Batin legat pored škole

S. B. M.

29. 08. 2017. u 06:04

Батин легат поред школе

Velimir Bata Živojinović

Određeno mesto u Koraćici na kom će biti podignuta spomen-kuća velikom glumcu. Glišić: Projekat završen, sledi odluka o upravljanju ustanovom

INICIJATIVA da Velimir Bata Živojinović dobije legat u rodnoj Koraćici, poprima željene obrise. Prvi korak, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa je završen, što je zaključeno na jučerašnjem sastanku potpisnika inicijative sa opštinskim vlastima u Mladenovcu.

Ideju da Bata dobije svoj legat podno Kosmaja dali su još u februaru Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Nenad Janković (Nele Karajlić) i Dragovan Ignjatović iz Koraćice. Oni su se juče sreli sa predsednikom opštine Vladanom Glišićem i arhitektom Goranom Đukićem.

- Prostor, na kom bi Batin legat trebalo da bude sagrađen, nalazi se u blizini seoske škole i crkve - ističe Glišić. - On je u vlasništvu države, a korisnik je mesna zajednica. Dogovor je da sada sa projektom konkurišemo za sredstva kod nadležnog ministarstva, ali i grada Beograda. U idejnom delu, projekat je završen, a na narednim sastancima ćemo se dogovoriti i o tome ko će da gazduje legatom. To će najverovatnije biti Centar za kulturu Mladenovca.

Da podsetimo, inicijativa za izgradnju legata stigla je na razmatranje u Vladu Srbije 4. avgusta, kako bi se i država uključila i pomogla izgradnju projekta.


SPOMENIK I POZORNICA

UKOLIKO se inicijativa usvoji, u Koraćici bi bio sagrađen objekat veličine oko 300 kvadrata za potrebe legata, letnja pozornica, ali i spomenik velikom glumcu. Deo ulice, od centra sela do kuće sećanja, poneo bi Batino ime, a planirana je i manifestacija "Batini dani". U inicijativi se predlaže i uređenje centra sela, parking prostora, kao i stvaranje parka.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije