Crvena poternica za direktorom Nisana: Gosn pobegao u Liban!

NovostiOnline/ P. Živković

03. 01. 2020. u 14:13

Црвена потерница за директором Нисана: Госн побегао у Либан!

Karlos Gosn / foto: Kyodo-News-via-AP

Libanske vlasti mogu da privedu bivšeg direktora Nisana samo na razgovor ali nemaju obavezu da ga isporuče Japancima

JAPAN je digao sve na noge u pokušaju da se domogne odbeglog zatvorenika Karlosa Gosna, nekadašnjeg generalnog direktora Reno-Nisan alijanse i generalnog direktora Nisana, koji je 30. decembra 2019. iz kućnog pritvora u Tokiju, nekako uspeo da se domogne Bejruta!

Karlos Gosn koji ima i libansko (uz francusko) državljanstvo ,jer su mu roditelji poreklom iz Libana,u Japanu je sada proglašemn tako reći "za državnog neprijatelja broj 1" i ne treba sumnjati da će ova zemlja uložiti sve moguće napore da ga vrati "pod nadzor svog pravosuđa".

Liban je primio crvenu Interpolovu poternicu koja je raspisana za odbeglim zatvorenikom. Ovu vest medijima je potvrdio i libanski ministar pravde Albert Serhan.

- Poternica je stigla samo četiri dana nakon što je gospodin Gosn stigao na teritoriju Libana - saopštio je ministar ne navodeći nikakve druge detalje.

Gosn (65) je u Japanu optužen za finansijske malverzacije, a suđenje je zakazano za april. U Liban je stigao u ponedeljak, preko Turske, i od tada nije viđen u javnosti.

Crvena Interpolova poternica znači međunarodni nalog za hapšenje, a Serhan kaže da će libansko tužilaštvo "ispuniti svoje obaveze", nagovestivši prvi put da bi Gosn mogao da bude priveden na saslušanje.

Serhan, međutim, ukazuje da Liban i Japan nemaju sporazum o ekstradiciji, čime otpada mogućnost da bi Bejrut izručio Gosna Japanu.

U Japanu je navodno u toku opsežna istraga i pretraga kuće u kojoj je živeo Karlos Gosn, nakon što je platio kauciju,jer nikome nije jasno kako je on uspeo da pobegne jer je bio pod stalnim nadzorom , samo su kamere bile uključene 24 časa, a o fizičkom obezbeđenju i da ne govorimo. Njemu su naravno, bili oduzeti i svi pasoši, pa će istraga morati da odgovori i na ova pitanja. .

Pogotovo što su veliki svetski mediji su objavili da je Gosn ušao u Liban legalno s francuskim pasošem i koristeći libansku ličnu kartu.

Oglasio se i Gosn. On je potvrdio da je napustio Japan, navodeći da nije pobegao od pravde, već od "nepravde i političkog progona", preneo je BBC.

Kako je rekao, on više neće biti "talac strogog japanskog pravosudnog sistema, u kojem se pretpostavlja krivica, u kojem je rasprostranjena diskriminacija i negiraju se osnovna ljudska prava".

On je negirao da je učinio išta loše, a njegovi advokati optužili su japansku vladu za zaveru protiv Gosna.

Gosn je negirao sve optužbe.

HAPŠENjE, OPTUŽBE, SUĐENjE, KUĆNI PRITVOR, BEG

NEPRIKOSNOVENI šef Reno-Nisan -Alijanse, Karlos Gosn, koji je bio i na čelu nekih južnoameričkih banaka, član Upravnog odbora uglednih kineskog univerziteta u Pekingu, u dva mandata i šef Evropske asocijacije proizvođača automobila, uhapšen je u rano jutro 4,30 sati po japanskom vremenu 19. novembra 2018. kada se privatnim avionom vratio iz Libana.

Optužbe su bile "nesavesno poslovanje" i ne prijavljivanje tačnog iznosa primanja - što će reći utaja poreza...

Istovremeno je uhapšen i "šef ljudskih resursa 2 u Nisanu Greg Keli po povratku iz SAD. Bliski saradnik Gosna...

Istog dana je izvršni direktor Nisana Hiroto Saikicva na pres konferenciji saopštio da Gosn nije više član UO Nisana...

Japanski mediji su tada pisali da se radi o "nekom neovlašćenom plaćanju u BBrazuilu u iznosiu od 18 miliona dolara"...Kasnije se pisalo da je u stvari tim novcem Gosn plaćao svoje rezidencije u Bejrutu, Parizu i Amsterdamu.

Tada se pojavila i informacija da istraga o poslovanjima Gosna u Japanu traje godinama unazad.

Uskoro se optužnica dopunjava i sa poslom koji je Gosn ugovorio sa izvesnom firmom sa Bliskog istoka koja je koštala Nisan 80 miliona dolara...

Gosn je stavljen u kućni pritvor a odlukom japanskog suda Nisan je "promenio brave" na vilama u Bejrutu i Rio de Žaneiru.

Gosn je popnovo uhapšen, odveden u zatvorski pritvor 21. decembra pod novom optužbom d aje Nisan oštetio i za 16,6 miliona dolara u poslu sa izvesnim Šeikom.

Nakon hapšenja se Gosn prvi put obratio javnosti 11. januara 2019.tvrdeći da je poptuno nevin i da će to dokazati.

Od tada do danas, Gosn i njegovi advokatui potezali su tužbe i protiv medija, žalili se po raznim osnovama. Čak je i njegobva druga supruga apelovala kod predsednika MFrancuske Emanuela Makrona da na samitu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom interveniše...

Međutim, iako su i Reno i francuska Vladastale isprva iza Gosna govoreći da niko nije kriv dok se ne dokaže, već 16. januara je francuski ministar finansija Bruno le Mer saopštio da bi reno morao da nađe novog generalnog direktora.

Gosn je 24. januara 2019. sam podneo ostavku na mesto generalnog direktora Renoa.

Početkom marta prošle godine u Tokiju je Gosn položio kauciju iod milion dolara i dozvoljeno mu je da ćeliju pritvorske jedinioce zameni kućnim pritvorom pod vrlo strogim nadzorom.Non stop video kamere i zabrana korišćenja interneta.

Gosn je ipak, nekako, tviterom objavio 3. aprila da će "najzad reći istinu" i "zakazao je konferenciju za medije 11. aprila", ali je ponovo, dan kasnije uhapšen na osnovu "proš

Krajem aprila sud u Tokiju uvažava žalbu advokata Gosna i vraća ga u kućni pritvor pod još strožijim nadzorom kao što je zabrana kontakta sa suprugom četiri meseca.

Ali, 30. decembra prošle godine stigla je vest da je Gosn pobegao u Liban...KO JE KARLOPS GOSN

Karlos Gosn je rođen 9. marta 1954. godine u Porto velhu Brazilu. Sin je Francuza (Horhe Gosn), libanskog porekla ( majka Nigerijka) čiji je deda (Bičar Gosn) bio jedan od najpoznatih proizvođača, trgovaca, vlasnika nekoliko kompanija u oblasti gume,poljoprivrednih proizvoda i avijacije.

Čim je diplomirao 1978. Gosn je dobio posao u Mišelinu, najvećoj evropskoj kompaniji iz gumarske industrije.Tamo je proveo 18 godina napredujući krupnim koracima od šefa pogona, do šefa istraživačkog odeljenja. Već u 30 godini je naimenovan za generalnog direktora Mišelina u Južnoj Americi. Tu beleži fantastičan uspeh uspevši d ai pored ogromne brazuilske krize i inflacije napravi tim koji je uspešno poslovao.

Sledi unapređenje u šefa Mišelin SAD!Uskoro se obreo u Reno Južno-Američkoj diviziji i 1997. postaje prvi direktor privatizovanog Renoa.

U martu 1999. Reno i Nisan formiraju alijansu tako što reno kupuje 36,8 odsto akcija japanske kompanije.

Zadržavši svoju funkciju u Renou Gosn u junu 1989. postaje izvršni direktor Nisana a 2000. CEO Reno-Nisan Alijanse.

Alijansa pod njegovim rukovodstvompostaje ne samo izuzetno profitabilna već postakje i jedna od tri najveće kompanije na svetu. Kada je 2016. Nisan kupio 34,6 odsto vlasništva Micubišija, Gosn je postavljen za direktora i ove kompanije, a 2017. "Reno-Nisan-Micubiši" postaju najveći proizvođač automobila na svetu pretekavši Folksvagen i Tojotu.Iste godine,u martu, Gosn je otišao sa mesta generalnog direktora Nisana (nasaledio ga Hiroto Saikava)ali je ostao na čelu Alijanse.

Kola kreću nizbrdo 19. novembra 2018. kada Okružni sud u Tpkiju izdaje nalog za hapšenje u 4,30 sati ujutro!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije