I KAFANE U ZATVORENOM PRIMAĆE GOSTE? Dodatno popuštanje mera moglo bi da bude u petak ili ponedeljak

B. RADIVOJEVIĆ

13. 04. 2021. u 08:29

I RESTORANI u zatvorenom prostoru mogli bi da počnu da rade, uz posebne epidemiološke mere i ograničenje popunjenosti do najviše 50 odsto kapaciteta.

И КАФАНЕ У ЗАТВОРЕНОМ ПРИМАЋЕ ГОСТЕ? Додатно попуштање мера могло би да буде у петак или понедељак

Foto M. Anđela

To bi moglo da stupi na snagu od petka, što je manje verovatno, ili ponedeljka za šta ima više šanse. Medicinski deo Kriznog štaba, zbog velikog broja hospitalizovanih u kovid-bolnicama, bliži je rešenju da se sa otvaranjem ugostiteljskih objekata sačeka do sledeće nedelje, iako je broj novozaraženih u opadanju. Ali, upravo na ovaj kriterijum poziva se ostatak štaba, uz obrazloženje da trenutna epidemiološka situacija, napokon, dozvoljava ukidanje mera koje ugrožavaju ekonomiju.

Krizni štab bi, prema saznanjima "Novosti", mogao da se sastane u četvrtak ili petak, a pre toga će premijerka Ana Brnabić održati konsultacije sa članovima. Medicinski deo Kriznog štaba, iako parametri o zaražavanju virusom korona pokazuju da se situacija smiruje, zazire od naglog opuštanja, jer virusa još ima toliko u cirkulaciji da epidemiološka kriva brzo može da krene uzbrdo. Jedan od argumenata protiv popuštanja mera je da i dalje visok procenat novozaraženih ima takvu kliničku sliku koja zahteva zbrinjavanje u bolnici. Premijerka je potvrdila u ponedeljak samo da će se tokom ove nedelje razgovarati i o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru, ali je rekla da ne želi da prejudicira odluku, i da će ona zavisiti od stručnog dela Kriznog štaba, od broja kovid-pacijenata u bolnicama, kao i od procenta novoobolelih.

Od ponedeljka su mere ublažene otvaranjem tržnih centara, a od 19. aprila bi i đaci trebalo da se vrate na nastavu po modelu od 1. septembra.

Od popuštanja mera strahuju i lekari kliničari. To je u ponedeljak potvrdila i dr Ivana Milošević, zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS. Ona je rekla da je broj prvih pregleda minimalno opao i da je izjednačen broj prijema i otpusta, ali da je Infektivna klinika u Beogradu i dalje puna.

- Jedna stvar je da se mere popuste, a ovo što mi gledamo druga. Ne osećam se prijatno kad znam da će se mere popustiti jer ide lepo vreme, a ljudi su željni provoda. Svako nepoštovanje mera mi najviše osetimo - rekla je dr Milošević. - Dok većina stanovništva ne bude vakcinisana, nećemo biti ni blizu normalnog života.

U Srbiji je dosad dato više od 2,9 miliona vakcina, i drugu dozu primilo je 1,17 miliona. Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović očekuje da će ove nedelje biti data tromilionita vakcina u Srbiji.

- Interesovanje građana ne jenjava. Svakog dana se preko portala e-uprava prijavi između 10.000 i 20.000 novih građana, veliko je interesovanje je i na punktovima za vakcinaciju bez prijave, a to je dnevno dodatnih između 20.000 i 30.000 vakcina - kaže Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)