PROZORI ZA 300.000 DOMOVA: Od jeseni država plaća polovinu troška za zamenu stolarije i izolaciju

E. B. T.

14. 04. 2021. u 11:23

DO Nove godine će bar 300.000 domaćinstava krenuti u proces zamene dotrajalih prozora, vrata i ugradnju izolacije, uz finansijsku podršku države. U junu će početi da radi Uprava za energetsku efikasnost koja će zajedno sa lokalnom samoupravom sufinansirati troškove građana za ovu vrstu radova do 50 odsto.

ПРОЗОРИ ЗА 300.000 ДОМОВА: Од јесени држава плаћа половину трошка за замену столарије и изолацију

Arhiva

Cilj je da se smanji potrošnja energije i ostvare uštede na računima. Ovo je u utorak najavila ministarka energetike Zorana Mihajlović.

- Hoćemo da prve javne pozive kroz jedinice lokalne samouprave završimo do kraja leta, a to znači da već na jesen jedan deo građana može da započne taj posao, a da do Nove godine možemo da kažemo da je pokrenuto bar 10 odsto domaćinstava da menjaju stolariju - kazala je ministarka za televiziju K1. - Imaćemo dovoljno novca da sprovedemo taj proces, jer ćemo koristiti sredstva i iz međunarodnih finansijskih institucija. Bilo bi nemoguće da sve finansiramo iz budžeta, jer u Srbiji ima oko tri miliona domaćinstava na koja se ovo odnosi.

Ona je kazala da će procenu troškova zamene stolarije obavljati republičke i komisije lokalnih samouprava. Analiziraće se koliko je novca realno potrebno za izvođenje radova prema broju kvadratnih metara stana ili kuće.

Kako u Ministarstvu energetike, za "Novosti", objašnjavaju opštine i gradovi će raspisati javni poziv za prijavljivanje građana za dobijanje bespovratnih sredstava za zamenu stolarije i ugradnju izolacije. Tome prethodi, javni poziv Ministarstva na koji se javljaju lokalne samouprave, kako bi se odredio iznos subvencija za finansiranje ovog programa.

- Zatim će opštine i gradovi raspisati poziv za izbor preduzeća koja će obavljati radove na energetskoj sanaciji stambenih objekata, i tako će biti formirana lista firmi koje će učestvovati u programu - navode u Ministarstvu, za naš list. - Nakon toga lokalne samouprave pozivaju građane i na osnovu odobrenih prijava i faktura uplaćuju sredstva preduzećima.

Lokalne komisije će, kako ističu, kontrolisati domaćinstva izlaskom na teren, pre donošenja odluke o dodeli subvencija i nakon realizacije radova, kao uslov za isplatu sredstava. U Ministarstvu navode da je ovo pilot-projekat koji će pomoći da se sledeće godine unaprede i pojednostave procedure za realizaciju ovih programa. Osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti predviđeno je novim Zakonom o energetskoj efikasnosti koji će se pred poslanicima Narodne skupštine naći u četvratak, zajedno sa ostalim aktima iz ove oblasti.

MOGUĆE I UČEŠĆE BANAKA

TOKOM ove godine realizovaće se pilot-projekat finansiranja programa lokalnih samouprava na energetskoj sanaciji domaćinstava, a rezultati će biti korišćeni za pripremu što jednostavnijih procedura i postupaka za građane - ističu u Ministarstvu energetike. - Drugi model se odnosi na eventualno učešće banaka u ovom procesu. Očekujemo da bi njegova primena mogla da počne u toku sledeće godine, ali će se to znati nakon realizacije ovog pilot-projekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola