DRŽAVI OSTAJU SAMO NAJZNAČAJNIJE FIRME: Vlada namerava da jednim zakonom reguliše sva preduzeća u vlasništvu Srbije

S. B.

09. 01. 2021. u 14:00

DRŽAVA priprema strategiju kako će upravljati svojom imovinom. Sva preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, i javna, ali i privredna društva u kojima je Srbija najveći akcionar, naći će se pod okriljem jednog zakona.

ДРЖАВИ ОСТАЈУ САМО НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ФИРМЕ: Влада намерава да једним законом регулише сва предузећа у власништву Србије

Država donosi strategiju upravljanja imovinom

U Ministarstvu privrede, koje će biti nadležno za njih, najavljuju da će akcioni plan upravljanja ovim firmama biti usvojen u martu. Važno pitanje na koji strategija treba da da odgovor je i koje su to firme iz kojih dražava namerava da - izađe.

U postupku privatizacije trenutno se nalazi ukupno 78 preduzeća. Javni pozivi su raspisani za tri firme. Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavljuje da će se tokom ove godine kupci tražiti za njih još dvadesetak.

- U decembru je usvojen dokument koji je polazna osnova za definisanje politike državnog vlasništva - rekao je Stevanović. - Jedan od prioriteta Vlade biće da sva preduzeća, u kojima je država većinski vlasnik, stavimo pod isti krov i kapu. To su javna preduzeća, ali i državne firme u prerađivačkom sektoru ili namenskoj industriji. Svi će biti uokvireni jednim zakonskim okvirom. Ideja je da država odredi koja su preduzeća u kojima želi da ostane vlasnik, u kojima ima svoj interes. Sva ostala preduzeća, koja ne ispunjanvaju te kriterijume, biće ponuđena za privatizaciju ili će se rešavati kroz stečaj.

U onima u kojima država ostane većinski suvlasnik, kako najavljuju, moraće da se uvedu pravila korporativnog upravljanja. To podrazumeva strategije, planove i praćenje njihovog ispunjenja.

- Biraće se na određen način nadzorni i izvršni odbori - dodaje Stevanović. - Posebni uslovi će važiti za direktore. Odgovaraće strogo. Biće poropisana politika nagrađivanja i kažnjavanja. Cilj je da dividende i dobit preduzeća budu veći iz godine u godinu.

PRODAJA

OVE godine će na prodaju biti ponuđeno dvadesetak preduzeća iz nadležnosti Ministartsva privrede.

- Ići će javni poziv za "Petrohemiju", PIM "Ivan Milutinović" i Jugoslovensko rečno brodarstvo - rekao je Dragan Stevanović. - Voleli bismo da bude zainteresovanih. Važno je da sva preduzeća iz našeg portfelja nisu problem za budžet Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!