Državljani Srbije koji u Crnoj Gori imaju nekretnine u velikom problemu: Evo i zbog čega

Veliša KADIĆ

07. 08. 2020. u 11:00

DRŽAVLjANI Srbije još su na stendbaju kada je u pitanju otvaranje granica Crne Gore.

Држављани Србије који у Црној Гори имају некретнине у великом проблему: Ево и због чега

Nikola Fifić

Rampe su spuštene zbog epidemije virusa korona, ali ne i za neke druge zemlje, kod kojih je epidemiolška situacija identična kao u Srbiji. Nisu samo revoltirani turisti koji godinama hrle ka crnogorskoj obali, ali i rekama i planinama, nego i hiljade vlasnika nekretnina, koje su ostale "zarobljene" podno Lovćena zbog mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti. Poslednja nezvanična informacija bila je da bi 10. avgusta rampa mogla biti podignuta, ali za to nema zvanične potvrde.

Vlada Crne Gore postepeno otvara granice za strance koji mogu da uđu u zemlju, ali to još ne važi za državljane Srbije. Međutim, pre tri dana Rusi i Azerbejdžanci su se našli na "zelenoj listi", i oni će uskoro moći da dođu u Crnu Goru.

Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, tvrdi da je jedan od ključnih parametara broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a drugi je kretanje obolelih odnosno dugoročni trendovi.

- Predlog za uključivanje Rusije na "zelenu listu" je došao od operativnog štaba za turizam i od resornog ministarstva. Vrlo ozbiljno razmatramo dalje korake za ažuriranje liste za zemlje u regionu. Tu ne smemo zaboraviti potencijalne brojeve ljudi koji bi došli u Crnu Goru i o tome se mora voditi računa. Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po naše građane.

Teodora Ćirić


U velikim problemima su državljani Srbije koji u Crnoj Gori imaju nekretnine - kuće, stanove, poslovne prostore, firme. Prema podacima Centralne banke Crne Gore, državljani Srbije su samo prošle godine kupili nekretnine u vrednosti od 24,6 miliona evra i na drugom su mestu po vrednosti kupljenih nepokretnosti, odmah iza Rusa! Računa se da u Montenegru poseduju hiljade vikendica i kuća.

Pandemija je spustila turističku privredu na niske grane, pa su iz Turističke organizacije Budve predložili Institutu za javno zdravlje otvaranje granica za Srbe. Međutim, taj zahtev je još na čekanju. Iz turističkog centra Crne Gore poručuju da turistima iz Srbije treba da se omogući dolazak sa ELISA serološkim testom ili ECIJA testom.

I predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić pozvao je Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti da odrede datum otvaranja granica sa Srbijom i Rusijom, kako bi se spasao ostatak turističke sezone.

DAŽBINE SKUPLjE IZ BEOGRAD

MNOGI naši građani rešili su da se povinuju crnogorskim zakonima i legalizuju svoju imovinu kako bi izbegli stroge mere države. Pristali su da na 120 mesečnih rata plaćaju svoje obaveze, ali zbog novonastale situacije, to sada čine iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Novog Pazara i drugih centara, uz dodatne troškove.

- Dažbine plaćam odavde iz Srbije, uz dodatni trošak, kao da to činim iz bilo koje strane države - priča Zoran T., iz Beograda, koji ima kuću na Jazu. - Nije problem samo u plaćanju obaveza nego i u održavanju imovine koju nisam obišao pola godine. Ne znam u kakvom je stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?