TROBOJKA NA SMETLIŠTU: Neuki Dukljani smetnuli s uma da se knjaz Nikola krunisao pod istom tom zastavom

Veliša Kadić

05. 03. 2021. u 09:57

Trobojku i srpstvo ne mogu iščupati iz usnulog gospodara, kao ni njegovu pesmu o Kosmetu iz 1867. "Onamo, namo"

ТРОБОЈКА НА СМЕТЛИШТУ: Неуки Дукљани сметнули с ума да се књаз Никола крунисао под истом том заставом

Novosti

PRVI put u dugih stotinu godina od smrti poslednjeg crnogorskog suverena Nikole I Petrovića Njegoša, Srbina i Crnogorca, Cetinjani su poveli rat! Ovog puta "car junaka" je zanemeo kada se šaka "patriota" okupila kraj crkve na Ćipuru gde počivaju njegovi zemni ostaci, a venac sa trobojkom koji je delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem položila na kamenu ploču, završio na obližnjem smetlištu!

Udarili su na knjaza i kralja, a da toga nisu svesni. Jer, sigurno bi Nikola tako prošao da je danas živ. Bruka! Što bi rekao rečiti profesor Goran Danilović - nisu oni uklonili nego raščerupali venac. A trobojku i srpstvo ne mogu iščupati iz usnulog gospodara, kao ni njegovu pesmu o Kosmetu iz 1867. "Onamo, namo" koja je postala svojevrsna himna celog srpskog roda, pa i Crnogoraca.

Neuki Dukljani smetnuli su s uma da je, recimo, knjaz Danilo I Petrović Njegoš prvi ustanovio trobojku u Crnoj Gori kao državnu zastavu i to 1860. godine. Džaba i što se knjaz Nikola I krunisao za kralja na Cetinju pod istom tom zastavom. I sve bi to da potru, da se zaboravi, nestane. Jer to nekome smeta. A svedoci smo da se to obeležje poslednjih godina našlo pred žestokim udarom režima Mila Đukanovića. Pokušava se istisnuti, proglasiti "stranom i okupatorskom srpskom" zastavom. Otrovne poruke lansirane su iz usta istog onog Mila koji je svojevremeno devedesetih zaratio sa "šahovnicom" i zbog nje prestao da igra šah.

U incidentu na Cetinju nisu problem Cetinjani, nego država. Jer, kako je moguće da se Vlada toliko unizi i da ne reaguje. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije gde se u rukama nekog "hrabrog patriote" bez lika, poput nekog trofeja, nalazi "zaplenjena" trobojka. I niko ništa! Zvanična Podgorica ćuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)