IMAMO VEĆI BROJ ZARAŽENE DECE, EVO I ZAŠTO: Doktor Vukomanović objasnio koje simptome imaju najmlađi

Tanjug

10. 03. 2021. u 09:59

KARDIOLOG sa Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da novi sojevi virusa korona povećavaju broj dece koja oboljevaju od ove infekcije.

ИМАМО ВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНЕ ДЕЦЕ, ЕВО И ЗАШТО: Доктор Вукомановић објаснио које симптоме имају најмлађи

Foto: D. Milovanović

- Imaju povišenu telesnu temperaturu, žale se na glavobolju, curenje nosa, zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. Simptomi koji se umnogome preklapaju i sa gripom i sa koronom, ali je najverovatnije povećan broj dece koja se zaražavaju upravo ovim novim sojem - rekao je Vukomanović za RTS.

Vukomanović je rekao da je to loša vest i da su deca prenosioci bolesti svojim bakama, dekama i roditeljama, ali da je dobra vest to što u Institutu za majku i dete nema zbrinjavanja teško obolele dece, odnosno, da njihov broj nije u porastu.

Foto: Printscreen/RTS

 

On je dodao da se, kao i kod odraslih, i kod dece sa nekim drugim bolestima javljaju teže kliničke slike.

- Pre svega kod dece sa neurološkim oboljenjima, hematološkim oboljenjima, urođenim srcanim manama, imunodeficijencijama. Znači, teže forme bolesti, ali najteža forma bolesti je multisistemski inflamatorni sindrom, upala svih organa i organskih sistema kod dece. Veoma teška klinička slika - naglasio je Vukomanović.

On je naglasio da je u Institutu za majku i dete dosad lečeno oko 40 dece sa takvom teškom klinickom slikom koja uglavnom zahteva zbrinjavanje na odeljenjima intenzivne nege, ali i naglasio da nijedno dete nije bilo na respiratoru.

- Izlečenje kod te dece je bilo potpuno i praktično su zdrava otpuštena kući i mogu reći da u tom nekom kratkoročnom periodu praćenja nije bilo nekih težih sekvela te veoma opasne forme bolesti izazvane SARS-om - istakao je Vukomanović.

Iz KBC "Dr Dragiša Mišović" je u Institut za majku i dete prebačena devojčica stara dve godine, a Vukomanović je rekao da je ona imala znake preteće respiratorne insuficijencije i da je zahtevala primenu terapije kiseonikom i antibioticima.

- Nekoliko dece se u toku meseca prevede iz bolnice ''Dragiša Mišović'' u našu ustanovu. Imamo dežurno kovid odeljenje i kovid intenzivnu negu. Broj te dece nije veliki. Jesu teže forme bolesti koje više podsećaju na simptomatologiju kod odraslih. Manifestuje se, pre svega, teškom upalom pluća. Izlečenje je uglavnom potpuno, osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetom ili nekim težim neurološkim ili drugim oboljenjima - naveo je Vukomanović.

Istakao je da je teško, ali ne i nemoguće navesti decu da primenjuju preventivne mere i nose maske.

- Ukoliko se jave simptomi bolesti i postoji sumnja da se radi o kovid infekciji, treba napraviti kućnu izolaciju i ne treba mešati sa ostalim članovima porodice. Znamo da je karantin 10 dana i to treba ispoštovati - naglasio je Vukomanović.

U Institutu za majku i dete vakcinacija zaposlenih je počela 9. januara, a Vukomanović je rekao da je vakcinacijom nedvosmisleno postignut kolektivni imunitet u Institutu, što im je pomoglo da nesmetano rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)