OSIGURANJA ISPLAĆUJU ARANŽMANE: Od početka pandemije turistička inspekcija podnela 27 zahteva da se oduzme agencijama licenca

J. Su.

21. 01. 2022. u 08:00

TURISTIČKA inspekcija je od početka pandemije podnela 27 predloga za oduzimanje licence, agencijama koje se bave organizacijom putovanja.

ОСИГУРАЊА ИСПЛАЋУЈУ АРАНЖМАНЕ: Од почетка пандемије туристичка инспекција поднела 27 захтева да се одузме агенцијама лиценца

Foto Tanjug

Od toga, tri su stavile "ključ u bravu" i proglasile stečaj. Osim "Kompasa" iz Novog Sada, koji je otišao u stečaj u januaru ove godine, pre toga su isto to uradile i "MM gold travel" iz Čačka i "MM turs" iz Niša.

Njihove licence za rad su i oduzete.

Ipak, veruje se da je broj propalih, zatvorenih i onih agencija koje su otišle u stečaj, mnogo veći. U Turističkoj inspekciji ističu da se licenca oduzima i u drugim situacijama, kada agencija prestane da ispunjava propisane uslove.

- Gubitkom licence agencija više ne može da obavlja poslove organizovanja turističkih putovanja, ali to automatski ne znači zatvaranje - objašnjavaju u Turističkoj inspekciji.

- Ona može da radi kao posrednik.

Aleksandar Senčić, Foto Tanjug

Kada je reč o oštećeniim putnicima, očekuje se da će njihovi uplaćeni aranžmani biti isplaćeni iz polisa osiguranja. Nedavno je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić, izjavio da je "Kompas", do polovine marta 2020. godine, prodao aranžmane u vrednosti od 140.000 evra, a da je njihova polisa bila na 300.000. To znači da ne bi trebalo da bude problema kod naplate potraživanja.

Putnici u Srbiji ne strepe samo od propadanja agencija već i od toga da neće doći do "unovčavanja" vaučera za nerealizovana zamenska putovanja. I dok je prvom odlukom taj novac trebalo da bude vraćen početkom ove godine, uredba je pomerena i odložena na godinu dana. Mnogi turisti su bili nezadovoljni ovom odlukom, prvenstveno je dosta agencija, kao zamensko putovanje, nudila neadekvatne aranžmane.

Foto AP

Kako kažu u Turističkoj inspekciji, putnik ne mora da prihvati ponudu za zamensko putovanje i tad ima pravo na povraćaj novca. Vaučer može da se iskoristi do 31. decembra ove godine, a pare treba da se vrate najkasnije do 1. februara 2023. Ukoliko agencije ni tada ne budu mogle da isplate putnike, biće aktivirana polisa osiguranja. Do sada je realizovano oko 50 odsto ugovorenih zamenskih putovanja.

Tokom prošle godine najčešće nepravilnosti kod agencija, koje su utvrđene, bile su neposedovanje propisane garancije putovanja, kao i to što nije obezbeđen smeštaj odgovarajuće kategorije, u skladu sa ugovorom o putovanju.

ISPLAĆENO 5,9 MILIONA DINARA

U 2021. godini turistička inspekcija je postupala po 579 žalbi građana, koje su se odnosile na agencije. Od toga, utvrđeno je da je 338 bilo osnovano i u 81 slučaju postignut je dogovor. Putnicima je vraćen novac u iznosu od 5,9 miliona dinara. Tamo gde turisti pare nisu dobili nazad, inspektori su protiv agencija preduzeli propisane mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve