BANKE BLOKIRAJU SRPSKE SUDOVE: Desetine hiljada tužbi zbog troškova obrade kredita

B. Ca.

22. 09. 2020. u 14:37

OSNOVNI sudovi u Srbiji u poslednje tri godine blokirani su desetinama hiljada tužbi građana protiv banaka, kojima se traži poništavanje odredbi ugovora o kreditima na osnovu kojih su banke naplaćivale "troškove obrade kredita".

БАНКЕ БЛОКИРАЈУ СРПСКЕ СУДОВЕ: Десетине хиљада тужби због трошкова обраде кредита

Foto: Tanjug

Na ovo je danas ukazalo Udruženje sudija i tužilaca UST i pozvalo Vladu da učestvuje u rešavanju ovog pitanja na brz i pogodan način, jer sudovi zbog zatrpanosti predmetima ne mogu da ih rešavaju.

Parnična odeljenja osnovnih sudova koji postupaju u prvom stepenu su ove godine utrostručili mesečni priliv predmeta, pa tako sudija koji postupa u ovoj materiji dnevno primi i po više desetina tužbi sa ovim tužbenim zahtevom.

Ovo strukovno udruženje očekuje da Vlada Srbije kao i kod problema za zaduživanjem u švajcarcima, oformi radnu grupu sa predstavnicima nadležnih ministarstava, Narodne banke Srbije, poslovnih banka i sudija, koja bi se pronašao model za što efikasnije prevazilaženje ove situacije.

Kako UST navode, u ovim sporovima između građana i banaka, banke spore pravni osnov i pravno shvatanje banaka nema uporište u domaćim propisima. Dodaju da bi ovaj problem uskoro mogao da pogađa i državu jer će kao posledica ovog nesavladivog stanja proizaći zahtevi za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, koji će biti praćeni ogromnim troškovima koje će plaćati država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!