HAŠKI tribunal osudio je danas Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca....

Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varos, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.


Pročitajte još - UOČI PRESUDE MLADIĆU: Za Srbe heroj, za Bošnjake krvnik i najveći ratni zločinac!


Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.

Predsednik sudskog veća Alfons Orije rekao je da je veće zaključilo da Mladić nije kriv po tački 1 po optužbi koja ga tereti za genocid u sest opstina BiH, prethodno obrazloživši da nije dokazano da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio genocid.

Osuđen je po drugih 10 tačaka optužnice:

- po tački 2 za genocid u Srebrenici,

- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,


Pročitajte još - Mladić: Nevin sam, dušu mi ne mogu uzeti!


- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva,

- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zkaona i običaja ratvoanja, i

- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.


10:06 - INCIDENT ISPRED SUDNICE

Pred početak izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu ispred suda je došlo do incidenta između muškarca koji je držao srpsku zastavu i članova Udruženja BiH.

Kako je prenela N1 televizija, Bakira Hasečić, predsednica Udruženja "Žena-žrtva rata" pokušala je da otme zastavu nepoznatom muškarcu.

Intervenisala je policija koja je smirila situaciju.

10:20 - SUDIJA ORI: ZATVORENICI SILOVALI JEDNI DRUGE, SILOVANE I MUSLIMANKE

Konstatovano da su mnoge žrtve bile izložene zatočeništvu, diskriminaciji na rasnoj i verskoj osnovi.

- U mnogim logorima nije bilo vode ni hrane, pa su neki umrli. Zatvorenike su često premaćivali ponekad predmetima poput mesinganih boksera i metalnih šipki. Zatvorenici su bili primoravani da jedan drugog siluju. Muslimanke su silovane grupno, među njima je bilo i devojčica od 12 godina - rekao je Ori.

Veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, pale, prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica). Veće je konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da je pokazivano malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

10:25 - SARAJLIJE BILE NA NIŠANU SNAJPERA

Veće podvlači da ustanovljeno da je u Sarajevu bilo neselektivnog gađanja civila, da su građani živeli u stanju neprekidne opasnosti, kao i da su "svaki put kada bi izašli iz kuće, morali da se pitaju da li će biti na nišanu snajpera".

10:35 - VEĆE O SREBRENICI, MLADIĆ UZ OSMEH ODMAHUJE GLAVOM

Veće razmatra tačku optužnice koja se tiče Srebrenice.

"8. marta 1995 Radovan Karadžić je izdao direktivu brioj 7 i izdao Drinskom korpusu da stvori nestabilnost u Srebrenici. Marta 1995. Mladić je potpisao direktivu 7.1 koja je pretvorena u vojnu akciju i doneta je odluka da se ovo područkje pretvori u srpsku teritoriju. Napad je počeo 6. jula, a 11. jula je vojska ušla u Srebrenicu kada je počelo spaljivanje njhovih kuća. Žene i deca su masovno pobegli u Potočare, a muškarci u Tuzlu. U Potočarima je bilo skoro 30.000 civila, nije bilo hrane, vode... Srpske snage su stvorile zastrašujuću atmosferu. Odvodili su ljude, mnogi se više nikada nisu vratili".

Mladić je uz osmeh odmahnuo glavom kada je veće iznelo tvrdnju da je nakon odluka koje su potpisali Karadžić i Mladić postojala jasna namera bila da se Srebrenica "isprazni" i da se pretvori u srpsku teritoriju.

10:44 - VEĆE O GENOCIDU U SREBRENICI: NAMERAVALI DA UNIŠTE MUSLIMANE

Veće je utvrdilo da su fizički izvršioci izvršili radnje koje su po definiciji genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici. Konstatovalo je da su oni nameravlali da unište muslimane u Srebrenici koji su čilini deo zaštićene grupe. Nad njima su počinjena klrivična dela genocida, istrebljivanja, premeštanja, ubistava.

Veće je konstatovalo da je Mladić bio na raznim položajima u JNA i od maja 1992 bio na dužnosti glavnog komandatanta vojske RS. Veće je utvrdilo da je postojao udruženi poduhvat da se muslimani i hrvati trajno ukolone sa terirorije. Ocenivši izjave i ponašanje rukovodstva BiH i Srba dokazi ne idu u prilog da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata.10:52 - VEĆE: U SREBRENICI BILO GENOCIDA; MLADIĆU ODOBRENA PAUZA

Veće je konstatovalo da je na području Srebrenice bilo zločina genocida, progona, i nehumanog delovanja prisilnog premeštanja. Za nekoliko incidenata utvrđeno je istrebljavanje i nehumano delo prisilnog premeštanja.Veće je konstatovalo da je Mladić bio na raznim položajima u JNA i od maja 1992 bio na dužnosti glavnog komandatanta vojske RS. Veće je utvrdilo da je postojao udruženi poduhvat da se muslimani i hrvati trajno ukolone sa terirorije. Ocenivši izjave i ponašanje rukovodnstva BiH i Srba dokazi ne idu u prilog da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata.

Posle toga Ratko Mladić je zatražio kratku pauzu da ode do toaleta. Odobrena je pauza od pet minuta.

11:22 - MLADIĆU POZLILO

Mediji prenose da je Mladiću pozlilo tokom izricanja presude. Lekari su tri puta merili pritisak generalu VRS, a odbrana je tražila da se prekine zasedanje ili odmah saopšti presuda. Tribunal je to odbio.

11:29 - NELA KUBUROVIĆ: SRBIJA OSTAJE PRI GARANCIJAMA ZA PUŠTANjE MLADIĆA ZBOG LEČENjA

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija bez obzira na presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja. Ona je novinarima u Palati Srbija kazala da ne želi da prejudicira kakva će presuda biti izrečena Mladiću, ali da Srbija ne može biti zadovoljna dosadašnjim radom Tribunala koji je, kako je navela, primenjivao selektivni pristup.

Kompletnu izjavu ministarke Kuburović pročitajte OVDE

11:35 - MLADIĆ UDALjEN IZ SUDNICE, NASTAVLjENO ČITANjE SAŽETKA

Po završetku pauze odbrana Ratka Mladića je iznela Veću podatak da je generalov pritisak veoma visok i zatražila odlaganje čitanja presude, ili čitanje presude bez obrazloženja. Sudija Ori je to odbio, posle čega je general ustao i hteo da se konsultuje sa odbranom. Tada je sudija zatražio da Mladić napusti sudnicu, posle čega je on udaljen i nastavljeno je čitanje presude.

Mladić je smešten u prostoriju iz koje može da prati izricanje presude. Uz njega je lekarska služba koja bi trebalo da interveniše ukoliko to bude potrebno.

11:46 - MLADIĆ VIKAO: LAŽ, LAŽ!

Pošto je nastavljeno sa izricanjem presude, Mladić je po ulasku u sudnicu vikao "Laž, laž", posle čega ga su ga sudije Tribunala udaljile iz te prostorije.Opširnije čitajte OVDE.

11:47 - VEĆE KONSTATNOVALO ZLOČINAČKI PODUHVAT U SARAJEVU

Veće je konstatovalo udruženi zločinački poduhvat u Sarajevu od maja 1992. do novembra 1995. godine. Učesnici udruženog zločina su bili Radovan Karadžić, Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević.

Sve zločine počinile su jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa. Optuženi Mladić je učestvovao u osnivanju ovog korpusa, i komandovao jedinicama u raznim akcijama, naređivao modifikovane avionske bombe koje su bacane na Sarajevo, učestvovao u širenju propagande protiv Hrvata i muslimana i predstavnicima međunarodne zajednice davao obmanjujuće informacije, naveo je predsedavajući.Sudsko veće našlo da je optuženi imao nameru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Dodao je da je optuženi lično 28. maja 1992. komandovao granatiranjem Sarajeva, da je kasnije bilo drugih akcija, kao i da prilikom njih nije vođeno računa o civilima.

11:55 - VEĆE: MLADIĆ NAREDIO ZATOČENjE TALACA UNPROFORA

Navodi da je Mladić naređivao zatočenje talaca Unprofora i njihovog postavljanja na strateškim vojnih lokacijama, kako bi se NATO sprečio da deluje. Njegov doprinos u uzimanju talaca bio je od ključnog značaja za ostvarenje cilja UZP (udruženog zločinačkog poduhvatima).

11.50 - U vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom u Srebrenici, Veće je konstatovalo da je optuženi značajno doprineo tome i svim delima sa ciljem genocida, progona, istrebljenja, nehumanog premeštanja muslimanskog stanovništva... Optuženi je imao za cilj udruženi zločinački poduhvat počinjenjem krivičnog dela genocida u Srebrenici, navodi predsedavajući.

12:01 - MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU

Sudije u Tribunalu osudile Mladića na doživotnu kaznu.