OGLASIO SE SINDIKAT RADNIKA EPS-a: "Ministarka Mihajlović napada na EPS zbog ispunjenja svojih ciljeva"

Novosti onlajn

13. 01. 2022. u 13:53

SINDIKAT radnika Elektroprivrede Srbije oglasio se saopštenjem za javnost povodom poslednjih događaja.

ОГЛАСИО СЕ СИНДИКАТ РАДНИКА ЕПС-а: Министарка Михајловић напада на ЕПС због испуњења својих циљева

Foto Tanjug

Soopštenje prenosimo u celosti:

"Svedoci smo učestalih i bezprizornih napada na JP EPS od strane, pre svega onih koji bi trebali osećati ličnu odgovornost za probleme koji su se pojavili u funkcionisanju proizvodnje u termo i rudarskom sektoru u decembru 2021. godine.

Napore koje čine zaposleni na površinskim kopovima RB „Kolubara“ i Kostolac i u termoelektranama TENT i Kostolac, kako bi se obezbedila pouzdanost, sigurnost i bezbednost u procesu proizvodnje električne energije, ostali su u senci napada, optuživanja, degradiranja, pa čak i vređanja najodgovornijih ljudi koji vode i upravljaju JP EPS -om, a samim tim i zaposlenih. 

Razumljiv je pritisak javnosti, kritike od strane onih koji traže i očekuju pouzdano snabdevanje električnom energijom, ali je neshvatljivo da je kolovođa u tim napadima, kritici i optuživanju ministarka rudarstva i energetike Mihajlović, koja izgleda misli da je izuzeta od odgovornosti kada su u pitanju problemi nastali u proizvodnji, pre svega zbog nedovoljnog kvaliteta uglja koji se isporučivao termoelektranama. Njeni dirigovani napadi na JP EPS nisu u kontekstu popravljanja situacije u smislu stabilnosti energetskog sistema Srbije, već u pravcu ispunjenja njenih ciljeva, datih obećanja i preuzetih obaveza od stranih lobija da JP EPS spusti na kolena i od Srbije napravi energetskog zavisnika. Njen zadatak i uloga kao ministarke je da udruživanjem energetskog sistema osakati JP EPS kako bi ga rasprodala u bescenje. 

Osnovni razlog pojave nedovoljno kvalitetnog uglja je, pre svega smišljeno i opstruktivno delovanje i ponašanje Zorane Mihajlović u sprečavanju, odugovlačenju i debelom kašnjenju izdavanja dozvole za upotrebu i početak eksploatacije uglja na polju „E“ U RB „Kolubara“. Bez obzira što je na vreme dobila zahtev za izdavanje dozvole, ona je sa puno mašte iznalazila razloge da se dozvola ne izda. Ovih dana smo mogli i medijski pročitati njene “argumentovane“ primedbe na boju mastila pečata i hemijske olovke, na ovlašćena lica sa deponovanim potpisom i sličnim glupostima koje su u stvari i primerene osobi kakva je gospođa ministarka. Čini se da niko u Srbiji nije bio srećniji od nje kada je došlo u decembru mesecu do problema u proizvodnim pogonima JP EPS-a. Kao da je jedva dočekala da Srbija ostane u mraku kako bi lečila neke svoje komplekse i zadovoljila svoju sujetu obračunavajući se sa svojim neistomišljenicima. 

A morala bi gospođa ministarka da zna da njeni istomišljenici nisu ni zaposleni u EPS-u. Jer, ko bi normalan i pametan mogao biti istomišljenik takve politike koju vodi gospođa Mihajlović u pravcu gašenja termo kapaciteta, zatvaranja površinskih kopova i sprečavanja otvaranja novih i zabrani nastanka izgradnje „Kolubare B“. Takva suluda politika Srbiju može samo da odvede u totalni mrak ili totalnu energetsku zavisnost. Gospođa Mihajlović misli da politiku razvoja energetike i rudarstva u Srbiji treba da vode ona i njoj slični. Ona smatra da je Srbija nedovoljno pametna i da misli da svoju energetsku stabilnost ne treba da gradi na osnovu sopstvenih resursa i sopstvene energije. 

Pokušala je da sa izdajnicima i kupljenim bivšim sindikatima, poput Đorđević Milana – Đokinog srpsku energetiku prepusti raznim lobijima i trgovcima ne mareći za posledice koje bi vodile ka rušenju Srpske privrede i rastu cena struje i odnosu na sadašnju i do nekoliko puta.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja nije našla za shodno da u svom mandatu poseti i obiđe najznačajnije srpsko preduzeće, nažalost danas ogranak RB “Kolubara“, da doprinese unapređenju rada rudnika, ukaže na probleme i pomogne u prevazilaženju tih problema. Očigledno da bi gospođi Mihajlović mnogo bolje “ležalo“ neko ministarstvo mode i estetskog ulepšavanja u čemu se očigledno mnogo bolje snalazi. 

Zaposleni u JP EPS neće više dozvoliti da ih blati i vređa, ponižava i omalovažava onaj ko bi u stvari trebalo da brine o njima. Ako ministarka Mihajlović nije našla za shodno da ni jedan jedini put istakne i naglasi zasluge, trud i napore koji zaposleni JP EPS-u, a naročito rudarskom i termo sektoru , čine da održe sigurnost i pouzdanost postrojenja i danonoćno rade na ispunjenju planova proizvodnje koji se pred njih postavljaju, već samo svojim scenskim nastupom omalovažava njihov rad, muku i trud, dok u isto vreme sebe izuzima iz bilo kakve odgovornosti za određene probleme u JP EPS, onda ona ne može da bude “naša“ ministarka, već onih koji je plaćaju da radi protiv i mimo interesa JP EPS- a i zaposlenih u njemu. 

Njena strategija razvoja energetike na osnovu gašenja i zatvaranja postojećeg, bez vizije izgradnje novih kapaciteta ne zaslužuje da uopšte bude u kontekstu mesta i položaja na kojem se nalazi. 

Zabrinuti za sudbinu zapsolenih u JK EPS i egzistencije njihovih porodica, Sindikat EPS će u svom daljem delovanju jasno i snažno dati do znanja koji su ciljevi i putevi razvoja u izgradnji energetskog sistema Srbije. 

Ka tim ciljevima i na tom putu sigurno nećemo dozvoliti da nas vode takvi kao što je to Zorana Mihajlović - navedeno je u saopštenju. 

BONUS VIDEO: 

KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024