DAR je potreban slikaru, piscu, arhitekti... Glumcu ne. U pitanju su emocija i koncentracija. Tvrdim da svaki čovek može da bude veliki glumac, ja sam živi dokaz za to. Važno je samo izaći iz sebe i postati neko drugi - ja "izađem" iz Bate Živojinovića i postanem - Valter, postanem Mirta, postanem neko drugi. A nema lepšeg posla od ovog: ljubiš se s glumicama, družiš s kolegama....

Tako je govorio legendarni Bata koji od nedelje uveče više nije sa nama. Najpopularniji glumac koji je odigrao blizu 350 filmskih uloga svih žanrova, sarađivao sa najznačajnijim rediteljima, koji je sa Josipom Brozom bio na "ti" i krao mu cigarete i upaljače, čiji su dar, ličnost i šarm prešli u mit još za njegovog života, i možda nadrasli i njega samog.

Posle duge i teške bolesti s kojom se "nosio" sa istim humorom i optimizmom kao što je i živeo, pridružio se "nebeskim glumcima". Otišao je u snu, onako kako valjda odlaze ljudi koji su odsanjali sve svoje snove. Taj "običan čovek koji je samo izvodio glumačke radove i ništa drugo", kako je sebe opisivao, obeležio je jugoslovensku i srpsku kinematografiju. Bio je glumac koji je, zahvaljujući filmu "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca, koji se prikazivao u Kini, imao više od dve milijarde gledalaca. Da je znao engleski jezik, Bata je mogao da postane i svetska zvezda - posle filma "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića, u kome je igrao sa Ričardom Bartonom, Julom Brinerom i Orsonom Velsom, Vels mu je ponudio da krene s njim u Ameriku.

A njegova karijera, kako je sam govorio, počela je slučajno. Više od polovine filmova u kojima je igrao nije gledao.

"U Beogradu su posle rata često organizovane igranke na kojima uvek dame biraju. Moje društvo nikada nisu birale. Bili smo 'gameni' sa Crvenog krsta. Jedne sam večeri, zverajući tako po sali, podigao sa poda neke stare novine i video naslov: Konkurs za glumačku školu u Nišu. Sa dvojicom drugova sam krenuo u Niš. Nekako sam položio prijemni ispit za srednju glumačku školu i na drugoj godini pokušao da upišem Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Uspeo sam tek iz trećeg pokušaja. Kad sam počeo da igram, nisam odbijao uloge, gluma je bila moj posao od koga sam živeo."

I mada Bata nikada ozbiljno nije želeo da govori o tome šta je sve uradio, neprestano se "sklanjajući" iza svog humora i šarma, iza njega su ostali antologijski likovi koje je ostvario. Glavni i sporedni, ali zadivljujući čak i za holivudske biografije.

Pamti se Batina transformacija iz ratnog heroja koje je igrao u "Neretvi", "Sutjesci"..., u maestralnu epizodu četničkog poručnika u "Povratku otpisanih", iz đavolovog sluge u "Majstoru i Margariti" u pijanog zagorskog lugara u "Brezi", iz beskrupuloznog trgovca perjem u "Skupljačima perja" u propalog boksera u TV drami "Rekvijem za teškaša", za koju je govorio da mu je intimno nešto najlepše što je odigrao u životu...

Za predratne i ratne generacije u Jugoslaviji Bata je simbolizovao herojstvo u ratu, uspon iz siromaštva posle razaranja, bratstvo i jedinstvo, sjaj koji su donosile svetske zvezde sa kojima je glumio. Generacije rođene 50-ih i 60-ih upoznavale su ga prvo kroz "partizanske" filmove, a tih godina nastao je i aforizam da je Hitler na samrti rekao: "Ubijte Batu Živojinovića."

Tu su i njegovi antologijski likovi u najboljim ostvarenjima "crnog talasa", koje je snimio sa autorima kao što su Saša Petrović, Živojin Pavlović, Ante Babaja, Puriša Đorđević, Radoš Novaković, Stole Janković, Živko Nikolić, Mića Popović... Potom su došli i filmovi "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Pas koji je voleo vozove", "Dorotej", "Pad Italije", "Oktoberfest", "Lepa sela lepo gore", "Rane", "Balkanska pravila", "Bure baruta"... Poslednju ulogu odigrao je 2012. u filmu "Led".

U jednom od poslednjih intervjua, Bata je izjavio:

- Ne smatram sebe životnim pobednikom. Jer, život je borba neprestana, kako je Njegoš rekao. U nekima pobeđujemo, u nekima ne. Važno je stalno se boriti i biti pozitivan. Pored toga, treba pravilno izabrati životnog saputnika, jer čovek ne može ništa sam da postigne. Mora da veruje u sebe i u ono što radi. Za moj kompletan uspeh zaslužna je moja supruga Lula. Ko zna kako bih se razvio kao ličnost bez stabilne porodice i jake žene kao što je ona. Lula je nosila ceo naš život - govorio je Bata.

ZA VALTEROM ŽALE I KINEZI

BATINA smrt potresla je milionsku publiku obožavalaca u Kini u kojoj je njegov film "Valter" najgledaniji, do sada. Vest su preneli elektronski mediji, a pojavila se i na sajtovima i odjeknula reakcija čitalaca. Bata je više puta boravio u Kini i tamo bio dočekan na način kako Kinezi dočekuju - velikane. Pre pola godine Bata je uz Novaka Đokovića, u spotu koji promoviše Srbiju, pozvao Kineze da posete našu zemlju. Kinezi su ga, inače, u više navrata odlikovali najvišim priznanjima.

TROKRILNI I ŠTEFICA CVEK

EROTSKA scena između Bate Živojinovića i Vitomire Lončar u filmu "Štefica Cvek u raljama života" Rajka Grlića iz 1984, ušla je u ovdašnju filmsku istoriju, i do danas ostala jedna od najpopularnijih i najcitiranijih kod svih generacija na prostori bivše Jugoslavije. Bata, koji igra Trokrilnog, u antologijskoj replici kaže Štefici: "Sad ću da šetam, pa ću da dođem da te...., dva sata, u cugu." Decenijama kasnije govorilo se da kad Bata vidi Čaka Norisa na ulici, uhvati ga za uvo i izdere se na njega: "Je l' sam te tako vaspitao?!"


NAGRADE

Među nagradama koje je dobio su tri Zlatne arene u Puli, Oktobarska nagrada Beograda, Nagrada za životno delo na festivalu u Avelinu, u Italiji, četiri Gran prija i dve nagrade "Car Konstantin", nagrada "Slavica" za životno delo, ruski Zlatni vitez i Zlatna medalja za životno delo, "Aleksandar Lifka", Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, Kristalna prizma, Beogradski pobednik... Tu je i Zlatna medalja kojom ga je 2015. odlikovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.


SLUČAJNO U POLITICI

BATA je na prvim višestranačkim izborima 1990. izabran za poslanika kao kandidat Socijalističke partije, i tako postao predsednik Komisije za žalbe građana. A 2002. bio je kandidat socijalista na izborima za predsednika Srbije. Kako je govorio, njegov ulazak u politiku desio se gotovo slučajno.

- U to vreme dosta sam boravio u mom selu, u Koraćici, a prvi koji je došao da nam ponudi da potpišemo neku pristupnicu bio je njihov predstavnik. Ranije sam se bavio politikom kao i svaki Jugosloven, na nivou seljačkog, kafanskog filozofiranja. Da je došao neko iz neke druge partije, verovatno bih i to potpisao. Ali, socijalisti su bili prvi - komentarisao je Bata i politiku na svoj duhovit način.


SAHRANA U ČETVRTAK

SOCIJALISTIČKA partija Srbije u sredu će održati komemoraciju u Domu sindikata, u 15. 30. U Gradskoj skupštini dan kasnije u 11.00 komemoraciju organizuje UFUS. Bata Živojinović biće sahranjen u četvrtak, u Aleji zaslužnih građana.
Pročitajte još:
* Poslednji Batin intervju za "Novosti": FALI MI SIN, VRATITE MI GA
* VIDEO: Uloge po kojima ćemo pamtiti Batu Živojinovića
* FOTO: Poslednji Batin izlazak u omiljenu kafanu
* Nikolić: Batu će srpski narod zauvek pamtiti
* Zvezdin oproštaj od Bate: Uvek je bio uz svoj klub, pomogao kada god je mogao
* Lula i Bata Živojinović: Tolerancija je recept za dugovečnost