ZORANA ZALEGLA ZA AMERIČKE VETRENJAČE: "Elektroprivreda" i "Elektromreža Srbije" tvrde da je odbijeno 80 odsto njihovih predloga

E. B. TALIJAN

14. 01. 2022. u 09:00

MINISTARSTVO energetike forsira priključivanje objekata obnovljivih izvora energije (OIE) instalisane snage 4.000 megavata na mrežu u prvoj fazi, suprotno svim argumentima stručnjaka da bi to potpuno urušilo naš elektroenergetski sistem i enormno povećalo cenu struje. Kako "Novosti" saznaju, ministarka Zorana Mihajlović protežira američku firmu "Behtel" koja bi gradila vetroelektranu kod Subotice, za početak od 900 megavata.

ЗОРАНА ЗАЛЕГЛА ЗА АМЕРИЧКЕ ВЕТРЕЊАЧЕ: Електропривреда и Електромрежа Србије тврде да је одбијено 80 одсто њихових предлога

Zorana Mihailović, Foto Tanjug/AP

Naš dobro obavešten izvor objašnjava da je preko Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE) i podzakonskih akata pripremljen teren da strani investitor ostvari veliki profit, a sve to bi platili država, privreda i građani.

Već smo pisali da ako bi se priključilo 4.000 megavata na mrežu, samo za potrebe balansiranja trošak bi bio oko 700 miliona evra na godišnjem nivou. Osim toga, kako saznajemo, Ministarstvo pokušava da izdejstvuje i podsticaje za proizvođače OIE. Povrh svega, te kompanije, ako se ne izmeni Zakon o OIE, nemaju nikakvu obavezu da našoj zemlji ponude energiju na prodaju. To znači da ćemo finansirati razvijanje biznisa stranog investitora i snositi troškove umesto njega, a on će ubirati profit.

- Javna preduzeća iz energetskog sektora su se usprotivila konceptu koji je potpuno suprotan našim interesima, jer bi doveo do raspada elektroenergetskog sistema i traže izmene spornih odredaba - objašnjava naš izvor.

- Upravo to je razlog što je Mihajlovićeva molila Američku privrednu komoru u Srbiji da joj pomogne da slomi otpor EPS, EMS i EDB i da ih natera da pristanu na sprovođenje ovako katastatrofalnog zakona koji je proguran na brzinu.

Naš sagovornik navodi da kada ministarka kaže da su javna preduzeća učestvovala u njegovom donošenju, ona prikriva činjenicu da 80 odsto njihovih zahteva i sugestija nije uvaženo. Kako ističe, mnogo je problematičnog u Zakonu o OIE.

- Jedna od najnepovoljnijih je da je EPS odgovoran za balansiranje energije, odnosno što mora da obezbedi obavezne rezerve za situaciju kada nema dovoljno vetra ili sunca za proizvodnju struje, a to mnogo košta - precizira sagovornik "Novosti".

- Katastrofalno je da u Zakonu nema odredbe da su proizvođači energije iz obnovljivih izvora u obavezi da Srbiji ponude tako proizvedenu struju. To znači da će se oni rukovoditi logikom profita i struju plasirati onome ko je spreman da plati više, prodavaće je na evropskim berzama. Dakle, država i građani snose sve troškove, finansiramo nečiji biznis, a onda ostajemo i bez te električne energije.

Uz sve to što bi dobili, planirano je da se podzakonskim aktima definišu i podsticajne mere za proizvođače energije iz obnovljivih izvora. Naš sagovornik navodi da se javna preduzeća protive da im se bilo kakvi podsticaji daju, uzimajući u obzir profit koji će ostvariti i činjenicu da im se to isplati više nego bilo koji drugi biznis.

- Zbog najavljenih podsticaja, zahtevi za priključenje na mrežu objekata OIE su premašili 11.000 megavata instalisane snage - navodi naš sagovornik.

- To se sve odnosi na vetro i solarne elektrane, koje nisu stabilne i ne obezbeđuju konstantan napon. Poređenja radi, ukupni termo i hidro kapaciteti Srbije iznose 7.800 megavata.

Takođe, Ministarstvo nije donelo ključni dokument, Strategiju razvoja energetike, a to je kao da gradite kuću bez temelja. Naš sagovornik ukazuje da su javna preduzeća odavno dala svoje predloge, ali to Ministarstvu verovatno ne odgovora i stoje u fioci. Na osnovu Strategije se planira koliko kojih kapaciteta će biti, kako će se balansirati sistem, kako će se razvijati elektroprivreda, to je neophodno da bi se na osnovu njega doneo plan godišnjeg poslovanja javnih preduzeća u energetskom sektoru.

EMS je regovao na učestale napade resornog ministarstva. Oni odbacuju tvrdnje ministarke Mihajlović da stopiraju Zakon o OIE i ističu da, kao i EPS i Agencija za energetiku, insistiraju za izmenama delova ovog akta koji mogu da nanesu nesagledive posledice po elektroenergetski sistem naše zemlje. Kako naglašavaju, njihove sugestije nisu unete u Zakon.

- EMS, JP EPS i AERS insistiraju na pažljivom i kontrolisanom uvođenju neupravljivih izvora energije u proizvodni miks Srbije - navodi se u saopštenju EMS-a.

- Svi ukazujemo na činjenicu da se nijedna zemlja nije odrekla, a posebno ne preko noći, konvencionalnih, upravljivih izvora energije, u koje se ubraja i ugalj. O daljem načinu njegovog korišćenja kao važnog resursa, potrebno je da strateški razmišljamo i uz poštovanje svih ekoloških standarda. Ono što smo imali da kažemo o predlogu za izmene Zakona o OIE, mi smo zvaničnim putem rekli u nekoliko dopisa koje smo poslali Ministarstvu. Isti stav na ovu temu iskazala je i najveća energetska kompanija u državi EPS, kao i Agencija za energetiku. Nikada nikakav zvaničan odgovor na sve što smo ukazali u tim dopisima, od resornog ministarstva nismo dobili. Umesto toga, dobili smo kroz medijske izjave etikete da smo nesposobni, da smo kočničari i ljudi prošlosti.

Oni ističu da stoje iza zahteva da je Zakon potrebno menjati, bez obzira na medijske napade koje trpe. Na negativne efekte prebrze integracije energije iz vetra i solara, kako kažu, ukazivali su na samom početku mandata ministarke Mihajlović, još u novembru 2020. godine, a do danas i više puta.

SINDIKAT: ONA RADI ZA TUĐE INTERESE

DIRIGOVANI napadi ministarke Mihajlović na EPS nisu u kontekstu popravljanja situacije u smislu stabilnosti energetskog sistema, već u pravcu ispunjenja njenih ciljeva, datih obećanja i preuzetih obaveza od stranih lobija da ovo javno preduzeće spusti na kolena i od Srbije napravi energetskog zavisnika. Ovo ističe sindikat radnika EPS u jučerašnjem saopštenju:

- Osnovni razlog pojave nedovoljno kvalitetnog uglja je, pre svega, smišljeno i opstruktivno delovanje i ponašanje Mihajlovićeve u sprečavanju, odugovlačenju i debelom kašnjenju izdavanja dozvole za upotrebu i početak eksploatacije uglja na polju E u RB "Kolubara". Pokušala je da, sa izdajnicima i kupljenim bivšim sindikalcima, poput Milana Đorđevića, srpsku energetiku prepusti raznim lobijima i trgovcima ne mareći za posledice koje bi vodile rušenju srpske privrede i višestrukom rastu cena struje.

MINISTARKA: BESKOMPROMISNA SAM

MILORAD Grčić, bivši v. d. direktora EPS, kao građanin može da priča šta hoće o meni, ali mora da položi račune o tome šta je radio. Ovo je juče poručila ministarka energetike Zorana Mihajlović povodom Grčićeve ocene da je naš elektroenergetski sistem osuđen na propast ako ona ostane na čelu Ministarstva i jedan jedini dan nakon izbora.

- Sigurno nisam ja, na primer, zapalila pre neki dan odlagač u RB "Kolubara", a reč je o vrednoj mašini, koja će se popravljati u narednih godinu dana - istakla je Mihajlovićeva.

- Mnogi su se u prethodnom periodu u energetskom sektoru obogatili na uglju, struji, nestručnošću, neradom i slično, ali ja i Ministarstvo po tom pitanju nemamo kompromisa i zato takvima smetamo.

Tomislav Momirović, Foto Tanjug

SMENA ZA ONOG KO DAJE PODATKE

MINISTAR građevinarstva Tomislav  Momirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević juče su ocenili da je skandalozno ukoliko je Zorana Mihajlović ili bilo ko drugi iz Vlade nosio podatke o energetskoj situaciji u strane ambasade i založili se da se to ispita. Vučević je rekao da ukoliko se utvrdi da je to tačno, ta osoba treba da bude smenjena. Oni su tako regovali na pisanje "Novosti" da je ministarka dokumentaciju o energetskom sistemu, u kojoj su i izveštaji iz EPS-a, što je poverljiv podatak, dostavila dvema ambasadama, kao i da je 29. decembra, u zvaničnom pismu zamolila Američku privrednu komoru u našoj zemlji da joj pomogne da slomi otpor javnih preduzeća kako bi pristali na sprovođenje Zakona o OIE.

Miloš Vučević, Foto I. Marinković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)