MAME NEĆE BITI KOLATERALNA ŠTETA: Naknade umanjene i za više od 20 odsto, premijerka obećala rešavanje lošeg obračuna zarada

J. Ž. S.

26. 01. 2021. u 09:24

ADMINISTRATIVNA greška koja može znatno da utiče na kućni budžet budućih roditelja, a tiče se umanjenja zarada porodiljama, čiji su poslodavci koristili pogodnosti Vladine uredbe o ublažavanju ekonomskih posledica kovida 19, biće u najkraćem roku ispravljena, najavila je premijerka Ana Brnabić.

МАМЕ НЕЋЕ БИТИ КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Накнаде умањене и за више од 20 одсто, премијерка обећала решавање лошег обрачуна зарада

Novosti

Ona je naglasila da trudnice i porodilje ne smeju da budu kolateralna šteta krize izazvane pandemijom.

I Siniša Mali, ministar finansija, izjavio je da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada.

- Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, stoji u uredbi - naglasio je ministar.

On je istakao da je Ministarstvo finansija to veoma jasno propisalo i moraće da se obračunavaju i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine.

- Nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili na koji način je došlo do eventualnog propusta. Ukoliko se otkrije da postoji, on će biti ispravljen - rekao je Mali.

Prema rečima Jasmine Mihnjak iz Udruženja "Bebac", budućoj mami koja je otvorila trudničko bolovanje posle 18 meseci rada u kontinuitetu sa platom od 30.000 dinara zbog olakšica koje je u pandemiji koristio njen poslodavac, obračunavali su zaradu od 23.300 dinara. Razlog tome je što joj se u obračunu visine naknade za četiri meseca, kada je firma koristila pogodnosti uredbe, beleži plata od nula dinara, pa je samim tim i prosek manji.

- Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici u obračun naknade zarade na porodiljskom ulaze samo one na koje su plaćeni porezi i doprinosi, pa ukoliko je firma bila u programu za mesece april, maj, jun i avgust ili mart, april, maj i avgust za njih nisu plaćeni doprinosi i ukoliko baš oni ulaze porodilji u obračun zarade za taj period uzima se nula dinara - ističe Mihnjakova.

Poslodavci koji su koristili ovu pomoć su u reprogramu i vraćaju taj iznos u 24 rate počevši od februara 2021. godine, što, po njenom mišljenju, znači da će tek u februaru 2023. isplatiti poreze i doprinose i da će tek tada žena kojoj je umanjena porodiljska naknada moći da traži razliku u isplati.

U Centru za mame naglašavaju da je poslednje zakidanje budućih mama proizašlo iz očiglednog nepoznavanja ili namernog neprimenjivanja propisa.

- Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je poslednjih dana promenio i adresu i za njega više nije zaduženo Ministarstvo za rad, već novosnovano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju - navodi Jovana Ružičić iz ovog udruženja.

ZAKON OŠTETIO TREĆINU

PREMA rečima Jovane Ružičić iz Centra za mame, pomenuti zakon, otkad se primenjuje, imao je negativan uticaj na oko jednu trećinu porodilja i njihovih porodica. Njime su posebno oštećene žene koje nisu radile 18 meseci bez prestanka, mame preduzetnice, majke dece sa invaliditetom, kao i porodilje koje imaju zaradu veću od tri prosečne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)