PREKO OPŠTINE DO BOLJEG GREJANJA U DOMAĆINSTVIMA: Podrška Švajcarske u razvoju još jednog modela za dobru lokalnu upravu

J. Ž. S.

11. 12. 2020. u 17:36

U Srbiji trenutno ima oko 2,4 miliona domaćinstava, sa prosečno nešto manje od tri člana.

ПРЕКО ОПШТИНЕ ДО БОЉЕГ ГРЕЈАЊА У ДОМАЋИНСТВИМА: Подршка Швајцарске у развоју још једног модела за добру локалну управу

FOT: D. Novković

Prosečno domaćinstvo je u 2018. godini trošilo 12 odsto ukupne lične potrošnje na električnu energiju i grejanje, dok 39,4 procenata domaćinstava je u 2018. godini imalo instalacije centralnog ili etažnog grejanja. Čak više od 60 odsto domaćinstava nema radijatore, a oko milion njih van gradskog područja troši u proseku 7,4 procenata lične potrošnje na čvrsta goriva. Interesantno je da oko 300.000 kuća nema termo-izolaciju i troši četiri do pet puta više energije nego kuće u EU.

Sve lokalne samouprave koje žele da se izbore sa ovim problemima, da unaprede lokalne javne finansije, energetsku stabilnost, ekologiju i ostvare društvenu korist mogu da se priključe projektu reforme lokalnih javnih finansija u Srbiji II (RELOF2). To je jedinstven način sufinansiranja svih vrsta investicija u energetsku efikasnost domova, a u saradnji sa privrednim subjektima kao partnerima.

Grad ili opština priprema svu potrebnu dokumentaciju za implementaciju modela, formira komisiju i putem javnog konkursa bira privredne subjekte koji će biti uključeni u implementaciju mehanizma podrške kao i građane koji će biti krajnji korisnici subvencija za unapređenje energetke efikasnosti svojih domova. Građani realizuju svoje investicije sa odabranim privrednim subjektima i isplaćuju im iznos umanjen za bespovratna sredstva. Lokalna samouprava proverava realizovane investicije i uplaćuje novac privredniku.

Ovaj model omogućava lokalnim samoupravama da zajedno sa privredom i građanima smanje zagađenje i povećaju energetku efikasnost.

Preduslov da lokalne samouprave koriste ovaj model je da imaju usvojena planska dokumenta javnih politika u oblasti energetske efikasnosti i obezbeđena sredstva u budžetu.

Model će pilotiran u tri lokalne samouprave u okviru drugog ciklusa RELOF2 projekta. One će imati stručnu podršku u pripremi smernica i konkursne dokumentacije za javni konkurs, mentoring tokom čitavog procesa implementacije i razvoj sistema za monitoring ostvarenih efekata. Svim ostalim lokalnim samoupravama Model će biti dostupan ukoliko žele da ga samostalno implementiraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri