OD KILOVATA NAJVEĆI PROFIT: Prihod budžeta od lanjske dobiti državnih firmi mogao bi da premaši plan

S. BULATOVIĆ

27. 09. 2021. u 13:42

PROŠLOGODIŠNjA dobit samo tri državne firme, dva javna preduzeća i jednog akcionarskog društva, dovoljna je da se dostigne suma zacrtana budžetom. Državna kasa ove godine očekuje 10,5 milijardi dinara od viška prihoda svojih firmi. Sa uplatom samo 50 odsto profita, što je zakonski minimum, prihod budžeta biće i koju milijardu veći. Tačan saldo znaće se do kraja novembra. Tada im ističe rok da deo zarade prebace osnivaču.

ОД КИЛОВАТА НАЈВЕЋИ ПРОФИТ: Приход буџета од лањске добити државних фирми могао би да премаши план

Foto Z. Jovanović

U Zakonu u budžetu stoji i da su javne agencije dužne da uplate u državnu kasu 100 odsto dobiti po završnom računu za 2020. godinu, prema dinamici koju odredi ministarstvo nadležno za poslove finansija. Po ovom osnovu, od državnih agencija se očekuje priliv 2,5 milijardi dinara. Manji iznos mogu da uplate oni koji profitom pokrivaju ranije gubitke, povećavaju kapital, ili investiraju u kompaniju.

Najveći transfer trebalo bi da stigne od "Elektroprivrede Srbije". Oni su lane, prema finansijskom izveštaju, ostvarili dobit od 12,88 milijardi dinara, pa bi budžet mogli da dotiraju sa 6,44 milijarde. "Telekom" je bio u plusu 5,5 milijardi, a budžetu "duguje" 2,75 milijardi dinara. Značajan iznos mogao bi da stigne i od "Puteva Srbije", jer su ostvarili profit od 5,14 milijardi dinara. I već ove tri firme dostižu iznos od 11,75 milijardi. Dobitnika ima, međutim, još među javnim preduzećima. Tu je "Srbijagas" sa tri milijarde dobiti, ali i "Pošta Srbije" sa nepunih milijardu dinara.

Kako će raspodeliti svoju zaradu, "Elektroprivreda Srbije" još ne zna. Koliko će u budžet, znaće se za najviše dva i po meseca.

- Odluku o raspodeli dobiti iz 2020. godine donosi Nadzorni odbor JP EPS najkasnije do 30. novembra - kažu u ovom preduzeću. - U skladu sa Zakonom o budžetu i Zakonom o javnim preduzećima, konačnu odluku o raspodeli dobiti donosi osnivač a on takođe određuje i dinamiku uplate u budžet. Osnivač JP EPS je Republika Srbija.

Konačna odluka nije doneta ni kada je reč o profitu "Puteva Srbije".

- JP "Putevi Srbije" će dati predlog Nadzornom odboru da se deo ostvarene dobiti u 2020. godini iskoristi za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina - kažu u ovom preduzeću.

AGENCIJE

RATEL je prethodne godine imao za čak 1,42 milijarde dinara veće prihode od rashoda. Agencija za lekove je ostvarila dobit od 795 miliona dinara, a Agencija za bezbednost saobraćaja 580 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad