PREKRETNICA U ENERGETSKOJ POLITICI SRBIJE: Poslanici danas raspravljaju o novim zakonima

E.B.T.

15. 04. 2021. u 12:58

ČETIRI predloga zakona iz oblasti rudarstva i energetike, o kojima se danas raspravlja u Narodnoj skupštini, predstavljaju prekretnicu u odnosu na dosadašnju politiku Srbije u ovom sektoru koja se do sada bazirala na korišćenju energije iz termoelektrana i hidroelektrana.

ПРЕКРЕТНИЦА У ЕНЕРГЕТСКОЈ ПОЛИТИЦИ СРБИЈЕ: Посланици данас расправљају о новим законима

Foto Tanjug

Ovo je danas izjavila resorna ministarka Zorana Mihajlović ističući da novi propisi predviđaju da se energetska politika naše zemlje bazira na korišenju obnovljivih izvora.

- Želimo da postavimo temelje da energetika bude pokretač privrednog razvoja, da njeno učešće ne bude samo pet odsto bruto domaćeg proizvoda, nego da dođe i do 10 procenata BDP-a - naglasila je Mihajlovićeva predstavljajući predloge zakona. - Srbija donosi moderne zakone koji će omogućiti zelene investicije i zelenu energetiku. Trebalo bi da doprinesu klimatski održivom privrednom razvoju naše zemlje, koji već postoji u svetu.

Ona je ocenila da Srbija do sada nije vodila računa ni o tome kako se odnosi prema energetici, niti da zaštiti mineralne resurse i da ih efikasno koristi.

- Sa ovim zakonima naša zemlja se usklađuje sa evropskim direktivama iz oblasti zaštite životne sredine - naglasila je ministarka. - Srbija se potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezala na zelenu agendu, odnosno da do 2040. godine koristi 40 odsto energije iz obnovoljivih izvora, a do 2050. godine 50 odsto. To Srbija može, a zakoni su prvi korak ka tome.

Ona je navela da danas poslanici raspravljaju o predlogu četiri akta, a to su Predlog izmene i dopune zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Predlog izmene i dopune zakona o energetici i o dva nova predloga zakona - Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo je, kako ističe, na novim predlozima akata radilo u saradnji sa ostalim ministarstvima, direkcijama, preduzećima, civilnim sektorima, a o njima se raspravljalo i kroz radne grupe i kasnije kroz javne rasprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta