Žitelji rodnog sela legende: Red je da Bati Živojinoviću damo legat

J. Matijević - S. B. Milošević

22. 05. 2018. u 18:26

Житељи родног села легенде: Ред је да Бати Живојиновићу дамо легат

Foto V. Danilov / Lula i Bata Živojinović

Stanovnici Koraćice, rodnog sela Velimira Živojinovića, povodom dve godine od odlaska glumca. Glišić: Sačekaćemo formiranje gradske vlasti i potom aktuelizovati ovaj projekat

PARCELU za podizanje legata Velimira Bate Živojinovića u Koraćici već smo odredili. Naša opština je, tako, uradila sve što je bilo do nje. S obzirom na to da je i Grad Beograd zainteresovan, sačekaćemo formiranje gradske vlasti, a potom ovaj projekat aktuelizovati i, nadam se, realizovati.

Pročitajte još:Otišao je Bata, legenda veća od filma

Ovo je, za "Novosti", juče rekao Vladan Glišić, predsednik opštine Mladenovac, o sprovođenju u delo ideje da se legendarnom glumcu podigne spomen-dom u rodnom selu na Kosmaju. Inicijativu da se "napravi nešto u Batinu slavu i za trajno sećanje na njegov stvaralački opus", prošle godine su pokrenuli Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Nenad Janković (Nele Karajlić) i Dragovan Ignjatović iz Koraćice.

Danas, tačno dve godine od odlaska velikana srpskog glumišta, sve je, čini se, još samo ideja. Žitelji Batinog sela ipak ne skrivaju želju i nadu da će legat u čast najpoznatijeg među njima biti uskoro otvoren. Pričaju da mu je i mesto određeno - kod seoske škole.

- Red je da Bata ima spomen-dom u rodnom selu - kaže Milutin Đaković, komšija porodice Živojinović u Koraćici. - Želimo da se taj projekat ostvari, da se uz legat asfaltira i kružni put koji bi sve namernike "dovodio" od centra sela do Batine rodne kuće. To bi bio najbolji način da sačuvamo uspomenu na njegovo delo, jer on je Koraćicu mnogo voleo. Sećam se da je, i kad je bio najzaposleniji, ovde dolazio samo da prenoći, pa je onda odlazio na snimanja.

Foto Ž. Knežević / Milutin Đaković

Pročitajte još: Batin legat pored škole

Izgradnja legata još nije započeta, ali kako kaže naš sagovornik, do njegove rodne kuće sve češće dolaze različite delegacije, najviše Kinezi. Svi, tvrdi, srpski govore odlično i uvek su oduševljeni što su imali priliku da vide rodno selo i kuću "besmrtnog Valtera".

- Rekao bih da se poslednjih meseci nešto dešava oko izgradnje spomen-doma, jer je i Batina supruga Lula bila ovde baš dugo - kaže Đaković. - Nikada posle Batine smrti nije bila tako dugo u Koraćici. Otišla je u nedelju ujutru, da bi danas Bati dala dvogodišnji pomen. Znamo da su u kući radili majstori, ali, iskreno, nadamo se da se ovako dugo zadržala i zbog legata. Značilo bi to i nama, jer Koraćičani polako nestaju, a Batina spomen-soba bi nas sigurno oživela i pokrenula još mnogo toga.

I Slavko Čokić, poštar iz Koraćice, čija porodica već decenijama održava imanje porodice Živojinović, kaže da je minulih dana često razgovarao sa glumčevom suprugom.


Vikendica i rodna kuća velikog srpskog glumca

- Gospođa Lula dolazi bar jednom mesečno, osim zimi, kada je kod ćerke na Kubi - priča Čokić. - Sad je bila dve sedmice zbog poslova oko uređenja kuće i imanja. Pominjala je i legat, ali datume nije. Ne znam dokle se stiglo sa realizacijom te ideje, ali siguran sam da bi za ovih 1.250 kuća u našem selu izgradnja Batine spomen-sobe bila istinski blagoslov.

KINOTEKA

DEO umetničke zaostavštine Velimira Živojinovića već se nalazi u Kinoteci. Kako je, međutim, prošle godine, za naš list rekao jedan od Batinih najbliskijih prijatelja Radoslav Zelenović, postoji i mnogo ličnih stvari i fotografija koje porodica Živojinović želi da pokloni budućem legatu u Koraćici.

BIO JE SKROMAN, ALI JE ZASLUŽIO

SA Lulom sam razgovarao pre desetak dana, a pričali smo i o legatu - kaže Gradimir Živojinović (na slici) iz Koraćice, rođak i prvi komšija slavnog glumca. - Sada je sve na Opštini Mladenovac i Gradu Beogradu. Ali zaslužio je Bata da ovde u rodnom selu dobije spomen-sobu. On je bio skroman, znam da ne bi insistirao na tome, ali zaslužio je... Mnogo fotografija sa snimanja nalazi se u njegovoj rodnoj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)