Ruža Jovanović: Pravi Tito nije stao pred Dražu

Predrag VASILJEVIĆ

06. 03. 2012. u 21:00

Lični kurir Draže Mihailovića progovorila, za "Novosti", posle 70 godina ćutanja (2): Kada je Broz došao na sastanak, bio je crn i pogrbljen, sumnjam da su nam poslali pravog

"Novosti" objavljuju ekskluzivnu ispovest Ruže Jovanović, ličnog kurira generala Draže Mihailovića i poslednjeg preživelog člana Vrhovnog štaba Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prvi put, Ruža otkriva tešku i bolnu životnu priču, koju je čuvala u sećanjima više od sedamdeset godina. Svež joj je svaki detalj, od prvog susreta sa Dražom na Ravnoj gori u maju 1941. godine, njihovog rastanka 1944, ranjavanja, tifusa, logora, do političkog progona i života daleko od porodice i Srbije.

Ruža danas ima 90. godina, živi kao izbeglica u nemačkom gradu Bilefeldu. Slepa je i gotovo nepokretna.

PALIM sveću za naše mladiće, za naše heroje koji su poginuli boreći se protiv okupatora za slobodnu Srbiju.

NISMO POJELI TU "ČETNIČKU GIBANICU" Tek mnogo godina posle rata Ruža je načula da postoji "četnička gibanica":
- Nikad nisam na Ravnoj gori jela tu masnu gibanicu iz koje je cvrčao vreo sir, koju su samo komunisti "mesili" u svojim pričama, filmovima i knjigama. Nama je i cicvara bila ukusna.

Seća se Ruža Jovanović, nekada Papić, kako je njen komandant Čiča Draža Mihailović, bogobojažljivo stajao pred krstom u crkvi u selu Ba. Često se tako molio Bogu za svoje vojnike...

Sedamdeset godina kasnije, u crkvi Preobraženja, nedaleko od njenog stana u Bilefeldu, iz invalidskih kolica, Ruža drhtavom rukom zariva upaljenu voštanicu - za pokoj duše đenerala. Lice u bolnom grču.

- Postio je Čiča svaki post. I pričešćivao se redovno. Na Ravnoj gori se postilo i usred mrsa.

Nosi je misao do ravnogorske pećine u koju se sklanjao glavni štab.

Leto 1941. Sprema se slava komande, Sveti Ilija. Veče pred crveno slovo, Čiča sam mesi slavski kolač. Ne da nikome da priđe. Spustio naočare na vrh nosa i uvaljao ruke u brašno.

Ujutru, sofra postavljena kao u svakoj domaćinskoj kući. Došli i gosti iz okolnih sela i viđeniji srpski četnici i oficiri. Kalabić i Račić vode reč. Draža u čelu.

- Evo, da vidite svi da sam još živ i da nisu tačne partizanske lagarije da sam ubijen - pozdravlja Mihailović goste, kao na ulazu u svoju kuću.

PILI IZ ISTE ČUTURE Nekada nije bilo ni vode. Kad udari suša, pa presuše izvori.
- Čiča je uz sebe uvek imao čuturicu sa vodom. Ja umorna dođem peške iz Ljiga i donesem mu važnu poruku, a on kaže: "Pij iz moje čuture. Ako smo bolesni, ti i ja imamo neku istu bolest." Krajem rata, i te Dražine šaljive reči su se obistinile, prebacuje sećanje Ruža na 1945. godinu:
- I on i ja dobili smo tifus. Bolele su me posle rata komunističke laži da je on iz svoje čuture naginjao rakiju. Nikad nije pio. Govorio je: "Hoću da čuvam čistu glavu."

Jedino tada, kada su slave, bilo je na stolu svinjskog i jagnjećeg mesa, belog mrsa, pite. Donesu seljaci i rakije, vina...

- Još osećam ukus Čičinog kolača. Istina, nije bio ništa posebno. Ali kakav je takav je, njegov je.

I u teškim ratnim danima, ravnogorci su plaćali seljacima za namirnice. Mnogi iz okolnih sela donosili su i sami pomoć vojsci. Hranu su spremali vojnici, žene su bile pošteđene kuhinje.

- Jeli smo surutku ili cicvaru svako jutro za doručak, a neku supu od krompira za ručak. I tako danima. Draža je uvek pitao ima li za sve vojnike. Ako mu odgovore "pa ima", uzvraćao je: "Znači da nema, jer ne bi bilo 'pa'"...

Uveče, logorske vatre. Čiča je voleo da sedi sa vojnicima. Više je slušao.

- Ljutio se Čiča kad pred nama devojkama vojnici opletu po masnim vicevima. Bio neki Vujović, zasmejavao nas. Kad pretera, Draža podvikne: "Bremzuj!" (zakoči)....

Spavali su u kolibama koje su pre rata seljaci podigli na Ravnoj gori jer su na njenim proplancima čuvali krave i ovce.

- Voleo je Draža dugo noću da sedi sam ispred svoje kolibe. Nismo smeli tad da mu prilazimo, ako baš ne mora... Kad je vašar, igrali smo kolo. Čiču nismo mogli da nateramo da se uhvati...

Ruža je kao kurir nosila poruke u Beograd, rizikovala život skoro svaki dan. Najbezbednije se osećala kada se vrati na Ravnu goru.

- Zabranio mi je čiča i da se fotografišem jer sam jedina prolazila i na drugu, neprijateljsku stranu. Strogo je naređivao vojnicima da me zovu lažnim imenom Radmila Nikolić, a ne Ruža Papić.

Spremao je Draža vojnike svakodnevno za borbe. Učio ih gerilskom ratovanju u manjim grupama. Počeli su okršaji između četnika i partizana u okolnim selima, sve do Valjeva.

Već u tim prvim mesecima rata, i neobrazovani seljaci su osećali razliku između partizana i četnika.

- Čiča nas je učio da verujemo u monarhiju, da poštujemo našeg kralja Petra. Da verujemo u Boga. Komunisti su bili drugačiji. Sanjarili o sovjetskoj revoluciji....

U ranu jesen 1941. posle okršaja između komšija sa kokardom i petokrakom, spremao se prvi susret generala Mihailovića i vrhovnog komandanta partizana Josipa Broza Tita. Cilj je bio da se izbegnu međusobne bitke dveju vojski, i da se zajednički udari na Nemce.

Sastanak se tajnovito ugovarao i zakazan je za 19. septembar u kući vojvode Mišića. Na istom mestu gde se i Ruži prvi put sudario pogled sa Čičinim.

- Morala sam da siđem do Mionice. Interesovalo me je ko je Tito i kako izgleda. Čekala sam sa grupom oficira. Odatle je Broz trebalo samo sa dvojicom vojnika da krene na mesto sastanka.

PESME POSLE BITAKA Skoro sve četničke pesme nastale su na Ravnoj gori, uz logorsku vatru.
- Ratni okršaji su terali vojnike da uveče smišljaju pesme. Neko bi glasno započeo, a onda su se ostali nadovezivali tražeći rimu. Jedna od prvih pesama nastala je kada je poginuo oficir Bojović. Jedan njegov vojnik je kroz plač zalelekao: "Ravna goro, je l' ti žao, Bojovića što je pao..."

Partizanska vojna kola su se zaustavila.

- Tito je izašao. Bio je crn, visok i pogrbljen. Kasnije, kad sam ga posle rata videla na slikama, onako plavog sa punačkim licem, nije mi ličio na tog Tita koji je došao u Mionicu. I dan-danas verujem da partizani na istorijski sastanak u Struganik nisu poslali svog pravog vođu - priča Ruža.

Čiča je Broza čekao sa Dragišom Vasićem i majorom Aleksandrom Mišićem, starijim sinom vojvode Živojina Mišića. Pričali su dva sata.

- Videli smo partizane kako ozbiljni napuštaju Mionicu. Draža nije puno govorio o tom razgovoru. Tuče sa partizanskim jedinicama su nastavljene.

Snegovi su počeli da se tope, rano proleće 1942.

- Čula sam da su Nemci krenuli u lov na Dražu. Udarali su na naše jedinice svuda oko Valjeva. Ginulo se.

Jedne noći, Draža nas je iznenada obavestio da mora da započne povlačenje sa Ravne gore.

- Danima smo išli kroz šumu. Zaustavili smo se u Crnoj Gori, nedaleko od Podgorice. Pali su nam u ruke neki partizani, među njima je bila lekarka. Čiča joj je ponudio da nastavi da leči naše vojnike. Odgovorila je: "Ja ću biti komunista i 20 metara ispod zemlje."

Strašni uslovi, životinjski. Posle nedelju dana, Čiča je želeo da me poštedi. Mnogi naši su u crnogorskim stenama ostavili kosti. Mihailović me je teretnjakom poslao u Valjevo.

Tada smo se prvi put rastali.

Čekala sam mesecima da se vrate Draža i moji ravnogorci. Strepela.

Kiša počinje iznad Bilefelda. Ruža se još moli, u srpskoj crkvi, za kralja i otadžbinu.

Sutra: Nije pričao o ženi Jelici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (112)

ranko75

06.03.2012. 21:49

Cinjenica je da su u startu clanovi kraljeve vlade zajedno sacetnicima imali prednost u odnosu na partizane i komuniste. To je i zbog veza kraljevskih porodica, i zbog toga sto englezi ne mogu da simpatisu komuniste. Odnos se je izmenio u korist partizana, kada su engleski posmatraci raportovali Cercilu o tome da...

ranko75

06.03.2012. 22:45

@King 7 - Da su se oni tako pozrtvovano borili kao Titovi partizani, englezi bi pomagali njih a ne partizane.

DejanBg

06.03.2012. 23:58

@King 7 - Da izvines ti pozrtvovani partizani su za 4 godine rata ubili manje od 4000 Nemaca. Smesno i beskorisno u borbi protiv Hitlera ali vise nego dovoljno da se "desi" Kragujevac i da milion Srba glavom plati neciju zelju za vlast.Nije narodna vojska ona koja Nemca ubije krijuci se iza drveta a onda ostavi narod da plati cenu "100 Srba za 1 Nemca". Nije mi jasno kako Srbin moze da simpatise Josipa i komuniste nakon svega? Srbiju nam raskomadali, ljude pobili...sta jos treba? Kakvi ste to ljudi?

Mladjan

07.03.2012. 06:43

@King 7 - Postovani Dejane citajuci vas tekst video sam da imamo potpuno isto misljenje, jer to sto vi pisete je vrlo razumno i pametno. Pozdrav...

kibura

07.03.2012. 07:20

@King 7 - Odakle tebi podatak da su partizani ubili manje od 4000 Nemaca.Ti koliko vidim kritikujes partizane sto su se branil, a Nemce koji su nas okupirali normalno ne.Nisu partizani ubili ni jednog Nemca na Nemackoj teritoriji nego na svojoj zemlji, iza svoga drveta.Ne kritikujes ni monstruoznu nardbu"100 Srba za 1 Nemca";eto koliko vredi jedan Srpski zivot po tvojim prijateljima.Malo im je bilo 100 nego su citavu mladost jednog grada iskorenili.A Srbiju su raskomadali izdajnici tvoga kova .Necovek.

kibura

07.03.2012. 07:32

@King 7 - I jos da dodam.Tvoj kralj i njegova svita su zbrisali iz zemlje kao najvece fu... ,noseci sa sobom sve zlato,umetnicka dela sto su mogli da ponesu sa sobom.Usput su i to bacali kako bi bili laksi i brze strikali.Da su tadasnji avioni bili takvi i mogli da ponesu sve tone zlata ne bi ostavili ni zrno.A tvoji Gibanicary su ostali i klali svoj narod.Zato se narod i priklonio onima koji su bili sa njima.I prestanite sa tom Gebelsovom frazeologijom da nas ubedjujete ko su bili Cetnici.

DejanBg

07.03.2012. 13:58

@King 7 - @ Kibura: Podatak je iz ratnih dnevnika Vermahta zarobljenih od strane Crvene Armije a pred javnost je stavljen u Moskvi 1973. Poredjenja radi, u Aprilskom ratu u borbi izmedju Kraljevske vojske i Sila Osovine je poginulo 3400 Italijana i Nemaca a taj rat je trajao svega 11 dana. Zbog toga tvrdim da su partizanske akcije bile apsolutno beskorisne u borbi protiv Hitlera a izuzetno opasne po srpski narod zbog nemacke odmazde "sto Srba za jednog Nemca". To nije mogla da uradi narodna vojska!

mladjan

07.03.2012. 17:17

@King 7 - Postovani Dejane BG....ostar um i izgovor, kao i rec.....to je nadarenost prirode zato bi mi bilo drago da sa ljudima kao vi osnujemo Dobru Srpsku politicku stranku.....

kibura

11.03.2012. 10:27

@King 7 - Pazi ga sad.Dnevnik Vemahta zarobljen od strane Crvene Armije a objavljen u Moskvi.Sta je po tebi Vermaht? Institucija?Pojedinac?Dnevnik je zarobljen u Srbiji ili negde drugde? Ako je u Srbiji Otkud Crvena Armija ovde? Po istrazivanjima" novopecenih "istoricara" Rusi nam nisu nikad ni pomagali,a sada su dali tebi na uvid ratne dokumente.Cvrc gevesen sain..Tebi slicne kolege iz Hrvatske tvrde kako je u Jasenovcu ubijeno manje od 70 000 Hrvatskih rodoljuba.

ranko75

06.03.2012. 22:43

@pravi - Nije sramota sto se kunu u Tita jer je to jedini veliki drzavnik na nasim prostorima, a na zalost srpska majka nije mogla da rodi takog giganta svetske istorije, a to je sramota. Mi smo videli kako je narod ziveo pod Titom, a vidimo kako zive sada, i ovo sada je sramota, a ono je bilo super. Za njega ako ne bih dao zivot, to je zbog toga sto sam cicija, a za ove posle njega sve zajedno ne bih dao ni pocepane gace.

englez

07.03.2012. 00:33

@pravi - Kad je bilo tako dobro pod Titom, sto su ljudi onda masovno isli da rade na zapad, sto mi nismo bili kao Njemacka razvijeni?

Kraljevčanin

07.03.2012. 01:19

@pravi - Kada tako lepo pričaš,odgovori mi kako su živeli ljudi koji su drugačije mislili nego Tito i komunisti.Da li su i oni lepo živeli i bili cenjeni od druga Tita ili su proterani,ubijeni ili imovina konfiskovana,gubitak svih građanskih prava?

koki

06.03.2012. 22:20

Među partizanima koje su četnici 13.11.1941 predali nemcima kod sela Divci kod Valjeva bilo je 19 devojaka najmlađa 16god. najstarija 22 god . zverski su ih nemci mučili silovali i 14.11 1941 god streljali .

sveziburek

06.03.2012. 23:10

@koki - Ne vredi Koki, blesav smo mi narod. Jedna je britanska novinarka rekla da je neverovatno da je tako mala zemlja otvoreno uzela ucesce u otporu fasistima, a da je jos neverovatnije da se posle svega toga odrice te slavne istorije. Cetnici ce ti na tvoj komentar odgovoriti nekim partizanskim zverstvima i to je njihovo jedino opravdanje, a zverstava ima obostrano. A samo je jedna vojska oslobodila zemlju. Sramotan je clanak prema Savi Kovacevicu,Kapetanu Koci,Djuri Strugaru,Ratku Mitrovicu...

Aleksa

06.03.2012. 23:25

@koki - Dosta nam je komunisticke propagande bez dokaza. Dosta ste nam prali mozak komesarskim lazima, UDBOM, specijalnim odeljenjima za propagandu i ostalim. Igra je zavrsena, sada istorija i dokumenti govore svoje.

Milutin

07.03.2012. 07:12

@koki - Dali si ti siguran da je to bila Drazina vojska a ne ljoticevci i nedicevci koji su radili za Nemce? Imao sam prilike da slusam zenu koja je stalno psovala 'Drazine' cetnike "jer im je pravila gibanicu". A najgori joj je Jovica, vidi nesrece, koji joj je, bio, komsija u Australiji. Kada sam upitao, tog, Jovicu gde je proveo rat, ispalo je ceo rat bio kod Ljotica! Za tu zenu su 'oni svi isti'! Kao i za tebe, izgleda.

Danilo

07.03.2012. 07:33

@koki - @sveziburek...Da samo je jedna vojska "oslobodila" zemlju. Ruska vojska i Bugari koji odjednom naparasno postase oslobodioci i dodjose sa svojim jedinicama skoro do Drine

helen

07.03.2012. 08:21

@koki - Samo je jedna vojska oslobodila zemlju, a ta vojska je bila nemacka vojska koja se povlacila, a sa sumadincima je tito pravio nepotrebne zrtve.

ljubica

07.03.2012. 08:45

@koki - @koki To je baka zaboravila ,ja neke stvari nisam jel mi je stric bio Drazinovac.Na nesrecu familije preziveo i pomilovan od Tita i mnoge te price o klanju i silovanjima pricao je sa ponosom.Ali je svake nedelje redovno isao u crkvu i uvek bi govorio da ce Bog to njemu da oprosti jer je bilo za otadzbinu.Bog mu nije oprostio umro je najvecim mukama molio Boga svaki dan da ga uzme,ali kukavica nije imao hrabrosti sam sebi da presudi..

Uterivac

07.03.2012. 08:58

@koki - Da li u te "dokumente koji govore" spada i Drazino pismo pavelicu pisano latinicom u kojem se trazi saradnaja u borbi protiv "komunista" ?70 godina posle opste klanice mi se jos uvek delimo na " cetnike i partizane" ?? Ima li iko normalan da se takve stvari ne resavaju u novinama.

Boza

07.03.2012. 09:16

@koki - Dzaba ti bio siptarski burek.Dzaba im bila pobeda koju ne bi ni dobili da britanci nisu bombardovali cetnicke polocaje kada su partizani pokusavali iz Bosne da se prebace u Srbiju.Dzaba im bilo kada su zbog masonskih ideala ratovali protiv svoje Pravoslavne brace.Dzaba im bilo kada su posle 1945 pobili stotine hiljada tih istih ljudi koje su toboze branili.Dzaba im bilo kada su siptare doselili na Kosovo a Srbe raselili te nam spremili ovu agoniju koju danas prezivljavamo.

Boza

07.03.2012. 09:21

@koki - Dzaba im bilo kada su smisljeno slali cvet srpske omladine da gine na Sremskom frontu.Dzaba im bilo kada ni tu pobedu nisu izvojevali sami nego su Sovjeti morali da teraju SvabeDzaba im bilo kada su zemlju gurnuli na marginu istorije i satrli sve sto je srpsko.Dzaba im bilo kada su laznim Avnojevskim granicama ostavili pola srpskog naroda izvan Srbije i tako nam pripremili 1991.Sve im dzaba bilo. Kamo srece da se nisu ni rodili, danas bi nam deca bila srecna a narod mnogobrojan.

s

07.03.2012. 23:39

@koki - @sveziburek;Mislim da je vec svima poznato ko je naredio likvidaciju Save Kovacevica

raz-ocaran

06.03.2012. 22:39

Poslije bitke svi su generali. Draze vise nema, izgubio je bitku i na frontu i na zelenom stolu. Pobedila je NOVJ zahvaljujuci Crvenoj Armiji i podrsci saveznika. Zato je Broz i vladao duze od Karadzordzevica jer je znao kako treba da se osvoji vlast i kako treba da se vlada. Sada treba da mislimo na buducnost, a ne na proslost.

Aleksa

06.03.2012. 23:23

@raz-ocaran - Britanci su izdali i srpsku vladu i generala Dragoljuba. Cercil pogani.Citajte knjigu "Nevoljni ratnici" koja analizaira dokumente iz britanske arhive pa cete vam se sve samo kazati.

Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka

06.03.2012. 22:59

Nešto ne štima u bakinoj priči -ili je ona zaboravila gde je, ili je novinar pogrešno zapisao. Srpska pravoslavna crkva u Bilefeldu se ne zove crkva Preobraženja nego hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.Da nije tako i cela priča -bar delimično- pogrešna? Ipak, za one večite "jučerašnje" lepo zvuči a mi Srbi se radije zabavljamo prošlošću nego da mislimo na budućnost!

Igor

07.03.2012. 06:58

@Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka - A jel. Tako. Samo da gledamo u svetlu buducnost kako nam mje govorio drug Tito.Nema druze buducnosti dok se ne sagleda proslost. Da se sagledala proslost iz Jasenovca,Jadovna,Gradiske,Pribilovaca ne bi bilo devedesetih godina nikakvog rata Da su Hrvati odgovarali za ratne zlocine pocinjene u Drugom svetskom ratu ne bi im palo na pamet da se otcepljuju.Da je Srbima Nemacka platila ratnu odstetu ne bi nas NATO bombardovao.Ovako,ko te pita, Srbi ionako sve brzo zaboravljaju. Tako oni misle o nama.

Sveto

07.03.2012. 07:28

@Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka - Bogdane pravoslavca crkva je svugde gde se iskreno moli a ti nemoj da se krijes tu nego reci ljudima postenjacino odkuda ti pare za kucu u Bilefeldu kucu u Somboru Stan u BG a plata ti je neto 1450 ewra izdrzavas zenu troje dece i suraka sa jos tri auta objasni postenje tvoje pravoslavnom narodu i molitvu tvoju

olivera

07.03.2012. 08:38

@Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka - @Srbin iz Bilefelda izgleda da si upravu da je baka dosta toga izmesala.Ispricala je za doktorku kod Podgorice ali nije rekla dali su je posle toga zaklali.Posto se doktorka osecala i bila komunista..Dokle je dostizala njihova mrznja prema komunizmu.Mnogo verujem u Boga bolujem od svoje dvadesete godine ni ja ni roditelji nismo mrava zgazili,i opet nam Bog nije dao zdravlje.Pa kad procitam ovako nesto o nekom ko je klao ubijo i docekao devedeset godina pitam se u sta ja verujem.

Pedja

07.03.2012. 09:57

@Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka - U Bilefeldu, u blizini stana bake Ruze postoji Crkva Preobrazenja gospodnjeg i u njoj je napravljena fotografija za tekst. Hram Vasilja Ostroskog nije jedina pravoslavna crkva u bilefeldu

Vasa

07.03.2012. 10:44

@Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka - Prica je zbog duzine teksta morala biti skracena. Zadojena internacionalizmom i mrznjom prema svom narodu, mrznju je ocigledno imala doktorka. Sta se sa njom desavalo dalje veliko je pitanje. Preporucujem ti da pises Ruzi i to ispitas. To sto ti vera slabi, nije dobar znak, trebala bi sada u vreme posta malo da citas duhovnu literaturu i Jevandjelje.

Lara

07.03.2012. 10:51

@Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka - @olivera, ako verujes u Boga procitaj knjigu "Bolest - bozja poseta", ali nesto cisto sumnjam da hoces, da iskreno verujes u Boga, ne bi takav post napisala. Nisam ni ja mrava zgazila, hronican sam bolesnik od rodjenja, guram, idem, nosim se sa tim najbolje kako umem. Da ne pricam o drugim stvarima kroz koje u zivotu prolazim, ali vama nevernicima to ne vredi ni pricati kad ne razumete. Kratak je ovozemaljski zivot u poredjenju sa vecnim zivotom, radije bih se u ovom mucila nego u vecnom!

OLIVERA

07.03.2012. 16:31

@Srbin iz Bielefeld-a, Nemačka - @Lara Verujem u Boga vise nego sto ces ti mozda ikad verovati..Nosim i ja svoje bolesti u kojima je bilo 13 operacija 10 godina dijalize,secerna bolest gde 4 puta na dan dajem insulin.Da nisam verovala nebih sigurno dozivela 56 godina posle svega i infarkta.Ne znam sta je tebe uvredilo u gornjem clanku .Ja ti od srca zelim da ti u vecnom zivotu bude mnogo bolje nego u ovozemaljskom.

Milos Nedic-Beogard

07.03.2012. 00:03

Nasa buducnost je nasa proslost.Kako mozemo da se nadamo dobru kad manje -vise svakim danom radimo neko zlo.Narocito se nece "isplatiti" to sto(smo)cinimo komsijama u Bosni.Procitajte onaj tekst "Zasto volim Bosnu".sve ce vam biti jasno ukoliko imate malo "soli" u glavi.

Danilo

07.03.2012. 07:36

@Milos Nedic-Beogard - @ Nedic...Sta bre pricas ti? Te stvari neka Cedica cita u svojoj vili na Dedinju i u "la coste" trenerci od soma evra

Vuk

07.03.2012. 07:41

@Milos Nedic-Beogard - Nedicu, pogledaj ti snimak na youtubu : "65 anniversary of Halyard mission" iz 2009 godine gde otpravnica poslova US ambasade Jennifer Brash sa sve svitom marinaca from Ohio odaje pocast spomen ploci djeneralu Mihailovicu u selu Pranjani kod Cacka! Ah da, pa Amerikanci su podrzavali naciste u drugom svetskom ratu!

Boza

07.03.2012. 10:40

@Milos Nedic-Beogard - A ja tebi preporucujem da procitas malo o Handzar diviziji, Bozicu u Kravicama 1942, o Naseru Oricu, o Jasenovcu, o logoru Silos (knjiga Zapisi iz Silosa), o srpskoj masovnoj grobnici u Kazanima, Sarajevo, Islamsku Deklaraciju 1972- Alije Izerbegovica itd. Mozda ti se otvori um da razumes ponesto iz istorije a ne da citas vehabijsku propagandu.

kibura

13.03.2012. 16:08

@Milos Nedic-Beogard - Nisu podrzavali Nemce ali jos manje Srbe.Ili jos bolje, podrzavali su nas kasetnim bombama,diplited Uranijumom, porusenim mostovima,razorenom industrijom ,mrtvima kao kolateralnom stetom,Aleksincom,malom Milicom i najvise Zutima koji bi sada da nas bratime sa tvojim Amerikancima.

Milica

07.03.2012. 00:31

Cija je to fotografija? Tako ne moze da izgleda starica invalid od 90 godina. Jos jedna novinasrka "patka". Ocigledno ide u korist neprijateljima Srba da bi opet izazvali podelu na cetnike i partizane. Neka novinari pisu o tome sto se desava sada a istoriju staru 70 godina neka ostave istoricarima.

Sveto

07.03.2012. 10:03

@Milica - Milice ta zena je ziva i izgleda tako licno je poznam i zato nemoj komentarisati nesto sto neznas

dinarac

07.03.2012. 00:49

Što bi rekao srpski pesnik:Ima dana i apsana čekaju na tebe.Još je mnogo partizana,ali ko ih j....Srbi znaju ko je bio njihov Čiča i ko se za njih borio i glavu položio.Ja,Boško, stajem pred milion komunista i znam da mi ne mogu ništa,jer Gospod je uz Nas i On će se nekako postarati da nas reši tog zla.Amin!

Srbinovic

07.03.2012. 02:28

Moja Ruzo, kome ti da govoris kada medju Srbima jos uvek caruje lik i delo UDBA-sa Jove, montenigera. Nije im bilo dosta rasrbljivanja pa zele jos.

TheKurir of TheChicha

07.03.2012. 02:42

a pogle ovog kurira:http://www.youtube.com/watch?v=xqhJM-ovzxwkazem ja... ispasce da je drazina vojska bila sva od kurira :-)

Neso

07.03.2012. 06:06

To sto su "saveznici" izdali Drazu nije nikakav problem.Problem je u tom sto su izdali Srbe. A Srbi ih ,valjda pod uticajem komunistickih laznih udzbenika i propagande jos zovu "saveznicima".

Amerikanac

07.03.2012. 06:22

A zasto baba ceka bas sada da prica o tome, zasto to nije pricala ranije interesantno

Orvel

07.03.2012. 07:12

Svaka susa danas moze da pise svoju verziju istorije.Kao sto je posleratna istorija bila jednostrana tako i ova sada ima istu manu.Narucena istorija bez dokaza i u reziji politike i stranaka nije istorija.Takva istorija sluzi samo aktuelnom politickom trenutku i dobro prodaje novine, objektivnost je u drugom planu.

sveto

07.03.2012. 07:47

tetka Ruzo taj Srbin iz Bi. je Bogdan to da znate !!!A vi da ste zivi i zdravi,da nam tu istinu napises ili ispricas a ovi pored Bogdana neznaju ni pravo Srpsko Pravoslavno ponasanje a i kako ce kada imaju 3 razreda srednje strucne spreme i to samo u manastiru zato neobracaj paznju na njega.Drugo Srpska pravoslavna crkva je svugde gde se pravoslavac moli bogu u crkvi,kuci vani,nek se on pomoli Bogu za njegove grehe u nemackoj je 17 godine ima kucu u Bi.Somboru i stan u BGsa platom 1450 ewra

Коста

07.03.2012. 08:27

Шта очекујете од ње осим носталгије. Околности у Србији су нажалост биле много суровије. Четници више окренути борби с партизанима но са окупаторима због тога су имали заповест свог краља да се прикључе партизанском антифашистичком покрету.

Boza

07.03.2012. 10:24

@Коста - Ne menjaj uloge.Partizani su vise napadali cetnike nego Nemce. Tek Ustase koji su pobili stotine hiljada Srba u Hercegovini i Dalmaciji nisu hteli pipnuti.Jasenovac su mogli osloboditi jos 1944, ali ne, nek pocrkaju svi Srbi do jednoga. Na kraju su jadnici golim rukama krenuli u proboj i spaslo ih se nesto manje od 200 ljudi.Sav sljam, svi neradnici, ubice i sve sto je bilo neposteno te kao takvo nije moglo da se prikljuci visoko-vrlinskom pokretu generala Dragoljuba, je otislo u partizane.

Dule Los Angeles

07.03.2012. 08:28

Sve su obogaljili-idioti.Istoriju posebno.Kakva skola,takva istina,takvi kpmentari.Patizani oslobodili?Koga?Da-Hrvatsku. Dali ustasma uniforme.Za uzvrat oni su ima dali"Strucni kadar",da upravlja Golim Otokom,i drugum Logorima.Srbiju je u Teheranu"oslobodio"Cercil,dajuci je Staljunu za neka svoja kusuranja u Evropi i Aziji.To je jedina istina.Tacku na "oslobodjenje"je stavio Tito-darujuci Siptarima 60 hiljada penzija za ucesce u ratu?Za progon Srba sa Kosova.A, svi do jednog su bili balisti.

miki

07.03.2012. 08:36

Sad ce kurirka da stekne ime u Srbiji. A Titovoj zeni, prvoj dami SFRJ i jednoj medju prvima u svetu samo sto nisu "nadenuli rukavicu". A svu Infrastrukturu (koju obnavlja EU i kaci svoje zastavice) je podigao njen suprug. Sramota!

Lala

07.03.2012. 08:47

Cudno da gdja.Ruza zivi u Bilefeldu gde je bila izbeglica,pa zar kod neprijatelja je pobegla ?

Солунац

07.03.2012. 11:14

@Lala - Или да је пак била у логору у Њемачкој, па је остала тамо послије 1945? Ништа није чудно, само ти и даље желиш да причу скренеш са главне тезе: „Тито је био гад!”

koki

07.03.2012. 09:08

ovde se neki pozivaju na argumente , dokaze ,činjenice ............... pa ja godinama tražim i molim da se odmah javnosti Srbije pusti komplatno suđenje Draži i drugim srbima koji su urnisali svoj narod . Gospodo još uvek postoji kompletan radio snimak , tv snimak , još uvek nije uništeno , ali se bojim da će i to uraditi .............. večernje novosti objavite / postoji / ceo stenogram sa suđenja !!!!!!!!!!

toplicanin

07.03.2012. 09:14

Ako se nije pila rakija i vino sta ce onaj stakleni balon na slici i sta se sipa u casu .Ja dosada nisam video da se neko slika sipajuci vodu u casu a imam prilicno godina.Na kraju nemojmo vise da se delimo nego gledajmo od cega i kako zivimo. Iz istorije trreba da vadimo pouke a ne da od nje zivimo.

Солунац

07.03.2012. 11:09

@toplicanin - Па у тексту лијепо пише да ген. Михаиловић није пио, а на фотографији са балоном није ген. Михаиловић. Читајте како треба, и немојте лагати.

dejan

07.03.2012. 09:21

A šta se desilo partizanima koji su im u Crnoj Gori pali u ruke? Kako je prošla bolničarka koja nije htela da leči Čičine vojnike? Koje su nacionalnosti svi oni bili?Drage "Novosti", podržavam otkrivanje nepoznatih storijskih činjenica ali mislim i da stavljanjem sebe na jednu stranu samo podsećate na besmislene i krvave istorijske podele u ovom narodu. Na taj način će jedna polovina vaših čitalaca uvek biti povređena.

Boro Manjaca

07.03.2012. 09:45

Eto i ovdje partizanski izlapeli mozgovi vredjaju dostojanstvo cica Draze a da ne navedu nista konkretno vec lazi protiv cetnika. Zar nije malo cudno sto su se sve partizanske ofanzive desile bas na cisto srpskim krajevima koje su cuvali cetnici i gde nije bilo nemaca. Kozara, Sutjeska, Neretva, Sremski Front i ostali. Isto tako treba se zapitati odkud toliki partizani iz Slovenije, Hrvatske i BiH u Srbiji gde se bore protiv cetnika umesto da su branili svoje teritorije od nemaca i ostalih.

monsider

07.03.2012. 09:46

pravi draza nije smeo stati pred tita,tako bi trebao biti naslov.nije ga smeo pogledati u oci.1941.su cetnici bili u vecini,ali su shvatili da od njihove borbe nema nista jer su bili zlotvori,ubijali neduzni narod gde god su stigli. ali Tito je okupio sve narode jugoslavije i herosjki je krenuo u borbu protiv okavih ljudi,koji su imali podrsku najvecih fasistickih sila.ali ni to im nije pomoglo. goloruk narod je pobedio,i oterao ove iz zemlje.steta sto ovakve nije stigla potera Jove Kapicica

Boza

07.03.2012. 10:13

@monsider - Pa covece jel' ti jasno da su partizani bili proterani od tog slobodarskog Srpskog naroda iz Srbije i da su se teturali i vrbovali od Ustasa rasejani srpski narod po sumama Korduna, Banije i Licke da bi im masonsko-komunistickim idejama oprali mozak i poveli ih u osvajanje Srbije. Sto se ostalih "Jugoslovena" tice, Hrvati su iskljucivo bili u Ustasama (osim nekolicine), Slovenci u domobranima. Nikoga uvo nije bolelo za partizane dokle ih Britanci nisu naoruzali na visu 1943. godine.

Goran BG

07.03.2012. 11:21

@monsider - Partizanske jedinice su (nazalost) cinili srbi i crnogorci preko 85%,toliko o okupljanju svih naroda u partizanske jedinice.I to su ih,dobro je Boza rekao,skupljali u zbegovima Korduna,kozare,gde su se krili od ustaskog noza.Kazes cetnici ubijali neduzan narod,pa zasto bi cetnici ubijali srbe po Srbiji molim te objasni mi?!?! Zar ne shvatas covece da je to najgora demagogija na svetu?!?! Pa pominjes Jovu Kapicica a zna se kolika je krivica tog coveka za smrt neduznih ljudi posle II sv.rata.

Јеврем

07.03.2012. 10:11

Да је ЧИЧА победио а не они ништаци титови данас би Србија била једна од најугледнијих држава на свету.Али ови комуњаре нас сатреше за сва времена.

A.Semjonov

07.03.2012. 10:29

@Јеврем - @Jevrem, ne vredi govoriti jer kao da je sve je odavno zavrseno.Eno juce u Beogradu najveci ideolog Titov, Dobrica Cosic pise i prodaje knjige Srbima. Covek koji je zasluzan za obeshriscenje, razsrbizaciju naseg naroda, njegovo obezlavljenje i predaju u ruke katolika i hrvata Tita i drugih probisveta!?

Crnoggorac

07.03.2012. 16:15

@Јеврем - Vidimo dje je srbija danas kad je cetnici vode a dje je bila kad je Tito vodio.Srbima ne odgovaraju Slovenci,Hrvati.Bosanci,Albanci ajde dobro ali vam ne odgovaramo mi Crnogorci znaci da je problem do vas

Бошко

07.03.2012. 10:13

Ови данас што владају Србијом су деца и унуци истих тих партизана и титића који су нас систематски уништавали и расрбљивали.

Goran

07.03.2012. 12:09

@Бошко - Čitam izmedju redova, deluješ totalno siromašno, izgladnjelo, neškolovano ..., a imaš i internet.

Boza

07.03.2012. 10:15

Dzaba im bilo kada su smisljeno slali cvet srpske omladine da gine na Sremskom frontu.Dzaba im bilo kada ni tu pobedu nisu izvojevali sami nego su Sovjeti morali da teraju SvabeDzaba im bilo kada su zemlju gurnuli na marginu istorije i satrli sve sto je srpsko.Dzaba im bilo kada su laznim Avnojevskim granicama ostavili pola srpskog naroda izvan Srbije i tako nam pripremili 1991.Sve im dzaba bilo. Kamo srece da se nisu ni rodili, danas bi nam deca bila srecna a narod mnogobrojan.

Boza

07.03.2012. 10:16

Dzaba im bila pobeda koju ne bi ni dobili da britanci nisu bombardovali cetnicke polocaje kada su partizani pokusavali iz Bosne da se prebace u Srbiju.Dzaba im bilo kada su zbog masonskih ideala ratovali protiv svoje Pravoslavne brace.Dzaba im bilo kada su posle 1945 pobili stotine hiljada tih istih ljudi koje su toboze branili.Dzaba im bilo kada su siptare doselili na Kosovo a Srbe raselili te nam spremili ovu agoniju koju danas prezivljavamo.

vuk-maniti

07.03.2012. 10:59

@Boza - Dzabe je nama da ih kunemo moj Boza-o!? Sve' zbog cega su projektovani je ostvareno!!! Izvrsili su negativnu selekciju, razbili i zakrvili medjusobno srpski nacionalni korpus. I naivni preostali Srbi koji se sada osjecaju kao elite srpskog naroda misle da je "Kraj"?! Nema kraja moj Boza-o!? Zele da isprazne Slavjano-Serbski prostor!!! To je cilj?!

crnogorac

07.03.2012. 11:52

@Boza - Srpski vojnik je stotinama godina bio poznat po vitestvu i postenju sve do drugoga svjetskog rata i cetnika,kad ste se izjednacili sa ustasama i njihovim zlocinima.

monsider

07.03.2012. 10:32

narod je video da od cetnika nema leba,posto su saradjivali sa okupatorom koji ih je ubijao i pljackao.nista nisu cinili da spasu neduzni narod,koji se sam organizovao da spasavaju svoje porodice.partizani su goloruki napadali fasiste i domace izdajnike.obmanjivali ste ceo svet o herojskoj brobi cetnika,da bi kasnije istina izasla na videlo.i kralj u koga ste se hteli je shvatio kakvi su cetnici,jedni ljigavci,gibanicari,koji kloju i ubijaju pre svega srpski a posle i ostale narode

Boza

07.03.2012. 12:08

@monsider - Kako ovaj covek bulazni, nevidjeno. Jel' si ti covece isao u neku skolu, bar osnovnu. Bas bi sumadinac brata sumadinca ili pomoravca ubijao. Posle svega sto su prosli dvadesetak godina pre na Solunu i Kajmakcalanu.Covece otrezni se, sav si opijen komunistickom propagandom koja i posle dolaska demokratije na vlas jos uvek u tebi nalazi plodno tle i raste i buja i tako ce dokle te poptpuno ne ugusi. Partizani da su zalili srpski narod dal'bi dozvolili Sumarice. Ne nego su mrzeli sve Srpsko, pogan

Boza

07.03.2012. 12:08

@monsider - Pa covece jel' ti jasno da su partizani bili proterani od tog slobodarskog Srpskog naroda iz Srbije i da su se teturali i vrbovali od Ustasa rasejani srpski narod po sumama Korduna, Banije i Licke da bi im masonsko-komunistickim idejama oprali mozak i poveli ih u osvajanje Srbije. Sto se ostalih "Jugoslovena" tice, Hrvati su iskljucivo bili u Ustasama (osim nekolicine), Slovenci u domobranima. Nikoga uvo nije bolelo za partizane dokle ih Britanci nisu naoruzali na visu 1943. godine.

Petar

07.03.2012. 12:52

@monsider - Komunjarama je program pisao Karl Marks, jevrejin iz luteranske porodice. Njihovo osnovno učenje je: Bog ne postoji. Dovoljno.

"raznosač pizza"

07.03.2012. 11:46

Još će puno vode proteći dok se ne bude saznalo za sve komunističke ujdurme i intrige kojima su nas trovali i sistematski nam mazali oči. I tada, a jednog dana sigurno, kad istina ispliva ne verujem da će još ikog živog biti kome će to išta značiti. Za sve to vreme našim životima će upravljati i upropašćavati ih deca i unuci dokazanih mrzitelja srpskog naroda. U ime viših ciljeva i interesa, normalno.

Goran

07.03.2012. 11:53

Pa dovoljno je reci da danas na izborima u Rusiji zapad omalovazava Putina, a daju znacaj izjavama komuniste Zjuganova. Koje licemerje.E tako je to bilo kroz vekove. Lenjina su Nemci opremili i poslali u Rusiju da izvede revoluciju, na celu Oktobarske revolucije je bio znacajan broj Jevreja.Tito dolazi iz Zagreba da komanduje i pravi kaos po Srbiji. Koliko li su samo partizani preobuceni u cetnike pobili drugih naroda, i to ba bi samo kompromitovali Srbe i cetnike protiv drugih naroda.

Gladijator

07.03.2012. 12:20

Nista od ovoga ne bi bilo, da Srpski seljaci nisu uzeli pare od Engleza i izasli na ulice beograda i protestvovali zbog trojnog pakta. A lepo smo mogli da ostanemo neutralni i da nemci samo iskoriste nasu teritoriju kako bi napali nase susedne zemlje. ... nas ovaj nas mentalitet. Velika bi bila ova Srbija danas....

VUK

07.03.2012. 17:13

@Gladijator - e gladijatoru,zar to nisu uradili sa poljskom pa su je prvu okupirali.svaka cas ceticima pre rata bila je to gospda izbrijana imoj deda je bio u kraljevoj gardi.a za vreme rata to je bila raspustena banda krili se icekali da rat prdje pa opet da dodju na vlast.a baba ruza ako je nesto znal nije trebala da cuti 70 g .jer zemlja se ne brani skrivanjem i bezanjem vec bitkom sa okupatorom.

rade..

07.03.2012. 12:30

Pogledajte film ''Badnje vece 1943.'' Sve ce vam biti jasno.

Vale

07.03.2012. 14:01

Uz svo uvazavanje gospodje Ruze, njeno secanje ne moze posluziti istoricarima. Razumljive su reakcije, uslovno uzeto, jedne ili druge strane, ali je cinjenica da se ona i njen otac nisu mogli sresti drugog dana Lazarevdana 1941. sa Drazom, jer je to 14. april a opste je poznato da je on na Ravnu Goru stigao u prvoj polovini maja. Isto tako Draza je napustio Ravnu Goru u decembru 1941. a ne u prolece 1942 i nije stigao do Podgorice vec u rejon Kolasina. Ali da ne analiziramo dalje!

Simke

07.03.2012. 14:17

Baka prica secanja pristrasno,koliko se da zakljuciti po njenoj prici bila je zaljubljena u Drazu pa je sve drukcije videla i razumela.Bila je kurir i sigurno se Draza njoj nije poveravao,koje naredbe i kome je izdavao a posto je i stara, pitanje je dali se dobro seca svega i dali nije malo dodala da bi prica bila interesantnija a ona dobila na vaznosti.Trece pitanje stoji koliko je ona bila bliska sa Drazom,da slucajno neprepricava neke dogadjaje za koje je cula od nekoga,nemoze se proveriti.

pero

07.03.2012. 17:05

@Simke - Simke ..tvoje ime ne pripada nigde zvucis siptarski zato nemoj da dajesh svoja misljenja Srpskom narodu...tvoje mesto je narvno u dzamiji....

sveto

07.03.2012. 19:18

@Simke - Simke moze se provjeriti ta baka ima slike sa Drazom ne jednu nego vise njih i prica je istinita ja tu zenu poznajem skoro 35 god..

braca

07.03.2012. 15:19

Neko je nekad rekao "pobednici pisu istoriju" tako su i komunjare napisale svoju verziju! Doduse bili su veliki gubitnici, u zabludi! ! Zatrovali su ovaj prost narod lazima, nikada necemo saznati kompletnu istinu, nazalost! Ja verujem u cetnike i njihovo junastvo, vise nego u falsifikovanu istoriju koju deca uce danas!

Dragacevac

07.03.2012. 16:40

Kamo lepe srece da nije bilo komunizma,udbe i bezboznika.Monarhija da nije prekinuta bili bi mnogo srecni i spokojni.JER BEZ KRALJA NE VALJA

kiza

07.03.2012. 16:58

Eh,da dozvoli Cercil da bar Srbija ostane Monarhija-kako bi lepo inormalno ziveli.Ovako ,ulego nam se komunizam ko korov po njivi i spasa nam NEMA!!!

ragoran

07.03.2012. 17:11

Da ne pametujem mnogo, verovatno nikad neće da se sazna puna istina. Ali baka kaže da pali sveću za heroje u borbi protiv okupatora, al' vidi čuda živi u Bilefeldu kod omraženog okupatora !!!

Eva

07.03.2012. 17:14

Sta se to javlja ovaj crnogorac. Iz njega progovara mrznja prema Srbima. Kakav cinizam, Crnogorci (ne svi) smrtno mrze svoga brata ako je u drugoj stranci i danas, a ne da ne mrze Srbe. O kakvom izjednacavanju govori, a gdje su mu bili Pavle Djurisic, Bajo Stanisic i mnogi drugi i sta su radili? Ili i njih smatra Srbima. Sve to je samo velika nesreca i Srba i Crnogoraca.

krstivoje

07.03.2012. 17:28

1945- komunisticke horde sjatile su se u srbiju iz tamnih vrleti pocinivsi nezapamceni genocid nad gradjanima srbije umlativsi i streljajuci preko 300-hiljada gradjana srbije samo zato sto nisu znali sta je komunizam i sto su bili obrazovaniji i imucniji od slosera.Samo na jednom spisku kod g-dina Homena nalazi se preko 26-hiljada zrtava streljanih bez sudjenja ciju imovinu su posle streljanja zlikovci pootimali i prisvojili.Tada je u vihoru tame nastao pravi muk i tako vec 70- g.i istina o Cici

Realista

07.03.2012. 22:50

@krstivoje - Koliko je Srbija imala stanovnika u to vreme ? Pa nemoze se olako frljati ciframa o stotinama hiljada navodno streljanih!?Ni jedan popis nije uspeo da dokaze vise od milion zrtava II sv. rata. Umanjujete fasisticke zlocine uvecavate XX puta zrtve "revolucionarne pravde" .Sta zelite da dokazete? Da SFRJ nije imala industriju kakvu je imala ? Da standard nije bio takva kakav je bio?Da je Kraljevina Jugoslavija bila "raj na zemlji "samo zato sto je bila monarhija? E zato danas propadamo!

jaopet

07.03.2012. 18:07

Četnici su bili saradnici okupatora i fašisti. Veoma loši i nedisciplinovani "borci", što se vidi iz priložene fotografije. Interesanto šta se dalje desilo sa ljekarkom iz Podgorice. Bilo bi dobro ako bi redakcija Novosti mogla to da istraži, pošto je moguće da je ona bila svjedok ili počinitelj ratnog zločina, pošto je poznato da četnici nisu držali zarobljenike. Hvala

blagoje

07.03.2012. 19:08

@jaopet - Čini se da si u pravu , što se tiče discipline vidi se iz fotografija i njihovog izgleda i držanja općenito. Baš sam se pitao zašto nije bilo njihovog jasenovca , odgovor si dao a gospođa to sigurno nije videla jer je nosila poštu. Ako ne ništa videla je Tita i to lažnog.

ovdasnji

08.03.2012. 10:44

@jaopet - Općenito gledano, mogli bi se složiti, samo neznamo odkale i dokle.

nikola

08.03.2012. 01:40

Realno koga je uopste danas briga za ovo. 70 godina je cutala i sad je nasla da pripoveda kako je Draza mesio slavske kolace i pekao rakiju. Koga zanimaju pateticna secanja slepe izlapele starice od 90 godina, uopste nije rekla nista relevantno niti zanimljivo. Malo nam je danas problema u drzavi, jos nam samo cetnici i partizani fale. Dajte ljudi uozbiljite se i prestanite da ovakve stvari objavljujete na naslovnoj strani pod "ekskluzivno".

Dado

08.03.2012. 12:34

@nikola - @Nikola: Nikola nemoj da se ljutiš, ali mene izuzetno interesuje život i borba četnika kroz našu istoriju. Koliko puta smo u istoriji preživjeli jer smo imali hrabrosti da se borimo, a ne da pognute glave idemo na klanje.Obzirom da je četovanje, četnici i ostali načini borbe od životne važnosti, želim da znam.Hvala

Ognjen

08.03.2012. 14:40

@nikola - Ti ako si neobrazovan i ukoliko te ne interesuje istorija tvog naroda, nemoj čitati!

mile

14.01.2014. 09:46

TITO ili ti "Tajna internacionalna teroristicka organizacija" .Na terenu u vreme drugog rata su se menjale osobe koje su njome upravljale . Jedan od njih je bio i Mustafa Golubic. Kada je Josip Broz zvani Valter dosao na celo ? Price su razlicite ,ali najverovatnije 1943. U prilog tome govori i zapazanje Drazinog kurir iz teksta.

Lune

30.10.2014. 17:03

@mile - Hm,hmmm.. Titi, na primer,nije ukraden identitet, navodno je "druk tito izdo naredjenje" da ga sahrane potrbuske, i da mogu da ga poljube u pedu, kada todju, po "identitet" onog drugog Tite, "od pre 1941, godine".

Ruben Lonuestro

15.01.2014. 10:56

Ovaj, kao i mnogi drugi tekstovi ; kao i pokretanje dosijea o generalu Mihailovicu na pravnom polju su dokazi da je sadasnja politicka vlast u Srbiji PRVA SRPSKA VLAST od 1945 ; i da bez obzira na sve sto moze da im se prigovori zasluzuju postovanje Srpskih gradjana.

Deki

15.01.2014. 13:22

@Ruben Lonuestro - Jeste Rubene, ali to su samo mrvice od kojih se ne živi i skretanje pažnje. Šteta koju ova vlast pravi našoj zemlji je nemerljiva, taman nam oživeli Dražu! A naš ponos, komandant Draža kojeg tobož oni "gotive" , nikada ne bi izdao Kosovo! Logičnije bi bilo da favorizuju nekog drugog, a ne poštenog i časnog čoveka, kakav je bio naš đeneral Draža Mihailović.

Ruben Lonuestro

15.01.2014. 16:21

@Ruben Lonuestro - Ipak mi ulivaju poverenje ; pre svega jer Kosovo nemoze biti reseno drugacije nego vojno ; a sadasnja vremena - i stanje u Srpskom narodu - nisu pogodna za seku gordijevog cvora.