SPAJIĆ NADZIRE KASE: Odlukom Vlade osniva se novo preduzeće koje će pratiti rad postojećih državnih firmi

V. KADIĆ

07. 08. 2021. u 08:38

VLADA Crne Gore usvojila je odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću "Montenegro vorks d.o.o.", koje će se baviti praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.

СПАЈИЋ НАДЗИРЕ КАСЕ: Одлуком Владе оснива се ново предузеће које ће пратити рад постојећих државних фирми

Milojko Spajić / Foto Tviter

Pravni osnov za donošenje odluke Vlade je u Zakonu o privrednim društvima, što je, kako se ističe u saopštenju, bila i preporuka u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, MMF i drugih međunarodnih partnera.

- Neefikasno ili loše upravljanje privrednim društvima u većinski državnom vlasništvu nameće značajne ekonomske, socijalne i fiskalne troškove za državu. Samo neki od primera su troškovi države za kredite poput onih "Crnogorske plovidbe AD Kotor" i "Barske plovidbe AD Bar", opredeljeno-dodeljenog značajnog iznosa iz budžeta pojedinim preduzećima u suprotnosti sa odredbama zakona kojim se uređuje oblast državne pomoći, kao što je "Montenegrolajnz AD Podgorica", kao i pozajmica iz budžeta - navode iz resora ministra Milojka Spajića i ocenjuju da će se finansijskim nadzorom obezbediti efikasnija upotreba javnih resursa, što će povećati prihode od dividendi, PDV, poreza, uvećati BDP i standard građana.

- Ne možemo da dozvolimo da te kompanije neefikasnim upravljanjem propadaju i da su na grbači poreskih obveznika, ili da se zbog lošeg poslovanja gube radna mesta - poručio je Spajić.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić bio je uzdržan po pitanju odluke o osnivanju "Montenegro vorks d.o.o." On je uputio dopis Generalnom sekretarijatu Vlade navodeći da je ova odluka ishitreno predložena, bez predstavljanja valjanih razloga, u roku koji nije dozvoljavao analizu poslovnog plana, kao i moguće posledice takve odluke.

- Ne manje je značajna visina predloženog osnivačkog kapitala u iznosu od 490.000 evra. Postoji bojazan da se tim presedanom otvara mogućnost da svako ministarstvo krene sličnim putem - upozorio je ministar Bojanić.

Ekonomski analitičar mr Vesko Pejak kaže za "Novosti" da podržava Spajićev projekat, jer smatra da je neophodno uvesti kontrolu u poslovanje javnih preduzeća.

- Većina javnih preduzeća samo proizvodi gubitke, koje građani plaćaju. Neka preduzeća koja su punila budžet poput CEDIS-a dolaskom nove vlasti postali su gubitaši, jer su odmah zaposlili po sto-dvesta novih "uhljeba". Za samo par meseci rada novog menadžmenta CEDIS je u gubitku od tri miliona evra! Kako ova kompanija može biti u gubitku, ili "Plantaže" koje je bivši menadžment potpuno uništio. Neophodna je centralizovana kontrola i upravljanje - dodaje Pejak.

MEDOJEVIĆ: NETRANSPARENTNI POTEZI

NEBOJŠA Medojević, jedan od lidera DF smatra da ministar Spajić povlači opasne i neprihvatljive poteze "koji pretvaraju Crnu Goru u državu kojom organizovano i tajno upravlja mala grupa pojedinaca, bez ikakve kontrole, javnosti i transparentnosti."

- Spajić je uveo praksu da ministri glasaju za njegove sporne odluke, telefonskim putem, bez uvida u dokumentaciju. To otvara pitanje rizika od korupcije i štetnih odluka po državu - kaže Medojević i navodi primere zaduženje od 750 miliona evra, kao i kupovinu dolarskih fjučersa od nepoznate investicione banke u iznosu od 27,7 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!