KAKO ĆEMO PUTOVATI OVE SEZONE? Najvažniji dogovor sa Grčkom - Italija i Španija najproblematičnije

Tanjug

14. 02. 2021. u 14:58

КАКО ЋЕМО ПУТОВАТИ ОВЕ СЕЗОНЕ? Најважнији договор са Грчком - Италија и  Шпанија најпроблематичније

Foto: EPA

- RAZGOVARAMO i razmenjujemo informacije sa zemljama u koje naši turisti najčešće idu, ali još nemamo definisane uslove pod kojima ćemo ove sezone putovati u inostranstvo, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Kaže da su posebno važni razgovori sa Grčkom, kao zemljom gde naši ljudi letuju u najvećem broju.

- Tokom većeg dela prošle sezone Grčka je bila zatvorena i ove godine želimo da budemo sigurni da će granica biti otvorena - dodaje Seničić.

Dodaje da je ministarka turizma Tatjana Matić razgovarala sa svojim grčkim kolegom, da je i JUTA dala svoje sugestije kako bi trebalo da izgleda protokol ulaska u zemlju.

- Predlozi se sada razmatraju i u Srbiji i u Grčkoj i očekujemo da se vrlo brzo dođe do sporazuma koji će predvideti jedinstveni sertifikat za ljude koji su vakcinisani i koji ce biti prepoznati u jednoj i drugoj zemlji. S druge strane treba da za one koji nisu vakcinisani unapred predvidimo da li je uslov PCR test ili neka druga vrsta testa - objašnjava Seničić.

Ocenjuje da bi bilo dobro da to bude antigenski test, koji je znatno jeftiniji i da će na sličan način pokušati da se dogovore protokoli i sa ostalim državama.

Seničić navodi da ima najava iz Turske da za ulazak u tu zemlju neće biti potreban nikakav dodatni uslov, kao što je bilo i prošle godine.

Iz Egipta, takođe, najavljuju da neće menjati uslove i da će i dalje biti dovoljan PCR test, dok još nije poznat stav Egipta kada je reč o vakcinama.

- Što se tiče ostalih zemalja, Crna Gora je najavila da ove godine, za razliku od lane, neće zatvarati granicu. Očekujemo da će se nesmetano putovati i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju pa i Bugarsku - kaže Seničić.

Kao trenutno najproblematičnije destinacije kada je reč o uslovima putovanja, navodi Italiju, Španiju i Portugaliju.

Ističe da je kako stvari sada stoje, sasvim izvesno da sa njima nećemo moći da napravimo dogovore kakvi se očekuju sa već spomenutim drugim zemljama.

Razlog za to jeste činjenica da je u njima najavljen "lokdaun" do maja, što znatno otežava i odlaže dogovaranje sa njima.

Ipak, navodi iako nam sadašnja situacija ne ide naruku, pratiće se kako će se ona dalje razvijati i u skladu sa kretanjima reagovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lopovi i prevaranti

14.02.2021. 16:52

Men grcka videti neće poduže! S takvim prevarantima ne zalim više da imam posla! Vratite mi pare od 2020! Sram vas bilo! Sto nemcima niste zadržali pare? Našli ste na siromašnoj Srbiji da se izivljavate! Ogorcen sam na grke!