NISU TAČNI NAVODI O NBS: Centralna banka nikad nije osporavala pravo banaka da naplate obradu kredita

B. Ca.

25. 09. 2020. u 20:10

НИСУ ТАЧНИ НАВОДИ О НБС: Централна банка никад није оспоравала право банака да наплате обраду кредита

Foto. N. Skenderija

NARODNA banka Srbije je ukazala da su netačne informacije koje se poslednjih dana pojavljivala u medijima o stavu NBS o nezakonitosti naplate troškova obrade kredita.

Kako kažu, takvi navodi mogu neosnovano generisati rizike koji mogu imati uticaj na stabilnost finansijskog sistema. U Narodnoj banci tvrde da nikada nisu zauzeli stav da banke nemaju pravo na naknadu obrade kredita!

Kako u NBS kažu, Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga je propisano da ugovor o kreditu mora da sadrži vrstu i visinu svih naknada koje padaju na teret korisnika kredita.

- Važno je ukazati na to da naknade i troškovi u vezi sa realizacijom kredita - troškovi obrade, praćenja i administriranja kredita, koje banka naplaćuje od korisnika, ulaze u obračun efektivne kamatne stope i zakonska je obaveza banke da ih jasno predoči korisniku u predugovornoj fazi - objašnjavaju u NBS. - Banke su dužne da efektivnu kamatnu stopu obračunavaju na jedinstven propisani način radi poređenja istovrsnih ponuda različitih banaka. Ovakvim postupanjem obezbeđuje se da korisnik sagleda sve obaveze i troškove koje bi mogao imati u slučaju donošenja odluke da ugovor o kreditu zaključi sa bankom.

Narodna banka Srbije je, kako kažu, propisala obavezu za banke da korisniku pruže potpune i jasne informacije i odgovarajuća objašnjenja o uslovima koji se odnose na ugovor o kreditu, a koje obuhvataju i informacije o troškovima koje korisnik ima u vezi sa kreditom, koje banka, u granicama propisa i dobrih poslovnih običaja i u skladu sa svojom poslovnom politikom, utvrđuje za pruženu uslugu.

- Korisnik, na osnovu informacija predočenih od banke odlučuje da li će zaključiti ugovor o kreditu s bankom - objašnjavaju u NBS. - Podsećamo da je i Vrhovni kasacioni sud u vezi s ovim pitanjem, zauzeo stav da "banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pa odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava pod uslovom da ponuda banke sadrži jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita.

TROŠKOVI

Troškovi obrade kredita i puštanja kredita, kao i drugi troškovi koje banka obračunava mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope - kažu u NBS. - Vrhovni kasacioni sud je ovakav stav zauzeo, između ostalog, i tumačenjem odredaba Odluke o jedinstvenom načinu obračuna i objavljivanja efektivne kamatne stope na depozite i kredite, koja je stupila na snagu 01.10.2006. godine, a kojom su detaljno definisani troškovi u vezi s odobravanjem kredita i obaveza da se svi iskažu kroz obračun efektivne kamatne stope, o čemu je sud dao detaljno tumačenje u obrazloženju svog pravnog stava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Veki

26.09.2020. 08:44

izbori su zavrseni, sad mogu otvorenih karata da igraju, sad je narod nebitan. ono sto su rekli, nisu rekli. takva nam je drzava, i meni je predsednik opstine obecao put da odradi za nas 6 porodica, obecao da zaposli djaka generacije opstine, pa nema nista...to je bilo pred izbore, sad ko nas sisa. sto se tice moratorijuma, sad ce da nam uzmu duplo onih 100 eura sto su nam dali. vazno je da oni imaju a narod vise nije bitan, do sledecih izbora.