ČADEŽ POSLAO PORUKU EU: Ekonomijama Zapadnog Balkana potrebna snažnija podrška Evropske unije

Novosti online

30. 06. 2021. u 20:03

EVROPSKA unija mora da promeni pristup prema Zapadnom Balkanu kako bi se šest ekonomija regiona bolje integrisalo u jedinstveno tržište Unije i time omogućio snažniji ekonomski rast.

ЧАДЕЖ ПОСЛАО ПОРУКУ ЕУ: Економијама Западног Балкана потребна снажнија подршка Европске уније

Foto: PKS

Ovo je izjavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

- Od 2014. do 2020. godine, regionalni BDP se povećao za 28 odsto sa prosečnim godišnjim rastom od 4,2 odsto, uključujući i 2020. godinu i ekonomski pad zbog KOVID-a - rekao je Čadež na Poslovnom forumu "Doprinos predstavnika poslovne zajednice priključivanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji".

Međutim, ističe, da je implementiran Akcioni plan zajedničkog tržišta i da je Zapadni Balkan bio potpuno integrisan u smislu slobodnog kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, prosečan godišnji rast BDP-a u regionu iznosio bi 6,2 odsto, umesto sadašnjih 4,2 procenta.

- Daleko smo od rezultata koje želi poslovna zajednica da vidi. Ne postoji podela odgovornosti kao ni sankcije za nesprovođenje Akcionog plana za zajedničko tržište, i vrlo je teško meriti napredak i primenu - istakao je Čadež koji je danas učestvovao i na sastanku ministara ZB i zemalja EU u okviru Foruma.

Ističe da se mora pojačati saradnja između EU i ZB6, a da se odgovornost za realizaciju Akcionog plana za Zapadni Balkan mora u potpunosti preneti na vlade Zapadnog Balkana.

Čadež je ukazao da KIF predstavlja 350.000 kompanija u regionu koje su davale konkretne predloge u skladu sa potrebama i zahtevima poslovnih zajednica regiona na osnovu četiri slobode EU.

Predstavio je dve inovativne onlajn platforme namenjene kompanijama ZB – Market Access Database i Market Intelligence Database. Prva je baza dobavljača i namenjena je povezivanju kompanija kroz B2B sastanke, a druga nudi 1.000 različitih pokazatelja od makroekonomije do podataka o strukturi radne snage na ZB.

Forum je održan u okviru Samita Zapadnog Balkana, koji se održava u sklopu Berlinskog procesa, i otvorio ga je nemački savezni ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća