NOVOSTI ISTRAŽUJU: Da li je pandemija smanjila krijumčarenje i prodaju falsifikovane robe

E. B. TALIJAN

22. 10. 2020. u 11:00

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли је пандемија смањила кријумчарење и продају фалсификоване робе

Foto: Uprava carine

PANDEMIJA je zadala snažan udar privredama širom sveta, ali falsifikovanje robe poznatih brendova i neregularni kanali kojima ona stiže do potrošača odolevaju krizi.

Ove godine bi količina krivotvorenih proizvoda koje su krijumčari pokušali da unesu u Srbiju i prodaju našim građanima mogla da premaši lanjske cifre. Uprava carina je od januara do sada zaplenila 532.375 artikala zbog sumnje da su kopije, a prošle godine je uništeno gotovo pola miliona različitih "lažnjaka" i čak 4,5 tona tekstila. Istovremeno, tržišna inspekcija je do 1. oktobra oduzela 79.151 komad krivotvorene robe, dok su lane sprečili da se proda 209.528 kopija.

Kako ističu sagovornici "Novosti" iz ovih nadležnih institucija, najviše se falsifikuju odeća, obuća, sportska oprema, torbe, tašne, neseseri, naočari, satovi, parfemi, kozmetički preparati, alkoholna pića, duvan, igračke. Sve više je i kopija lekova i prehrambenih proizvoda, što može da bude posebno opasno za zdravlje potrošača.

- Među najčešće krivotvorenim brendovima su Adidas, Nike, Converse, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, Philipp Plein, Hummel, Armani, Cat, Levis, Hugo Boss, Michael Kors... - navode u Upravi carina za naš list. - Količina krivotvorene robe tokom pandemije mogla bi znatno da premaši prošlogodišnje cifre, koje je do sada već dostigla. Iako je širenje virusa uslovilo slabiji priliv robe i putnika i uticalo da se smanji i broj predmeta u kojima su privremeno zadržani proizvodi zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine, količina falsfikovanih artikala nije manja.

ŠTETA I ZA GRAĐANE I ZA DRŽAVU

KRIVOTVORENA roba često može biti ozbiljna pretnja za zdravlje i bezbednost potrošača, osim što predstavlja obmanjujuću poslovnu praksu. Pogađa mnogo šire slojeve društva, nanosi štetu državnom budžetu i legalnim proizvođačima i distributerima, a od profita, ostvarnog nezakonitom distribucijom i prodajom robe na crnom tržištu, često se finansiraju drugi vidovi kriminala. Falsifikovani proizvodi moraju biti isključeni iz proizvodnje i trgovinskih tokova i uništeni.

Carinici su polovinom oktobra u opštini Medveđa otkrili "audi" pun zlatnog nakita i satova, kopije čuvenih brendova Rolex, Hugo Boss i Calvin Clein. U toku ove godine na prelazu Gradina sprečili su krijumčare da unesu dve tone odeće i obuće, "lažnjaka" robnih marki Adidas, Nike, Puma, Polo, Replay, Levis. U jednoj od mnogobrojnih akcija, na aerodromu "Nikola Tesla" otkrili su 100 kilograma kopija šalova Burberry. Na graničnom prelazu Gradina zaplenili su falsifkovane sertifikate i barkodove svetskih brendova Armani i Gucci i osujetili plan da se njihovi lažni artikli na našem tržištu prodaju kao originali. U Raškoj su otkrili i krojačke radionice koje su proizvodile kopije sportske opreme poznatih marki.

Prateći globalni trend i falsifikovana roba se iz krijumčarskih tokova, kao i iz fizičkih radnji i sa ulica, seli na internet. U Carini ističu da je to posebno zabrinjavajuće, a tržišna inspekcija naglašava da je pojačala nadzor nad prodajom robe ovim kanalom.

OPREZNO S LEKOVIMA ZA POTENCIJU

ZDRAVSTVENI inspektori u toku ove godine otkrili su šest vrsta lažnih lekova za potenciju u količini od 286 pakovanja.

- To su Cialis film tablete 4h20 mg, Kamagra Gold 100 mg, Kamagra oral Jelly 100 mg, Super Kamagra 2x1, Kamagra 100 mg Strawberry With Lemon, Vikalis VX 40 mg - naveli su u zdravstvenoj inspekciji za "Novosti". Prošle godine je, kako ističu, otkriveno ukupno 383 pakovanja falsifkovanih lekova.

- Na različitim sajtovima se nude čak i falsifikovani lekovi i medicinska sredstva, što znači da su neprovereni, a time i nebezbedni i potencijalno opasni po zdravlje građana - kažu u Upravi carina.

Tržišna inspecija ukazuje da posebno nadzire neregistrovane firme i pojedince koji se, između ostalog, bave i prodajom falsifkovane robe putem društvenih mreža.

- Inicijativa za pokretanje internet istrage može da potekne i od potrošača koji je nezadovoljan robom, kao i od nosioca prava intelektualne svojine koji podnosi prijavu za falsifkovani proizvod - navode u tržišnoj inspekciji. - U ovom periodu naš sektor je u značajnoj meri suzbio aktivnosti prodaje krivotvorene robe, među kojima su obuća, odeća, sportska oprema, duvanski proizvodi, kozmetika...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)