UZET TEK SVAKI ČETVRTI VAUČER: U Ministarstvu turizma kažu da se rok važenja turističkih subvencija ne može produžiti

E. B. T.

11. 09. 2020. u 18:00

NEMA mogućnosti da se produži važenje ovogodišnjih vaučera za odmor u Srbiji, a građani koji do sada nisu uzeli ovu subveniciju, to mogu da učine do 15. oktobra.

УЗЕТ ТЕК СВАКИ ЧЕТВРТИ ВАУЧЕР: У Министарству туризма кажу да се рок важења туристичких субвенција не може продужити

Novosti

U Ministarstvu turizma kažu da, kao i svake godine, vaučeri moraju da se iskoriste najkasnije do 20. novembra, kako bi ugostiteljima novac mogao da se refundira do zaključenja budžetske godine i da bi se ispoštovale sve obaveze države prema njima.

Ovako u Ministarstvu trgovine i turizma za "Novosti" objašnjavaju razlog zbog koga ne mogu da izađu u susret inicijativi udruženja "Moja Srbija", koje je zatražilo da se taj rok produži do 20. decembra.

Prva tura od 160.000 vaučera podeljena je za manje od dva meseca, do 26. februara. Tokom vanrednog stanja, Vlada je rebalansom budžeta opredelila još dve milijarde dinara za 400.000 novih subvencija za odmor. Međutim, podeljeno je tek nešto više od četvrtine, oko 108.000 vaučera. Deo preostalih sredstva, ipak će završiti u rukama ugostititelja. Kako je ministar Rasim Ljajić naveo, 900 miliona od vaučara preusmereno je za pomoć gradskim hotelima.

- Rokovi propisani u okviru Uredbe o podsticanju domaćeg turizma su u skladu sa odredbama Zakona o budžetu za ovu godinu te, nažalost, ne postoji mogućnost da se menjaju - navode u nadležnom ministarstvu.

Iz udruženja "Moja Srbija" ističu da su ih prethodnih meseci zvali mnogi građani i negodovali, jer zbog epidemije nisu mogli da iskoriste vaučere koje su dobili za odmor u martu, aprilu i maju, a onemogućena im je ponovna prijava za ove subvencije.

- Zvali su i ugostitelji, jer su oni imali isti problem, popunjene kapacitete do 20. novembra i nezadovoljne goste kojima ne mogu da izađu u susret i prihvate njihove vaučere u drugom periodu - kaže Milan Ristić, predsednik udruženja.

PROMENA TERMINA

U MINISTARSTVU potvrđuju da oni koji su uzeli subvenciju za odmor, mogu da promene termin u dogovoru sa ugostiteljem, ali ne i objekat, i ne mogu u istoj godini da se prijavljuju za novi vaučer. Građani koji su bili sprečeni da u ovoj godini iskoriste uzetu subvenciju za odmor, kako ističu, ne gube pravo da za novu apliciraju u narednoj sezoni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili