DEMONSTRACIJA MRŽNJE: Prišina pokazala pravo lice odnosom prema srpskom hramu

Dragana ZEČEVIĆ

12. 06. 2021. u 10:36

Jasno je da i albanska omladina odrasta na matrici da sve što je srpsko treba mrzeti

ДЕМОНСТРАЦИЈА МРЖЊЕ: Пришина показала право лице односом према српском храму

Novosti

HRAM u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira u miru, ljubavi i slozi.

Ove reči vladike Teodosija, koji je sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske, u četvrtak, prvi put posle 23 godine, služio liturgiju u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u Prištini, očito su zasmetale prištinskim vlastima.

Nedugo posle poruke mira, svetinju, koja je bezbroj puta skrnavljena u protekle dve decenije, opkolili su pripadnici kosovske policije, vršeći nekakav uviđaj. Jutro posle liturgije, na hramu je osvanuo grafit "Isus mrzi Srbe".

Time je nastavljen niz skrnavljenja svetinje u centru grada iz koje je 1999. godine proterano 40.000 Srba, koji bi se, da su ostali na svojim ognjištima, bez sumnje okupljali u hramu. Ali, nažalost, Albanci su je pretvorili u javni toalet, pentrali se po zidinama vežbajući alpinizam, a onda je i jedna estradna umetnica, polunaga, snimila spot baš u hramu.

Ali, onima kojima ništa nije sveto, sve to nije bilo dovoljno. Posle "policijskog uviđaja" kod svetinje, oko koje jedino nije pokošena trava, stigla je i ta poruka da Srbe mrzi Bog.

Jasno je da i albanska omladina odrasta na matrici da sve što je srpsko treba mrzeti. Iako decenije pokazuju da mržnja nikome dobro nije donela. Demonstracije studenata prištinskog univerziteta zbog služenja liturgije samo su nastavak napada na vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

Opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora KiM i upravo zato albanskim političarima smetaju vernici koji su se u ovoj svetinji sabrali. Makar na jednoj liturgiji.

I zato s pravom stoji pitanje - da li ovako albanski političari i akademska zajednica planiraju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji?

Kad im smeta i miris tamjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!