NAŠ EPS NA OSMOM MESTU! Na novoj listi top 100 preduzeća Jugoistočne Evrope nalazi se 12 firmi iz Srbije

S. B.

19. 10. 2021. u 09:11

NA listi sto najvećih kompanija Jugoistočne Evrope našlo se 12 srpskih firmi. Najbolje rangirana je "Elektroprivreda Srbije". Zauzela je osmu poziciju i to zahvaljujući prihodima od skoro 2,6 milijardi evra. U vrhu evropskih kompanija našle su se i Naftna industrija Srbije, "Delez Srbija", "Telekom Srbija" i "Tigar tajers".

НАШ ЕПС НА ОСМОМ МЕСТУ! На новој листи топ 100 предузећа Југоисточне Европе налази се 12 фирми из Србије

Zgrada EPS

NIS je na 22. mestu među 100 najvećih. Tu poziciju je zauzeo jer je lane ostvario skoro 1,5 milijardi evra prihoda. Ispred "Delez Srbije" je 47 firmi iz regiona. Tokom prošle godine ostvarili su 963 miliona evra prihoda. "Telekom" je 60, sa 822,8 miliona evra uplata, a "Tigar tajers" tri pozicije dalje. Oni su imali 815,6 miliona evra primanja.

- Rang-lista SEE TOP 100 za 2020. godinu pokazuje neznatan pad prihoda najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, dok automobilski proizvođač "Dačija" i dalje zauzima prvo mesto - stoji u saopštenju SeeNews. - Naftna i automobilska industrija, koje se tradicionalno nalaze na vrhu liste, pretrpele su posledice krize izazvane virusom korona, dok su trgovci na malo objavili dvocifren rast prihoda, čemu je doprineo porast e-trgovine. Uprkos globalnom ekonomskom padu izazvanom pandemijom virusa korona, kombinovani prihod 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi pao je u 2020. godini za sedam odsto, odnosno na 120 milijardi evra. U poređenju sa 2019. godinom pomenute kompanije ostvarile su rekordnih 129,3 milijarde evra.

Pad prihoda najvećih kompanija u regionu nije bio drastičan, ali pad profita jeste. Dobit im je manja za čak četvrtinu - spala je na 3,5 milijarde evra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)