају пада Вучића. Зато су му и наредили да искористи ситуацију и да даје тамо неке дрчне изјаве. Зар стварно мислите да би он то смео рећи онако, сам од себе?

Hercegovac

05.03.2014. 23:50

@Zbogom Juzni Tok - Kao sto rece jedan veliki um, mi Srbi smo tebi i takvima kao sto si ti "zivi prijekor"! Dakle, mi smo vama zivi prijekor, dok mi postojimo postojace i vas VELIKI kompleks zbog onoga sto su vasi djedovi nekada uradili, a nasi nisu nego su ostali ono sto jesu. Dokaz tome da smo vam "zivi prijekor" je i stalno prisustvo ovdje tebe i takvih kao ti. Taj kompleks je neizlijeciv, a trajace dok bude nas Srba, a mi smo vjecni! Jadna je tvoja zluradost, kao sto je jadan i smijesan i tvoj nickname ovdje.

Стефан Зоран

05.03.2014. 23:50

@Zbogom Juzni Tok - У забрањеном немачком документарцу "Смртоносна прашина" помињу се, осим Ирака, и Београд, Ниш... А за Јужни ток се не секирај!

Romanija

05.03.2014. 11:28

Ovo je katastrofa. Baciti toliku količinu osiramašenog uranijuma na tako mali prostor je za svaku osudu. Postavlja se pitanje zašto se toliko dugo čekalo pa da se objave ovi zvanični podatci.

DRASEN

05.03.2014. 11:32

Само добра шљивовица. Лагерујте док нас сатрапи не увуку у ЕУтопију па нам и тај свети народни лек забране.

Hercegovac

06.03.2014. 00:32

Ovo je pravo lice monstrumske tvorevine poznate kao NATO, na cijem celu se nalazi takodje monstrumska tvorevina poznata kao "government USA"! Ta monstruozna institucija vrsila je najstravicnije i najpodmuklije eksperimente pocev od jedinih pravih Amerikanaca Indijanaca u 19. vijeku, preko crnaca pa do neduznog stanovnistva Koreje, Vijetnama, Dominikanske Republike, Paname, Gvatemale, Nikaragve, Grenade, Libana, Cada, Iraka, Somalije, Sudana, Libije, Afganistana, prostora bivse SFRJ...

SLOBODAN Damnjanović

22.03.2018. 12:06

Razbojnička banda je uradila šta je uradila! Tu popravke nema !Međutim ja verujem u božju pravdu i za sve što ljudi rade stiže račun sa kamatom !Kazna stiže neopozivo ! Kad ih stigne shvatiće šta znači pobiti 20 milionaIndijanaca i 40 miliona bizona ! Za njih neće ostatati ni rezervat !!!