SRBIJA IMA SPORAZUME O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI SA 31 DRŽAVOM: Stižu penzije iz Tunisa i Azerbejdžana

J.Ž.S.

05. 05. 2021. u 16:44

SRBIJA je do sada potpisala sporazume o socijalnoj sigurnosti sa 31 državom, a poslednji potpisani ugovor između vlada Srbije i Kvebeka je od izuzetnog značaja jer će sada naši građani koji žive i rade u toj kanadskoj provinciji moći da ostvare prava iz ove oblasti, rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad.

СРБИЈА ИМА СПОРАЗУМЕ О СОЦИЈАЛНОЈ СИГУРНОСТИ СА 31 ДРЖАВОМ: Стижу пензије из Туниса и Азербејџана

Foto Tanjug

- U poslednjih nekoliko godina, ovakvi sporazumi zaključeni su i sa Grčkom, Rusijom, i Kinom, a u narednim mesecima očekujemo i zaključivanje sporazuma sa Tunisom i Azerbejdžanom, kao i stupanje na snagu sporazuma sa Francuskom, a pokrenuta je i inicijativa za zaključivanje sporazuma o socijalnom osiguranju i sa Holandijom i Italijom - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima odnos socijalne sigurnosti između Srbije i provincije Kvebek do sada nije bio regulisan nikakvim međunarodnim ugovorom, ali postoji između Srbije i Kanade iz 2014. godine.

- Njime nisu obuhvaćeni naši osiguranici koji žive na ovoj teritoriji. Imajući u vidu brojnost naših građana koji žive i rade u Kvebeku, dve strane dogovorile su se da započnu pregovore u cilju zaključivanja ugovora o socijalnoj sigurnosti radi sveobuhvatne zaštite osiguranika na celoj teritoriji Kanade - rekla je Kisić Tepavčević.

Ovim ugovorom obezbeđena su i dodatna prava za osiguranike koja se odnose na oblast zdravstvenog osiguranja, koja nije deo sporazuma sa Kanadom.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara