KRAGUJEVAČKI TRAMVAJI U BREMENU: U kompaniji "Simens" u Sobovici počinje serijska proizvodnja šinskih vozila, kupovinu planira i Beograd

M. Đošović

12. 08. 2020. u 10:00

КРАГУЈЕВАЧКИ ТРАМВАЈИ У БРЕМЕНУ: У компанији Сименс у Собовици почиње серијска производња шинских возила, куповину планира и Београд

Tramvaj jiz Sobovice

PRVE dve, od četiri tramvajske celine, montirane na platformi "Simensove" fabrike u Sobovici, kod Kragujevca, već su "sišle" na interne fabričke šine i uskoro će biti spremne za izvoz u najveće nemačke, francuske i španske gradove.

"Novosti" saznaju da će tramvaje iz ove fabrike, nakon grada Bremena, kupiti i Beograd.

Ekipa stručnjaka iz bečke centrale "Simensove" kompanije, koja je nadgledala ceo proizvodni proces, kako saznajemo, kolegama iz Šumadije je "upisala" ocene prema najvišim aktuelnim standardima, a izuzetno su zadovoljni i obrazovanjem radnika mašinske struke koji su bili angažovani na montažnoj liniji tramvaja. Izvoz prvih gradskih šinskih vozila za tržište EU kreće već na jesen ove godine. Šumadijski "Simens", ako se stabilizuje situacija sa pandemijom virusa korona, već naredne godine planira da, pored 1.200 postojećih, angažuje još 1.000 radnika, kako bi se proizvodilo od 60 do 80 tramvaja godišnje i oko 350 vagona za vozove.

I pored problema sa manjim dobavljačima delova iz EU, fabrika u Kragujevcu je skoro u roku završila nulti proizvod, koji će se nakon "generalke" u Beču već na jesen kretati šinama u nemačkom gradu Bremenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

misko

12.08.2020. 11:15

Kvalitetno i po povoljnoj ceni a Simens ce da skida kajmak. Nasi ce biti zadovoljni samo je pitanje za koje plate. Minimalac u nemackoj 1300e, a bas me zanima koliko imaju nasi inzenjeri u Sumadiji. Garant upola i kao treba da su srecni..

somborac

12.08.2020. 14:56

@misko - Misko, ako mislis na bruto platu u nemackoj, skoro si u pravu. Kamo srece da je 1300 € neto. U firmi gde ja radim, ide makar trecina radnika svakog meseca posle primanja plate na socijalno, da bi im oni platili stanarinu (ili deo nje).

Jana

12.08.2020. 11:41

Sve je dobro sto se radi i proizvodi a isto tako sto ekonomija napreduje a samim tim i bolji standard drustva. A bilo bi jos bolje kada bi u svim gradskim prevozima nabavili fotokataliticki preciscivaci vazduha, Ruska proizvodnja provereno i kvalitetno. Sada kada vlada pandemija itekako bi nam dobro doslo da udisemo cist vazduh bez bojazni zarazavanja i stalno nosenje maski.

Dorcol

12.08.2020. 14:07

@Jana - Ако је Руско, мора да је проверено. Од Руса и домаћих русофила. Као и вакцина која стиже...

Bungi

12.08.2020. 12:49

Kad možete da kupujete "domaće" tramvaje za Beograd, možete i autobuse.A ne uslov da je fabrika u poslednjih 5 godina ostvarila toliki i toliki profit, pa ovo pa ono, samo što niste napisali ko će biti izabran.Najniža cijena i najduža garancija su jedini kriterijum.A ne, da je Man ili Mercedes kupio Ikarbus onda bi kupovali "domaće".?Komunalna policija Beograd kupuje Land Rover a "domaća" fabrika Fiat zjapi prazna, nema kome da proda auta.?Bando!

Misko

12.08.2020. 17:21

Govorim o platama inzenjera na prvom mestu a i radnika naravno. Treba raditi ali i biti placen za godine skolovanja. U nasoj situaciji daj sta das samo da se ne sedi a stranci to obilato koriste. Zato im se i ne isplati da udjemo u EU. Odmah bi skocile plate a i njima interes da ovde rade.

Marangon

14.12.2020. 16:28

Hajde da mi neko objasni, kako je moguće da dve fabrike vagona i šinskih vozila u Srbiji propadnu, a da Simens dođe i pravi tolike tramvaje i vagone?