BRISELSKI AUTOGOL: Evropa ne ume da se suprotstavi ruskoj invaziji drugačije osim upornim samokažnjavanjem

Goran Čvorović

05. 05. 2022. u 10:17

Nije prvi put da zarate Brisel i logika, jer nema ni smišljene politike, ni strategije, ni vizije

БРИСЕЛСКИ АУТОГОЛ: Европа не уме да се супротстави руској инвазији другачије осим упорним самокажњавањем

Novosti

MOGLO bi da se dogodi da ruska invazija na Ukrajinu briselskim autogolom ostavi Evropu bez gasa.

Da se razumemo: ne bi trebalo podržavati prekrajanje granica i upadanje na tuđu teritoriju u 21. veku, naročito ako se to još dešava uz prolivanje sopstvene i tuđe krvi. Ko će to bolje da zna od nas, kojima godinama otimaju Kosovo?

Ali, ako neko ne zna da se tome suprotstavi na drugi način, osim da uporno i mazohistički kažnjava samog sebe, onda on nema ni smišljenu politiku, ni strategiju, ni viziju. A upravo to se događa sa EU. Odnosno, sa jednim delom njenih članica.

To je pokazao i vanredni sastanak ministara energetike održan početkom ove sedmice. Mantra o dugoročnoj diverzifikaciji, smišljena kao jedino rešenje za odbijanje plaćanja gasa u rubljama, u trenutku kada već uveliko treba da se misli na popunjavanje zaliha za predstojeću zimu, deluje daleko, neostvarivo, neozbiljno i utopijski. Kao i svaka druga bajka, uostalom. Proći će do tada još mnogo manje bajkovitih zima uz hladne peći.

Zato se u Briselu na zajedničkim sastancima utrkuju da javno manifestuju jedinstvo i zahtevanje poštovanja međunarodnih ugovora koji predviđaju plaćanje u evrima, dok iza leđa, kad ostanu sami u mraku, u sudaru s realnošću, krišom konvertuju te iste evre u rusku valutu.

Sve to važi i za sankcije na naftu. Zato je cena benzina danas na pumpama u liberalnoj Nemačkoj 2,4 evra, a u pragmatičnoj Mađarskoj skoro upola manja - 1,3. Sila boga ne moli, čak iako ste ateista.

Zdrava logika kaže da sankcije treba da zabole one kojima se uvode (koliko god to, generalno, bilo nepravedno i nehumano), a ne one koji ih nameću. Ali, ništa čudno. Nije ovo prvi put da zarate Brisel i logika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)