GAS STIŽE I NA ZLATIBOR: Poslanici odlučuju o pozajmici od 40 miliona evra za realizaciju važnog projekta

E. B. TALIJAN

07. 12. 2021. u 09:11

GASIFIKACIJA Zlatiborskog okruga je prvi u nizu projekata koji su predviđeni u okviru širenja mreže u Srbiji. Država za to daje garancije da se javno preduzeće "Srbijagas" zaduži za iznos od 40 miliona evra kod dve poslovne banke. Planirana je izgradnja razvodnih gasovoda za Priboj, Novu Varoš, Prijepolje, Sjenicu i Rutošu.

ГАС СТИЖЕ И НА ЗЛАТИБОР: Посланици одлучују о позајмици од 40 милиона евра за реализацију важног пројекта

Foto Tanjug

Ovo je predviđeno predlogom zakona koji će se danas naći pred poslanicima. Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ističe da bi radovi na gasovodu ka Prijepolju mogli da počnu početkom marta.

- Već sprovodimo određene aktivnosti u vezi sa projektom kako bismo skratili rokove, definiše se trasa, priprema se eksproprijacija, ispituje se zemljište - objašnjava Bajatović za "Novosti". - Naručili smo cevi zato što očekujemo rast cena čelika.

On ističe da je gasifikacija značajna, jer će omogućiti potrošačima da koriste ekološki prihvatljiviji energent i obezbediti uslove za razvoj privrede.

- Nemoguće je danas dobiti investitore a da niste rešili gas - kaže Bajatović. - Osim struje i puteva, to je prvo što traže. Na ovaj način se i građanima omogućava bolji standard.

U predlogu zakona se navodi da su planirane trase dva nezavisna gasovoda. Prvi počinje priključkom na glavnu merno-regulacionu stanicu "Rudine" na Zlatiboru i snabdeva Rutoši, Priboj, Novu Varoš i Prijepolje. Drugi ide od priključka u glavnom razvodnom čvoru "Glogovnik", koji je deo gasovoda Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin, i snabdeva stanicu "Sjenica". Širenje mreže će omogućiti, kako se ističe, korišćenje plavog energenta kao jeftinog i ekološki prihvatljivog goriva, kojim će se u znatnoj meri rasteretiti elektroenergetski sistem. Navodi se da će gasifikacija stvoriti uslove za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima ovog okruga i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača na sistem.

Podsetimo, usred energetske krize, Srbija je obezbedila stabilno snabdevanje gasom po najpovoljnijoj ceni u narednih šest meseci, a najavljeno je da će i nakon toga novi dugoročni ugovor imati slične elemente.

ZA RAZVOJ NEDOSTAJE PLAVI ENERGENT

U PREDLOGU zakona se ocenjuje da ovaj okrug ima veliki potencijal za povećanje privredne aktivnosti, ali da mu nedostaje prirodni gas kao energent.

- Privreda Zlatiborskog okruga jedana je od retkih koja beleži suficit u trgovinskoj razmeni, ali je potrebno dalje raditi na postizanju njene efikasnosti i konkurentnosti, unapređenju turizma, kao i privlačenju novih investicija, za šta je neophodno da se nastavi gasifikacija - navodi se u dokumentu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist