TRI PUTA VIŠE PREGLEDA: U Gradski zavod za plućne bolesti javlja se i dosta postkovid pacijenata

Novosti online

19. 03. 2021. u 09:10

POVEĆAO se broj pregleda u Gradskom zavodu za plućne bolesti.

ТРИ ПУТА ВИШЕ ПРЕГЛЕДА: У Градски завод за плућне болести јавља се и доста постковид пацијената

AP photo

Dnevno se pregleda oko 300 pacijenata sumnjivih na virus korona, a pre samo mesec dana bilo je oko 100 pregleda. Dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, kaže za RTS da je juče pregledano 294 pacijenata koji imaju potvrđen kovid-19.

- Za razliku od prethodnih perioda kada smo u sekundarne i tercijarne ustanove slali oko sedam odsto dijagnostikovanih, sada je to oko 10 odsto, dnevno šaljemo u bolnice između 25 i 30 pacijenata - navodi dr Ljiljana Timotijević.

Kada je reč o polnoj strukturi obolelih, podjednak je broj žena i muškaraca. Međutim, ono što upozorava jeste što sve više oboleva mlađa populacija, stara između 40 i 60 godina.

- Osim novootkrivenih slučajeva, veliki je broj postkovid pacijenata, koji su preležali ali se ponovo javljaju zbog tegoba koje i dalje osećaju. Zamaranje, malaksalost, iscrpljenost, ograničen im je i otežan svakodnevni život - ističe direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti.

Kod takvih pacijenata insistira se na kontinuiranom uzimanju sve terapije za njihove propratne bolesti, ali i na pregledima kardiologa, neurologa zavisno od toga koje tegobe imaju.

Gradski zavod ima novi skener, koji će služiti za kompletnu dijagnostiku i kovid i nekovid pacijenata.

- Pregled nekovid pacijenata na ovom skeneru se radi svim radnim danima, a kovid pacijenti pregledaju se skenerom četvrtkom i petkom popodne -  ističe direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti.

U ovoj ustanovi od početka epidemije zbrinuto je više od 40.000 kovid pozitivnih pacijenata.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!